Meteorologi paljastaa: Näillä kesän viikoilla on tilastojen mukaan paras mökkeily­sää – katso grafiikat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Meteorologi paljastaa: Näillä kesän viikoilla on tilastojen mukaan paras mökkeily­sää – katso grafiikat

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, milloin Suomessa ovat tilastollisesti parhaat kesälomasäät.

20.4. 6:50

Moni suomalainen viettää tänä vuonna kesälomansa Suomessa, kun ulkomaille matkailu on yhä rajoitettua koronapandemian takia.

Kun kesälomakeliä ei voi varmistaa etelänmatkan tilaamalla, katseet kääntyvät kotimaan säähän. Milloin olisi sään puolesta paras aika mökkeillä ja lomailla Suomessa?

Säätä ei voi ennustaa luotettavasti kovin pitkälle, mutta tilastoja katsomalla selviää, milloin on keskimäärin parhaat loma- ja mökkeilykelit.

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, millaista säätä tilastollisesti mikäkin kuukausi tuo tullessaan Suomeen – ja milloin ovat parhaat kelit lomailulle.

– Toukokuu kuuluu aurinkoisimpiin kuukausiin Suomessa. Jos siis haluaa puuhailla puutarhassa tai mökillä, toukokuu on hyvä lomakuukausi, sillä sateet ovat vähäisemmät kuin kesäkuussa, Mäntykannas sanoo.

– Terminen kesä alkaa Suomen eteläosissa toukokuussa. Jos lievä viileys ei haittaa, toukokuussa on hyvä ulkoilla. Toisaalta toukokuu ei ole varsinainen kesäkuukausi koko Suomessa, joten takatalvi voi yllättää, hän kertoo.

Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin 10 asteen yläpuolelle.

– Maan eteläosissa päivän ylin keskilämpötila on 16 astetta ja yön alin 5 astetta toukokuussa. Eteläisiä osia edustavat tässä jaottelussa Helsinki-Vantaan lämpötilat. Maan keskiosissa vastaavat luvat ovat 15 ja 3 astetta. Keski-Suomea edustavat tässä Jyväskylän lämpötilat. Lapissa lukemat ovat ylin päivälämpötila 11 ja yön alin 2 astetta. Lappia edustavat Rovaniemen lämpötilat, hän kertoo.

Toukokuussa aurinkoinen ja kuiva ilma sopii hänen mukaansa vaikkapa kesämökin maalaustöihin, mutta puutarhurin pitää varoa mahdollisia yöpakkasia tai hallaöitä.

– Kannattaa muistaa, että toukokuu on koivun siitepölyn kulta-aikaa, hän kertoo.

Kesäkuussa sademäärät lähtevät toukokuuhun verrattuna nousuun Suomessa.

– Kesäkuun aikana ilmakehä lämpenee ja siihen alkaa mahtua enemmän vesihöyryä. Vettä voi tulla paikallisesti ukkoskuuroissa paljonkin varsinkin sisämaan puolella. Kesäkuussa sateen tyypissä tapahtuu muutosta, sillä kylmille vuodenajoille tyypilliset jatkuvat sateet vaihtuvat lämpimälle vuodenajalle tyypillisiin kuurottaisiin sateisiin. Tilastollisesti lämpimimmät viikot ajoittuvat kesäkuussa juhannuksen jälkeiseen aikaan. Kesäkuussa hellepäivät alkavat yleistyä, hän sanoo.

– Monien suomalaisten mielestä kunnon kesä alkaa juhannuksesta.

– Maan eteläosissa ylin päivälämpötila on 20 ja yön alin 10 astetta. Keski-Suomessa luvut ovat, ylin 19 ja alin 8. Lapissa vastaavat luvut ovat 17 ja 8 astetta.

Heinäkuussa Suomessa on Mäntykannaksen mukaan tilastollisesti eniten hellepäiviä. Helleraja on 25,1 astetta.

– Kesän lämpö huipentuu Suomessa usein juuri heinäkuussa, mutta samalla myös kosteus lisääntyy. Heinäkuu on monien suomalaisten mielestä paras lomakuukausi, muualla Euroopassa se on elokuu, Mäntykannas sanoo.

– Suomen leveysasteilla lämpö alkaa jo hiipua heinäkuun jälkeen, mutta etelämpänä Euroopassa elokuu on suosituin lomailukuukausi. Esimerkiksi Välimeri ja Keski-Euroopan suuret järvet pysyvät lämpiminä syyskuulle saakka.

Heinäkuun keskimääräinen ylin lämpötila Etelä-Suomessa on 23 ja yön alin 13 astetta. Keski-Suomessa luvut ovat 22 ja 11. Lapissa lukemat ovat päivän ylin 20 ja yön alin 11.

Mäntykannas kertoo, että elokuussa auringonlaskut voivat olla upeita.

– Ilman kosteus on suurempi kuin kesän alkupuoliskolla ja olosuhteet ovat suotuista, auringon valoa voi taittua upeasti, mikä näkyy värikkäinä auringonlaskuina. Kesä-heinäkuussa aurinko ei napapiirin pohjoispuolella juuri laske horisontin alapuolelle.

Hän kertoo, että kesä alkaa kypsyä elokuussa.

Kuutamoa meren ääreltä Hangosta elokuussa.­

– Auringonpaisteen määrä alkaa romahtaa selvästi verrattuna kesä- ja heinäkuuhun. Aurinkoisten tuntien lukumäärä romahtaa huhtikuun tasolle ja valoisa aika lyhenee. Taustalla ovat lyhenevät päivät, suurempi ilmankosteus, runsaampi pilvisyys ja rannikoilla sadepäivien lukumäärässä tapahtuva nousu.

Mäntykannas kertoo, että kuuroluonteiset sateet vallitsevat yhä elokuun alussa, mutta kuun loppupuolelle mentäessä Atlantilta pääsee jo vähitellen matalapaineita jatkuvine sateineen. Elokuussa tuulisuus lisääntyy ja matalapaineet tekevät paluuta Suomeen.

Elokuussa maan eteläisissä osissa päivän ylin lämpötila on keskimäärin 21 ja yön alin 11 astetta. Keski-Suomessa luvut ovat 19 ja 9. Lapissa päivän ylin on 17 ja yön alin 9 astetta.

Milloin itse lomailisit Suomessa näiden tietojen valossa?

– Pidän siitä, että voin ripotella lomaa eri puolille kesää. Loppukesään eli elokuuhun jätän ison osan lomasta, sillä silloin kesän miedompi lämpö on parhaimmillaan Suomessa, Mäntykannas sanoo.

– Elokuussa on paljon hyödyntämätöntä lomailupotentiaalia erityisesti suurien vesistöjen äärellä ja saaristossa. Meri on usein lämpimimmillään vasta loppukesästä ja meiltä löytyy paljon upeaa saaristoa niin eteläisiltä kuin läntisiltä merialueilta. Usein majoituksia saa myös edullisemmin, jos ajoittaa lomapäivänsä vilkkaimman lomasesongin ulkopuolelle.

Hänestä illat meren äärellä ovat juuri elokuussa parhaimmillaan, kun meri on vielä lämmin.

– Olen oppinut viime vuosina sen, että sää on elokuussa Suomessa meren äärellä vähän samanlaista kuin Välimeren maissa. Pimenevissä ja lämpimissä öissä on tunnelmaa.

Mitkä viikot ovat kesälomailun kannalta tilastollisesti parhaita Suomessa, jos mittareina ovat auringonpaiste, lämpötila ja sademäärä?

– Lämpimimmät viikot Suomessa ovat neljä viikkoa heinäkuun toiselta viikolta eli viikolta 27 alkaen viikolle 30 saakka.

– Auringonpaisteen maksimoinnin kannalta parasta on kesäkuu kokonaisuudessaan, tai vaihtoehtoisesti myös heinäkuu, jos ollaan saaristossa ja lähellä merialueita

– Kuivinta on touko-kesäkuussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?