Suomi avautuu: Nämä kaikki asiat voivat kohta muuttua - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomi avautuu: Nämä kaikki asiat voivat kohta muuttua

Poikkeusoloista luopumisesta voidaan Marinin mukaan tehdä päätös mahdollisesti ensi viikolla.

21.4. 10:29

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan hallitus hyväksyi tiistaina 20. huhtikuuta suunnitelman koronarajoitusten purkamiseksi. Suunnitelmaa tarkastellaan kahden viikon välein epidemiatilanteen mukaan. Marinin mukaan hallitus voi mahdollisesti ensi viikolla päättää poikkeusoloista luopumisesta, jos tilanne jatkuu hyvänä ja menee edelleen parempaan suuntaan.

Hallitus pyrkii avaamaan tapahtumia mahdollisimman pian tautitilanteeltaan maltillisilla alueilla. Ensimmäiseksi avataan lasten ja nuorten ulkona tapahtuvat ryhmäharrastukset huhtikuussa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että enintään 50 hengen sisä- ja ulkotilaisuuksia pyritään avaamaan mahdollisimman pian perustason alueilla. Tapahtuma-alaa pyritään avaamaan vielä tätä laajemmin toukokuun aikana.

Saarikon mukaan tapahtuma-alan ahdinkoon vastataan myös tänään alkavassa kehysriihessä. Hän kertoi lähtevänsä siitä ajatuksesta, että kehysriihessä sovitaan raamit kulttuuri- ja tapahtuma-alan taloudelliselle lisätuelle.

Opetusministeri Jussi Saramon (vas) mukaan valtakunnallisia koulusulkuja ei enää toteuteta.

– Lähiopetukseen paluu on tärkeää, hän sanoi.

Rajarajoitusten purku alkaa touko-kesäkuussa

Sisärajoilla maahantulorajoitukset korvataan toukokuusta alkaen asteittain terveysturvallisuustoimilla.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan rajoilla rajoitusten purkaminen aloitetaan sisärajaliikenteessä touko-kesäkuussa. Ensin avataan rajayhteisöjen välinen liikenne Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä maarajoilla. Sen jälkeen avataan työmatkaliikenne sekä laajennetaan perheiden ja sukulaisten mahdollisuutta matkustaa EU:n sisärajaliikenteessä.

Puolitoista viikkoa sitten julkaistu niin sanottu exit-suunnitelma lähetettiin yleiselle lausunto- ja kommenttikierrokselle, jonka perusteella sitä on päivitetty.

Hallituksen puheenjohtajaviisikko kertoi päivitetystä suunnitelmasta tiedotustilaisuudessa aamulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?