ISTV kävi museokierroksella uudistuneessa Urheilumuseossa – vetonauloina Pukin paita, Saarisen ajohaalarit, Nykäsen mitalit sekä Cheekin esiintymisasu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

ISTV kävi museokierroksella uudistuneessa Urheilumuseossa – vetonauloina Pukin paita, Saarisen ajohaalarit, Nykäsen mitalit sekä Cheekin esiintymisasu

Urheilumuseo on täynnä sinivalkoisia sankaritekoja, riemua ja pettymyksiä. Päänäyttely pursuaa elämyksiä, tarinoita, esineitä ja videota. Upouuden vaihtuvan näyttelyn aihe on ikoninen Olympiastadion.

23.4. 7:20 | Päivitetty 23.4. 17:53

ISTV kävi opastetulla videokierroksella uudistuneessa Urheilumuseossa perjantaina. Koronarajoitusten takia museo on vielä toistaiseksi yleisöltä suljettu.

Museokierroksen asiantuntijaoppaana toimi Urheilumuseon näyttelypäällikkö Kalle Rantala. ISTV:n toimittaja oli Antti Virolainen.

Tallenne museokierroksesta on katsottavissa artikkelin yllä olevalta videolta. Tallenteella ääni ja kuva katkeilevat hetkittäin häiritsevästi. Pahoittelemme teknisiä häiriöitä.

Muson ensimmäinen vaihtuva näyttely esittelee ikonisen Olympiastadionin, itse rakennuksen sekä sen tärkeimmät tapahtumat vuosikymmenten varrelta 1952 olympiakisoista Cheekin konsertteihin.­

Urheilumuseon ensimmäisen vaihtuvan näyttelyn aihe on itseoikeutetusti Olympiastadion. Onhan tämä modernin arkkitehtuurin merkkiteos Suomen tunnetuin rakennus – Helsingin tuomiokirkon ohella.

Näyttely rakentuu kahden teeman ympärille: Olympiastadionin rakennushistoria sekä stadionilla järjestetyt tapahtumat.

Vuonna 1938 valmistunutta stadionia on laajennettu, korjattu ja paranneltu useita kertoja yli 80 vuoden aikana. Viime vuonna valmistuneessa uudistushankkeessa Olympiastadion muuttui uuden vuosituhannen monitoimiareenaksi.

Näyttely esittää upein kuvin kuinka paljon arkkitehtien Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin upea funktionaalinen luomus on joustanut ajan saatossa.

Ylivoimainen yleisurheilun maailmassa

Tapahtumahistorialtaan Helsingin Olympiastadion on kansainvälisesti ainutlaatuinen urheilupyhättö: mikään stadion maailmassa ei yllä samaan yleisurheilun arvokilpailujen määrään. Se on isännöinyt niin kesäolympialaisia kuin viittä yleisurheilun arvokilpailua.

Stadikalla on kilpailtu yli 20 kesä- ja talvilajissa, mutta sen päälajeja ovat olleet yleisurheilu ja jalkapallo. Yhteensä stadionin yli 2 500 tapahtumaa ovat keränneet yleisöä lähes 25 miljoonaa.

Rollareista Cheekiin

Urheilun lisäksi konsertit ovat keskeinen osa stadionin tapahtumahistoriaa. The Rolling Stones esiintyi Olympiastadionilla Suomen ensimmäisessä stadionkonsertissa syksyllä 1970. Yleisöä oli tuolloin paikalla vaatimattomat 5 500 kuulijaa.

Supertähdistä stadionilla ovat esiintyneet mm. Michael Jackson, Bruce Springsteen, U2 ja Iron Maiden. Cheek oli ensimmäinen kotimainen artisti, joka myi stadionin täyteen kahtena peräkkäisenä iltana vuonna 2014.

Päänäyttely vetonaula

Urheilumuseo uusittiin täysin Olympiastadionin peruskorjauksen (2020) yhteydessä. Museon päänäyttely trimmattiin vetonaulaksi täysin uudella konseptilla ja modernin tekniikan avulla.

Päänäyttely on jaettu viiteen tilaan: pukuhuone, Helsingin olympialaiset 1952, urheilusankaruus, talvi ja e-parvi.

Pukukoppiosaston kaapinovien takana on yllätyksiä. Sieltä saattavat löytyä eräät surullisenkuuluisat uimalasit sekä lääkärinlaukku (vas. alh.). Yhden oven takana pitäisi olla presidentillisiä lentopallovarusteita.­

Pukukopin yllätyksellisistä ”tunnekaapeista” löytyy Suomen urheiluhistorian kuuluisimmat uimalasit, presidentillisiä lentopallovarusteita, sekä Suomen urheiluhistorian kuuluisin ja surullisin lääkärinlaukku.

Helsingin olympialaisia esitellään esineiden, kuvien, videoiden ja kosketusnäyttösovellusten avulla.

Olympiakesän herättää henkiin restauroitu harvinainen alkuperäinen värielokuva kilpailutapahtumista ja kisakaupungin tunnelmasta.

Urheilumuseon päänäyttely on täysipainoinen elämys.­

Urheilusankaruudelle on omistettu keskeinen tila. Sitä hallitsee videotaiteilija Janne Aholan suunnittelema 12 metriä leveä teos muistorikkaista urheiluhetkistä.

Esineet kertovat urheilusankaruuden muutoksesta vuosikymmenten aikana. Suurjuoksijoiden ja mestarikeihäänheittäjien mitalit ja varusteet ovat saaneet rinnalleen moottoriurheilun, talviurheilun, paraurheilun ja joukkuelajien tähtien esineitä.

Kaksi kovaa kymppiä. Jari Litmasen Ajax-paita ja Teemu Pukin huuhkajapaita vuoden 2019 Bosnia ja Hertsegovina -ottelusta.­

Motoristilegenda Jarno Saarisen nahkaiset ajohaalarit (oik.) MM-vuodelta 1972 ovat kunniapaikalla F1-maailmanmestareiden Kimi Räikkösen ja Mika Häkkisen asujen rinnalla.­

Esineistön kruununa ovat Paavo Nurmen 12 olympiamitalia, juoksupiikkarit ja sekuntikello suomalaisen urheilun kulta-ajalta 1920-luvulta. Olympiavoittaja Tapio Rautavaaran keihäs ja piikkarit, moottoripyöräilylegendan Jarno Saarisen ajohaalarit, Teemu Pukin kymppipaita ja paljon, paljon muuta.

Talviurheilulle omistetussa salissa esineet kattavat pitkän kaaren 2 500 vuotta vanhasta muinaissuksesta 1700-luvun luuluistimeen ja 1900-luvun talviurheilijoiden varusteisiin ja palkintoihin.

Kaikki Matti Nykäsen voittamat mäkihypyn arvokisamitalit ovat esillä uudistetussa Urheilumuseossa. Kuvassa Nykänen poseeraa kansalaiskeräyksellä museolle pelastettujen mitalien yllä lokakuussa 1994.­

Näyttelytilan tähtiurheilija on mäkihyppysuuruus Matti Nykänen. MM- ja olympiamitaleiden lisäksi näytteillä ovat Nykäsen ensimmäiset mäkisukset ja monot.

E-urheilu on kasvattanut suosiotaan huimasti viime vuosina. Museon parvella on tuotu esiin suomalaisten kansainvälistä menestystä mm. vauhdikkain videoin. Huippupelaajien, kuten Jesse ”JerAx” Vainikan ja Joona ”Serral” Sotalan, välineet ja pelipaidat ovat nähtävillä.

Parvella esitellään myös lajeja, joita harrastetaan ympäristöissä, joita ei ole rakennettu urheilua varten: vuorten valloittamista, aavikoiden ja metsien halki juoksemista, maantiepyöräilyä ja skeittausta. Esineistössä on mm. Veikka Gustafssonin vuorikiipeilyvälineitä, Mikko ”Rad Mike” Kosken, Arto Saaren ja Lizzie Armanton skeittilaudat, Antti Autin splitboard-lumilaudan.

Urheilumuseo on Vuoden museo -finalisti. Voittaja julkistetaan Valtakunnallisilla museopäivillä Turussa 27.5.2021.

Lähde: urheilumuseo.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?