Asiantuntijat tekivät kolme hahmotelmaa korona­tilanteen etenemisestä – ”Maailmalla tulee olemaan tilkkutäkkimäisyyttä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat tekivät kolme hahmotelmaa korona­tilanteen etenemisestä – ”Maailmalla tulee olemaan tilkkutäkkimäisyyttä”

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti ei usko, että koronatilanne saataisiin hallintaan kesään mennessä.

Rokotustilanne ei välttämättä ole kaikkialla yhtä hyvä kuin Suomessa.­

17.4. 7:16

Valtioneuvoston kanslia julkaisi perjantaina vaihtoehtoisia koronaskenaarioita. Niissä kuvataan sitä, miten pandemia voi edetä lähivuosina. Hahmotelmia on hyödynnetty hallituksen suunnitelmissa purkaa koronarajoituksia.

Skenaarioita ei ole tarkoitettu ennusteiksi epidemian etenemisestä. Ne on laadittu valtioneuvoston kanslian johdolla, ja niitä ovat olleet laatimassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Ensimmäisessä hahmotelmassa rokotukset etenevät suunnitellusti ja tilanne normalisoituu kesä–heinäkuuhun mennessä. Talvella 2021–2022 epidemia jää vaikutuksiltaan lieväksi. Tässä tapauksessa suomalainen yhteiskunta toimisi syksyllä normaalisti ilman merkittäviä rajoitustoimia. Ensimmäisessä vaihtoehdossa myös Suomen keskeisissä vientimaissa tilanne parantuisi yhtä nopeasti kuin Suomessa.

Toisessa hahmotelmassa tilanne on normalisoitunut Suomessa, mutta maailmalla tilanne pitkittyy. Maailmalla pitkittyvä tilanne heijastuu myös Suomeen esimerkiksi kansainvälisen kaupan kautta.

Kolmannessa skenaariossa epidemiaa ei saada hallintaan Suomessa eikä maailmalla. Vuoden 2021 aikana tilanne sekä Suomessa että maailmalla on haastava, ja tilanne helpottuu vasta vuoden 2022 aikana.

Muistiossa muistutetaan myös, että tilanteen kehittymiseen liittyy paljon epävarmuuksia.

Maailmalla koronatilanne voi vaihdella rajusti

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kertoo, että koronatilanteen etenemiseen liittyy paljon epävarmuuksia, ja on helpompaa arvioida tilanteen etenemistä Suomessa kuin maailmalla.

Vapalahti ei pidä todennäköisenä, että koronatilannetta saataisiin kesään mennessä hallintaan Suomessa tai maailmalla.

– Kesän loppuun mennessä rokotukset alkavat vaikuttaa paitsi sairastuneisiin myös viruksen kiertoon.

Hän pitääkin todennäköisenä, että vasta loppukesästä tai alkusyksystä Suomessa ja useissa länsimaissa pandemia on saatu hallintaan.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.­

Vapalahti kuitenkin muistuttaa, että maailmalla tilanne voi vaihdella voimakkaasti maasta riippuen.

Kaikkialla maailmassa rokotustilanne ei ole yhtä hyvä kuin länsimaissa, ja tapausmäärät nousevat voimakkaasti esimerkiksi Intiassa ja Etelä-Amerikassa.

– Tällä hetkellä maailmalla tapausmäärät lisääntyvät, ja rokotusten viivästymiset pitkittävät tilannetta.

– Maailmalla tulee varmasti olemaan tilkkutäkkimäisyyttä.

Vapalahti muistuttaa, että maailmalla on yhä yli kuusi miljardia ihmistä ilman rokotteen antamaan suojaa. Jos tilanne pysyy huonona kansainvälisesti, se voi näkyä myös Suomessa kasvavina tartuntamäärinä. Maailman epidemiatilanne heijastuu väkisin Suomeen.

– Tartunnat eivät tule äkkiä katoamaan Venäjältä, Virosta tai Ruotsista. Infektiopaine Suomeen säilyy.

Epävarmuuksia tilanteeseen tuovat rokotusten etenemisen lisäksi virusmuunnosten leviäminen ja se, miten tarvittavia rajoituksia noudatetaan.

Vapalahti sanoo, että poliittinen ja taloudellinen paine purkaa rajoituksia voi johtaa tartuntamäärien kasvuun nuorissa ikäluokissa.

Virusmuunnosten myötä myös riski joutua sairaalaan voi olla suurempi.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa on nähty, että jos liikaa rajoituksia puretaan, uusi nousu on mahdollinen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?