Hus suunnittelee omaa poliklinikkaa koronan pitkäaikaisoireista kärsiville - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hus suunnittelee omaa poliklinikkaa koronan pitkäaikaisoireista kärsiville

Periaatteellinen päätös poliklinikan perustamisesta on jo tehty.

Husiin on tulossa kokonaan oma poliklinikka koronan pitkittyneistä oireista kärsiville.­

20.4. 14:54

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus suunnittelee perustavansa poliklinikan koronaviruksen pitkittyneistä oireista kärsiville potilaille.

Muista maista tiedetään, että noin viidesosa koronavirusinfektion sairastaneista kärsii pitkittyneistä oireista. Heidän oireensa voivat jatkua viikko- tai jopa kuukausikaupaulla akuutin sairausvaiheen jälkeen.

Pitkäaikaisoireista kärsivät potilaat kuvaavat muun muassa uupumusta, hengenahdistusta, sydämentykytyksiä, rintakipua, lihaskipua, aivosumua, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta.

– Tarkkaa tietoa koronavirusinfektion pitkäaikaisista oireista kärsivien lukumäärästä alueellamme ei ole, mutta tarvetta tällaiselle toiminnalle selkeästi on, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo Husin tiedotteessa.

Periaatteellinen päätös poliklinikan perustamisesta on jo tehty. Toiminta pyritään aloittamaan mahdollisimman pian. Tarkka aikataulu selviää, kun toiminnalle on saatu tilat ja moniammatillinen henkilökunta.

Poliklinikan suunnitellaan toimivan verkostomaisesti: potilaita lähettävät lääkärit voivat konsultoida poliklinikan asiantuntijoita, ja he puolestaan voivat konsultoida tarvittaessa Husin muiden yksiköiden asiantuntijoita.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että tarve uuden poliklinikan perustamiselle on selvä.­

Suunnitelmissa on myös kytkeä poliklinikan toimintaan vahvasti perustutkimusta Helsingin yliopistosta ja Husin kliinistä tutkimusta sekä lisäksi verkostoitua kansainvälisesti.

Suomen koronavirustartunnoista yli puolet, 59 prosenttia, on todettu Husin alueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?