AstraZenecan korona­rokotteita jää yli melkein miljoona annosta: ”Rokotettavat loppuu”

Suomessa ei riitä rokotettavia AstraZenecan rokotteelle, jonka jakelu alle 65-vuotiaille on toistaiseksi keskeytetty.

AstraZenecan koronarokotetta ei toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille Suomessa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti keskiviikkona.

  • Tiedotustilaisuus on katsottavissa jutun alussa olevalta videolta.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että tämän seurauksena AstraZenecan rokotteita tulee jäämään yli.

– Ei riitä rokotettavia jos tällä kriteerillä jatketaan. Yli 65-vuotiaita oli viikon alussa noin 400 000 rokottamatta ja kuitenkin kesäkuun loppuun mennessä meillä on tulossa AstraZenecan rokotteita noin 1,2 miljoonaa. Eli kyllä rokotettavat loppuu ja AstraZenecan rokotetta jää yli, Kontio kertoi.

Ylilääkäri Sari Ekholm sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) puolestaan kertoi, että päätöstä ei ole vielä tehty siitä, mitä ylijääneille rokotteille tehdään.

– Mitään suunnitelmaa niiden rokotteiden osalta ei ole tehty. Ministeriössä odotetaan selvitykset loppuun ja että mikä se lopputulema on. Sen jälkeen vasta tehdään päätökset. Kovin nopeasti näistä maahan tulevista rokotteista ei päätöksiä tehdä, Ekholm kertoi.

AstraZenecalle asetetuilla rajoituksilla tulee olemaan vaikutuksia koko aikuisväestön rokotusaikatauluun, etenkin kun Johnson & Johnsonin koronarokotetta ei toistaiseksi toimiteta EU:hun.

Alun perin kaikki halukkaat yli 16-vuotiaat piti rokottaa kesä-heinäkuun vaihteeseen mennessä. Tuoreen arvion mukaan tämä aikataulu voi venyä elokuulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?