Jättikyselyn tulos: Lähes kaksi kolmesta ottaisi AstraZenecan rokotteen vapaa­ehtoisena

IS selvitti kansalaisten ajatuksia veritulppien vuoksi pinnalla olleesta AstraZenecan rokotteesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on ohjeistanut, ettei AstraZenecan koronarokotetta toistaiseksi anneta Suomessa alle 65-vuotiaille siihen liittyvän veritulppariskin vuoksi.

IS kertoi aiemmin, että AstraZenegan rokote on aiheuttanut arviolta neljä harvinaista veritulppaa miljoonaa annettua rokotusta kohden.

Uusi keskustelu aiheen ympärillä alkoi, kun THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek nosti keskiviikkona Helsingin Sanomien artikkelissa esille mahdollisuuden jakaa yli jääneitä AstraZenecan rokotteita niille alle 65-vuotiaille, jotka kyseisen rokotteen haluavat.

Torstaisessa sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n tiedotustilaisuudessa nousi esiin kysymys siitä, löytyisikö Suomesta vapaaehtoisia rokotettavia.

IS selvitti asiaa kyselyllä heti torstaina verkossa kaikille avoimella kyselyllä. Kyselyyn vastasi muutaman tunnin aikana 22 486 ihmistä.

Kyselyn mukaan hieman yli 65 prosenttia kaikista vastaajista oli valmis ottamaan AstraZenecan rokotteen vapaaehtoisena.

Keskimäärin naiset olivat huomattavasti miehiä kriittisempiä rokotteen ottamiseen kuin miehet. Naisista vain vähän yli puolet sanoisi kyllä AstraZenecan rokotteelle, kun miehissä sama prosentti oli yli 75. Vastaajista IS:n kyselyssä noin 58 prosenttia oli miehiä.

Vastaajan ikä vaikutti voimakkaasti mielipiteeseen rokotteesta. Pääsääntönä oli, että mitä vanhempi vastaaja, sitä suopeampi rokotteen ottamiselle. Kiinnostus vapaaehtoisuuteen 16–64-vuotiailla vaihteli 60:n ja 70 prosentin välillä. Mutta 65 ikävuoden kohdalla mielipiteessä tapahtui vastaajilla voimakas muutos. 65 vuotta täyttäneistä enää alle puolet ottaisi AstraZenecan vapaaehtoisesti.

Puolet vastaajista oli 50 vuotta täyttäneitä, puolet alle. Vastaajien joukossa oli 70 vuotta täyttäneitä, eli oletettavasti rokotteen jo saaneita, mutta vain 3,6 prosenttia.

Kaikista mieluimmin rokotteen ottaisivat 50–64-vuotiaat miehet, joista 80 prosenttia sanoi olevansa kiinnostunut ottamaan AstraZenecan vapaaehtoisena. Kriittisimpiä olivat 65 vuotta täyttäneet naiset, joista alle kolmannes oli kiinnostunut vapaaehtoisesti piikille.

Vapaaehtoisten into rokotuksiin nousi esille, kun STM:n ja THL:n tiedotustilaisuuteen torstaina aamupäivällä osallistunut Helsingin Sanomien toimittaja Pihla Loula kysyi, uskovatko viranomaiset, että alle 65-vuotiaat ottaisivat AstraZenecan rokotteita vapaaehtoisesti.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen vastasi, ettei asiasta ole tutkittua tietoa, mutta antoi vinkin medialle kyselyn tekemisestä.

Australiassa on jo aiemmin tehty samanlainen AstraZenecan hyllyttämispäätös kuin Suomessa. Viikolla Australian hallitusta rokoteasioissa neuvova asiantuntijaryhmä Atagi kuitenkin linjasi, että AstraZenecan rokotetta voidaan sittenkin antaa alle 50-vuotiaille aikuisille, jos rokotuksen edut ovat suuremmat kuin sen riskit. Atagin ja hallituksen mukaan ihmiset voivat siis Australiassa valita AstraZenecan rokotteen, mikäli valinta perustuu riskien ja etujen pohjalta tehtyyn ”informoituun päätökseen”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?