Rokotustahti kiihtyy: Biontechin ja Pfizerin rokotetta tulee pian kymmeniä­tuhansia lisää joka viikko - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rokotustahti kiihtyy: Biontechin ja Pfizerin rokotetta tulee pian kymmeniä­tuhansia lisää joka viikko

Kaikkiaan eri koronarokotteita on tulossa Suomeen kesäkuun loppuun mennessä vielä 3–4 miljoonaa annosta.

16.4. 16:44 | Päivitetty 16.4. 18:18

Pfizerin ja Biontechin koronarokotetoimitusten aikaistuminen tuo Suomeen 50 000–80 000 rokoteannosta lisää joka viikko, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viikosta 17 lähtien rokotetta tulee noin 50 000 annosta enemmän, ja viikoilla 22–26 lisäys kasvaa noin 80 000 annokseen.

– Uutinen on rohkaiseva, sillä se tuo koronarokotuksen nopeammin yhä useamman ihmisen saataville, toteaa THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio tiedotteessa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti keskiviikkona, että Pfizer ja Biontech aikaistavat 50 miljoonan rokoteannoksen toimittamista EU:hun. Alun perin kyseiset annokset oli tarkoitus toimittaa loppuvuodesta. Nyt ne saadaan käyttöön jo meneillään olevan toisen vuosineljänneksen aikana eli kesäkuun loppuun mennessä.

Kaikkiaan eri koronarokotteita on THL:n mukaan tulossa Suomeen kesäkuun loppuun mennessä vielä 3–4 miljoonaa annosta.

Tällä hetkellä Suomessa annetaan noin 160 000 koronarokotusta viikossa. Koko väestöstä reilu viidennes eli noin 22 prosenttia on saanut ainakin yhden koronarokoteannoksen.

Valtaosa Suomessa käytettävistä koronarokotteista on mrna-rokotteita, joihin myös Pfizerin ja Biontechin rokote kuuluu. Nämä rokotteet sisältävät lähetti-rna:ta, jonka avulla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta.

Koronarokotuksia voidaan Suomessa hallituksen päätöksellä painottaa väliaikaisesti pahimmille epidemia-alueille. Hallituksen asetuksen mukaan tähän käytetään maahan saapuvat Modernan rokotteen toimituserät kokonaisuudessaan ja kolmasosa Astra Zenecan rokote-eristä. Näihin alueellisiin kohdentamisiin ei käytetä Pfizerin ja Biontechin rokotetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?