Kympin kyyti paljubileistä koitui kuolemaksi Rääkkylässä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kympin kyyti paljubileistä koitui kuolemaksi Rääkkylässä

Auto paiskautui hurjassa ulosajossa tieltä ja tavaratilassa holtittomasti pyörinyt matkustaja sai surmansa.

Onnettomuusauton kuva poliisin esitutkintamateriaalista.­

21.4. 21:36

Öisen kyydin ilmeisesti kymmenellä eurolla ostanut 24-vuotias mies joutui kömpimään matkan ajaksi pakettiautoksi rekisteröidyn farmarin tavaratilaan Rääkkylässä. Auto paiskautui hurjassa ulosajossa tieltä ja tavaratilassa holtittomasti pyörinyt matkustaja sai surmansa.

Itä-Suomen hovioikeus ei ole muuttanut kuljettajana toimineelle 28-vuotiaalle miehelle Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta tuomittua 1 vuoden 8 kuukauden vankeusrangaistusta.

Paljubileissä ollut 24-vuotias mies oli tullut yöllä 28. syyskuuta 2019 pyytämään kyytiä 28-vuotiaan ja 72-vuotiaan miehen luokse Rääkkylän kirkonkylässä.

Nuorukainen halusi päästä Pötsönlahden kylään, jonne on toistakymmentä kilometriä kirkolta.

– Hän ei sanonut tarkkaa osoitetta, vaan hän sanoi, että kertoo autossa kun saavumme oikeaan paikkaan ja meidän tulee hiljentää, 72-vuotias mies muisteli kuulustelussa.

Matkustaja ohjattiin pakettiautoksi rekisteröidyn, vuoden 1999 mallin Mercedes-Benz C 220:n tavaratilaan, jossa ei ollut istuimia, turvavöistä puhumattakaan. 28-vuotias oli auton haltija.

Nuorukainen ei päässyt koskaan määränpäähänsä. Mersu ajautui kovassa vauhdissa sivuluisuun Pyssysalontien ja Pötsönlahdentien risteyksessä, törmäsi puunkantoon, joka kaivautui törmäyksen voimasta ylös maasta ja lensi viereiselle sivutielle.

Sen jälkeen Mersu osui koivuun ja pyörähti vasemman kyljen kautta sivutien ojanpenkkaan. Päänsä rajusti lyönyt matkustaja menehtyi välittömästi.

Etupenkeillä ollut parivaljakko häipyi paikalta. 72-vuotias mies ilmoitti onnettomuudesta Kuopion hätäkeskukseen.

Poliisit tavoittivat päänsä satuttaneen ilmoittajan tämän kotoa. 1,33 promillea puhaltanut mies kertoi ajaneensa Mersua. Myöhemmin hän nimesi 28-vuotiaan miehen kuljettajaksi.

– Kerroin ensin itse ajaneeni autoa, koska pelkäsin (28-vuotiasta), 72-vuotias tunnusti.

Turma-auto oli ajautunut kauas tiestä.­

Poliisi tavoitti 28-vuotiaan vasta muutaman päivän päästä. Mies kertoi istuneensa autossa repsikan paikalla, koska oli nauttinut alkoholia.

– Ei reagoinut mihinkään. Ravistin jalasta, mies kertoi matkustajan tilasta ulosajon jälkeen.

Poliisin tietoon tuli, että matkustaja olisi maksanut kyydistä 10 euroa. 28-vuotias mies ei muistanut kuulustelussa maksua.

Teknisessä tutkinnassa löydettiin Mersun kuljettajan turvatyynystä ainoastaan 28-vuotiaan dna-näytteisiin sopinutta verta ja sylkeä. Vanhemman miehen verta oli runsaasti etumatkustajan turvatyynyssä.

Aluesyyttäjä Osmo Manninen vaati 28-vuotiaalle käräjäoikeudessa rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä aikaisempaan tapahtumaan liittyneestä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

28-vuotias kiisti kaikki ulosajoon liittyvät syytteet. Hän ei ollut kertomansa mukaan kuljettanut autoa. Mies kiisti myös olleensa tapahtuma-aikana päihtynyt.

Käräjäoikeuden mukaan 28-vuotias oli ollut Mersun ratissa. Oikeus viittasi muun teknisen näytön lisäksi myös auton etumatkustajan puoleisesta pystypalkista löytyneisiin hiuksiin, jotka sopivat 72-vuotiaan dna-tunnisteeseen.

28-vuotiaan esitutkinnassa antamansa kertomus päihtymyksestä automatkan aikana ei oikeuden mukaan riitä näytöksi rattijuopumuksesta.

Käräjäoikeus tuomitsi 28-vuotiaan törkeästä kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kahdesta kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä törkeästä liikenteen vaarantamisesta 1 vuoden 8 kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomiossa huomioitiin miehelle edellisestä tuomiosta jääneen 395 päivän jäännösrangaistuksen määrääminen täytäntöönpantavaksi.

Tuomittu määrättiin korvaamaan valtiolle erilaisia oikeudenkäyntikuluja 2 246 euroa ja autoturman uhrin omaisten oikeuskuluja 1 996 euro.

Itä-Suomen hovioikeus ei ole muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Hovioikeus muistuttaa, että 28-vuotias mies on auton kuljettajana ja haltijana ollut vastuussa siitä, että matkustajia kuljetetaan vain henkilökuljetukseen tarkoitetussa tilassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?