Konstaapeli Ville hyppäsi hyiseen veteen ja pelasti katiskan naruihin takertuneen joutsenen – upeasta videosta tuli some­hitti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Konstaapeli Ville hyppäsi hyiseen veteen ja pelasti katiskan naruihin takertuneen joutsenen – upeasta videosta tuli some­hitti

Vanhemman konstaapelin Ville Hokkasen urotyö tallentui työparin kuvaamalle videolle.

22.4. 15:20

Poliisin työssä saa varautua erilaisiin tilanteisiin, joissa joutuu välillä heittämään jopa housut pois. Tämän sai huomata Itä-Suomen poliisilaitoksen liikenneryhmän vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen keskiviikkona. Alun perin partion piti olla mukana nopeusvalvontamaratonilla, mutta lopulta Hokkanen kahlaili kesken työvuoron kalsarit jalassa savolaisen lammen jäisessä vedessä.

Kesken nopeusvalvontatehtävän partio sai hälytyksen Pielaveden Kirkkosaaren Tenhulammelle. Ilmoittajan mukaan lammella on huonokuntoinen joutsen, joka on takertunut katiskan naruihin.

Itä-Suomen poliisilaitos julkaisi videon operaatiosta Facebookissa, jossa se keräsi lyhyessä ajassa runsaasti tykkäyksiä ja jakoja.

  • Katso video pelastusoperaatiosta tämän jutun yläpuolelta.

– Menimme paikalle ja huomasimme väsyneen eläimen, joka veti perässään katiskaa ja vedellä täyttynyttä katiskan kelluttimena toiminutta muoviastiaa. Meillä oli vaihtoehdot joko lopettaa joutsen tai sitten kahlata sen luokse ja auttaa irti naruista. Onneksi joutsen itse teki asian eteen jotakin ja jaksoi lähes rantaan. Alun perin meille ilmoitettiin linnun olevan 60 metrin päässä rannasta ja sinne emme olisi päässeet auttamaan, kertasi Hokkanen tapahtumia.

– Annoimme eläimen rauhoittua hieman sen jälkeen, kun se oli tullut siihen rantaan. Soitin kainuulaiselle konstaapelille, jonka kanssa olin joskus käynyt rengastamassa lintuja ja jonka tiesin alan asiantuntijaksi. Miska neuvoi lähestymään joutsenta selkäpuolelta, jos vain pystyn. Hän myös varoitti siitä, että se iskee läheltä tosi kovaa, jos vain annan siihen tilaisuuden, Ville Hokkanen kertasi ohjeita.

Sitten ne housut pois, samoin haalarit ja suojaliivit. Poliisi etenee Itä-Suomen poliisilaitoksen julkaisemalla videolla vain lyhytlahkeisiin kalsareihin ja t-paitaan pukeutuneena jääkylmään lampeen.

– Onneksi en ollut valinnut Mikki Hiiri -kalsareita aamulla töihin lähtiessäni. Kahlasin linnun luokse. Huomasin, että sininen naru oli kietoutunut molempien siipien ja kaulan ympäri. Huomasin myös, että lintu oli lopen uupunut, Hokkanen kertasi tapahtumia.

Kuvakaappaus poliisin julkaisemalta videolta.­

Joukkojenhallintapipo tehosi joutseneen

Sen jälkeen seurasi jännittävin vaihe. Varovaisen lähestymisen jälkeen vanhemman konstaapelin käsi iskee jämäkästi joutsenen kaulalle ja päähän sujahtaa musta villapipo.

– Kaverini neuvoi peittämään joutsenen pään jollain. Minulla oli varustelaukussa musta joukkojenhallintapipo. Se näyttää toimivan hyvin myös joutsenille, Hokkanen kehaisee poliisien monipuolisia varusteita.

Katiskan naru oli kiertynyt linnun siipien ja kaulan ympärille. Narut saatiin poikki partiokaverin Leathermanilla. Linnusta ei löytynyt käsikopelolla suuria ruhjeita ja narujen katkomisen jälkeen lintu päästettiin takaisin veteen.

– Ensimmäinen huuto, minkä lintu päästi kuulosti korvaani 'thank you' -huudahdukselta. Se tosin ei tallentunut videolle, mutta huikealta se kuulosti. Lintu ui hyvin ja tuskattoman oloisesti ja ajattelimme, että varmaan siitä kesän aikana ihan lintu vielä koppeutuu. Sitäpä voivat paikalliset lintuharrastajat käydä katsomassa, Ville Hokkanen vinkkaa.

Kokenut poliisimies on monta eläintä joutunut työurallaan lopettamaan. Keskiviikkona sekin oli vaihtoehto, mutta onneksi partio valitsi tällä kertaa hieman hyisemmän pelastamisen tien.

– Nytkin se lopettaminen oli se toinen vaihtoehto. Onneksi saimme kuitenkin joutsenen pelastettua. Se tuntui hyvältä. Kaveri sai uuden mahdollisuuden.

Ja siinä joutsenen perässään vetämässä katiskassa ei ollut saalista.

– Se katiska oli niin heinittynyt, että se oli ollut järvessä varmaan talven yli. Siitä kellukkeena toimineesta muovipöntöstäkin oli korkki irronnut ja se oli täynnä vettä, vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen paljastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?