STM:n strategiajohtaja kertoo, kuinka Suomessa ollaan korona­tilanteessa aivan veitsen­terällä – tilanne voi ryöpsähtää käsistä ”yhdestä hipaisusta”

Vaikka kaikki keskeiset mittarit kertovat koronaepidemian helpottaneen, STM korostaa tilanteen voivan heikentyä ”yhdestä hipaisusta”.

22.4.2021 12:59

Koronaepidemian kulkua määrittävät keskeiset mittarit osoittavat hyvään suuntaan, mutta tilanne on yhä veitsenterällä.

– Epidemia supistuu, mutta se ei ole ohi. Olennaista on, että kontaktien määrää ei päästetä kasvamaan, tiivisti strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:n koronatilannekatsauksessa.

Tartuntojen leviämisestä kertova R-luvun arvellaan nyt olevan 0,75–0,90 välillä, mikä tarkoittaisi epidemian olevan hiipumassa. Mutta tilanne voi muuttua hetkessä.

– Jos R-arvo hipaisee yhtä, niin tilanne kääntyy nopeasti huonompaan suuntaan, Voipio-Pulkki varoitti.

Paljon hyvää kehitystä on nähty viime viikkoina. Altistumisten määrä on saatu laskemaan ja erityisesti joukkoaltistumiset ovat loistaneet poissaolollaan.

Myös sairaalahoitoa tarvitsevien potilastapausten määrä on ollut laskussa eikä sairaalahoidon kuormitus ole nyt kriittinen.

– Silti 160 ihmistä joutuu joka viikko sairaalahoitoon. Tauti on vaarallinen, eikä kukaan voi etukäteen tietää kenen kohdalla näin on, Voipio-Pulkki sanoi.

 Epidemia supistuu, mutta se ei ole ohi.

STM:n ylilääkäri Otto Helve muistutti alueellisen tilanteen olevan hyvin erilainen paitsi eri puolilla maata, myös hyvin suppeallakin maantieteellisellä alueella.

– Husin alueella voi olla kuntia, joissa voidaan ylittää ilmaantuvuudessa 200 tapauksen raja, Helve sanoi.

Sairaanhoitopiirien alueella korkeimmat ilmaantuvuusluvut ovat Husin alueella 143 ja Varsinais-Suomessa 119, joskin nekin ovat selvässä laskussa.

 Jos R-arvo hipaisee yhtä, niin tilanne kääntyy nopeasti huonompaan suuntaan.

Vaikka tautitilanne helpottaa, koronarajoitusten purkaminen tulee tapahtumaan hyvin varovasti.

– Rajoitusten purussa ei saa edetä nopeasti, vaan niitä tulee poistaa harkiten, johtaja Pasi Pohjola STM:stä sanoi.

Viime joulukuussa lukkoon lyötyä hallituksen hybridistrategiaa päivitetään lähiaikoina. Se määrittää hyvin pitkälle, miten koronarajoitusten suhteen kesällä Suomessa toimitaan ja miten niitä kohdennetaan alueille.

– Tarkoitus on julkaista uusi strategia hyvissä ajoin ennen toukokuun loppua, Pohjola lupasi.

Lähestyvän vapun vieton suhteen Pohjola ei paljoa luvannut humua tai muitakaan perinteisiä kevään juhlalle tuttuja massatapahtumia.

– Tulevaa vappua vietetään samalla tavalla kuin viime vuonna. Kun tulee seuraava vappu, niin ehkä sitä vietetään jo kuten oli 2019, Pohjola sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?