Tuore ennuste: Tältä näyttää vappu­keli – lämpimässä säässä tapahtumassa käänne - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuore ennuste: Tältä näyttää vappu­keli – lämpimässä säässä tapahtumassa käänne

Lauantaina rikottiin lämpöennätyksiä, mutta minkälaisena jatkuu huhtikuun sää?

17.4. 21:10

Kevään lämpöennätys rikkoutui lauantaina iltapäivällä, kun lämpömittari nousi Kaarinassa Yltöisten mittauspisteellä tasan 18 asteeseen, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Myös Turussa mitattiin 17,9 astetta. Päivän lämpimin hetki osui neljän ja viiden väliin iltapäivällä.

Aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu hyvinkin ensi viikon puoliväliin saakka. Kevään ennätys saattaa siis hyvinkin rikkoutua uudelleen lähipäivinä.

– Skandinavian ylle ja aina Venäjälle saakka on asettunut laaja korkeapaineen alue, joka on hyvin pysyvä, päivystävä meteorologi Sini Tenhunen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Maan keski- ja itäosissa mitattiin lauantaina yleisesti 13–15 asteen lämpötiloja. 17 astetta ylitettiin ainakin Porissa, Porvoossa, Kouvolassa, Salossa, Raumalla, Vihdissä ja Vantaalla.

Helsingissä meren viilentävän vaikutuksen vuoksi jäätiin 16,4 asteeseen.

Vaikka absoluuttisilla lukemilla mitattuna Kaarina oli Suomen lämpöpääkaupunki, harvinaisin ennätys tehtiin Lapissa Ylitornion Meltojoella, jossa mitattiin 13,7 astetta, mikä oli asemakohtainen harvinaisuus.

Varsinais-Suomen lämpimät lukemat omat melko tavallisia vuodenaikaan nähden, mutta Ylitorniossa lauantaina iltapäivällä mitattua lämpöä esiintyy harvemmin kuin kerran 10–30 vuodessa.

Lämpötila oli selvästi plussan puolella koko maassa aina maan pohjoisimpia osia myöten. Nuorgamissa mitattiin 7 astetta.

– Samanlainen sää jatkuu tiistaihin saakka, mutta sen jälkeen sää pikkuhiljaa viilenee, kun kaakon kulmalta lähestyvä matalapaine alkaa vaikuttaa Suomen säähän, Tenhunen kertoo.

Pilvisyys lisääntyy, mikä leikkaa päivälämpötiloja. Aivan itärajan tuntumassa voi esiintyä sadekuuroja, mutta laajoja sadealueita ei ole näköpiirissä.

Myös vapun sää kiinnostaa jo piknikille lähtijöitä, mutta sen ennustaminen on vielä vaikeaa.

Vielä edellinen kuukausiennuste ennakoi Suomeen vappuviikoksi tavanomaista lämpimämpää säätä, mutta nyt lämpötilojen ennuste on muuttunut.

– Kun tietokonemalleja katsoo, niin ilman kosteuteen ja ilmamassojen liikkeeseen perustuvat mallit antavat hyvin erilaisia lukemia. Toinen tarjoaa 10 astetta pakkasta ja toinen plus 20 astetta lämmintä. Sanoisin, että vapun sään ennustaminen on vielä nopan heittoa, Tenhunen sanoo.

Samaa epävarmuutta kertoo myös Forecan ennuste.

– Kevään säälle on tyypillistä ilmakehän muutosvaihe, joten vapun säästä ei parane mitään järkevää sanoa, Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr toteaa.

Säässä ehtii tapahtua keväälle tyypilliseen tapaan paljon ennen vappua.

– Ennen vappua tulee matalapaine ja tapahtuu tilapäinen kylmeneminen. Mutta ehtiikö uusi korkeapaine jo tulla, sitä on mahdotonta sanoa. Erityisen lämmintä vappuna ei ole, ellei uusi korkeapaine ehdi tulla, Föhr puntaroi.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa vapun tienoilla huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa 0–4 astetta.

– Vappuviikon keskilämpötila on tuoreen kuukausiennusteen mukaan Suomessa vuodenaikaan nähden tavanomaista viileämpi tai enimmilläänkin keskiarvon tuntumassa. Sateita tulee ennusteen perusteella vuodenajan keskiarvon verran, osassa Suomea hieman vähemmän kuin samaan aikaan keskimäärin, meteorologi Joanna Rinne kertoo Forecan blogissa.

Jo menneen sään tulkitseminen on helpompaa. Lauantaina lämpötilat olivat kokonaisuutena Suomessa hitusen tavanomaista korkeammat. Jo yli puolivälin ehtineestä huhtikuusta voidaan sanoa, että se on ollut tavanomaista lämpimämpi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?