Tuore jättitilasto julki – katso ikäistesi rokotustilanne ja rokotuskattavuus omassa kotikunnassasi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuore jättitilasto julki – katso ikäistesi tarkka rokotustilanne omassa kotikunnassasi

IS selvitti ajankohtaiset koronarokotusmäärät kunnittain THL:n avoimesta datasta.

14.4. 10:31

Suomi on koronarokotteiden ensimmäisten annosten suhteen hyvässä vauhdissa EU-komission tavoitteeseen nähden. Komissio kehotti jäsenmaita tammikuussa rokottamaan vähintään 80 prosenttia yli 80-vuotiaista maaliskuuhun 2021 mennessä. Ensimmäisen annoksen osalta Suomi pääsi strategiansa avulla tavoitteeseen juuri ja juuri – yhtenä ainoista Euroopan maista.

Suomi on jo lähellä myös toista haamurajaa, eli tilannetta, jossa kaikista 70 vuotta täyttäneistä olisi rokotettu samainen 80 prosenttia.

IS selvitti Suomen tämänhetkisen rokotetahdin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastoista. THL julkaisee lukuja monella eri tavalla laskettuna.

Katso jutun lopusta oman kuntasi ja ikäistesi rokotustilanne.

THL:n mukaan koko suomen rokotuskattavuus oli tiistaina illalla 20,7 prosenttia. Tosin THL laskee kattavuuden kaikista 16 vuotta täyttäneistä, vaikkei 16–17-vuotiaita ole rokotettu kuin nimellisesti. IS laskee rokotuskattavuuden kuten EU:n komissio, eli vain 18 vuotta täyttäneistä. Tuorein kattavuusluku on siksi IS:lla suurempi kuin THL:lla, ensimmäisen annoksen osalta nyt 25,7 prosenttia.

Lisäksi IS selvitti ajankohtaiset luvut myös kunnittain THL:n rokotusrekisteristä.

Aikuisväestön vähintään yhden annoksen saaneiden osuus suurimmissa kaupungeissa

  • Helsinki 22,7 %

  • Espoo 24,0 %

  • Tampere 23,4 %

  • Turku 26,8 %

  • Vantaa 21,4 %

  • Oulu 20,1 %

  • Jyväskylä 22,1 %

  • Lahti 24,1 %

  • Kuopio 22,6 %

  • Pori 29,2 %

Toisen annoksen rokotusmäärät ovat nyt nousussa, mikä hidastanee Suomen tahtia lähiviikkoina.

AstraZenecan rokotetta oli alun perin suunniteltu Suomen päärokotteeksi. Mikäli rokotetta käytetään jatkossa vähemmän, hidastanee tämä rokotusvauhtia entisestään. Lisäksi lääkeyhtiö Johnson & Johnson kertoi tiistaina pysäyttävänsä koronarokotteensa toimitukset Eurooppaan.

EU-komissio on patistanut jäsenmaita rokottamaan kesään mennessä vähintään 70 prosenttia koko aikuisväestöstä. Rokotteiden toimitusongelmat ovat olleet aiemmin keväällä syynä siihen, ettei aikuisväestön rokotustahti ole Euroopassa suunnitellun kaltainen.

Katso alta oman kuntasi ajankohtainen tilanne. Rokotusrekisterin päivityksissä on viime viikkoina ollut ongelmia, joten joissakin kunnissa erityisesti Keski-Suomessa ja Ahvenanmaalla ikäryhmäkohtaiset luvut saattavat olla tilastoissa todellisuutta pienempiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?