Matkustaja ei suostunut käyttämään maskia – poistettiin Finnairin lennolta: ”Uhkasi vetää turpaan kaikkia”

Nuori mies ajautui sanaharkkaan lentokoneen henkilökunnan kanssa.

14.4.2021 10:26

Finnairin lennolta Oulusta Helsinkiin poistettiin myöhään tiistai-iltana nuori mies, joka ei suostunut käyttämään kasvomaskia lentokoneessa.

Lennon AY 446 piti nousta kello 22, mutta lähtö myöhästyi hiukan välikohtauksen vuoksi.

Lennolla olleen silminnäkijän mukaan mies käyttäytyi aggressiivisesti ja ajautui koneen etuosassa sanaharkkaan matkustamohenkilökunnan kanssa ennen lähtöä. Pian paikalle ilmestyi myös toinen lentäjistä.

– Mies uhkasi vetää turpaan kaikkia ja sanoi koronan olevan huijausta. Hän sanoi kaikkien olevan lampaita, kun käyttävät maskia, silminnäkijä kertoo.

Kun miehelle kävi selväksi, että häntä ollaan poistamassa koneesta, hän tulistui entisestään ja yritti silminnäkijän mukaan vielä tarjota henkilökunnalle rahaa päästäkseen lennolle.

Silminnäkijän käsityksen mukaan poliisi kutsuttiin paikalle. Kone oli noin puolillaan matkustajia, jotka vaikuttivat olevan turhautuneita yksin liikkeellä olleen miehen käytöksestä.

– En osaa sanoa, oliko mies päihtynyt.

Finnair vahvistaa pääpiirteissään kanssamatkustajan kertomuksen.

– Asiakas ei ollut suostunut käyttämään kasvomaskia ja oli muutenkin käyttäytynyt häiriköivästi.

– Lopulta henkilökunta pyysi häntä poistumaan koneesta ja hän olikin lähtenyt pois. Siitä oli aiheutunut viiden minuutin viivästys, Finnairin viestinnästä kerrotaan.

– Maski on turvamääräys. Jos sitä ei halua noudattaa, siitä tulee seuraamuksia, tässä tapauksessa lennolta poistaminen.

– Se on valitettavaa, että muut matkustajat joutuivat kärsimään.

Finnair ei kommentoi, aiheutuuko matkustajalle niskuroimisesta jatkoseuraamuksia, kuten esimerkiksi lentokielto.

– Emme voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen.

Maskin käyttö on ollut pakollista Finnairin lennoilla viime toukokuusta lähtien.

Finnair voi asettaa matkustajalleen lentokiellon, jos matkustaja esimerkiksi käyttäytyy häiritsevästi tai uhkaavasti tai kieltäytyy noudattamasta turvallisuusohjeita.

– Lentokieltoja joudutaan määräämään joitakin vuosittain, Finnairin viestintäpäällikkö Mari Kanerva kertoi Ilta-Sanomille helmikuussa.

Korona-aikana Finnairin henkilökunta valvoo, että matkustajat käyttävät lennoilla kasvomaskeja sääntöjen mukaisesti. Kanervan mukaan kyseessä on turvallisuustoimi.

– Aika ajoin on yksittäisiä matkustajia, jotka kieltäytyvät maskin käytöstä. Yleensä tilanteet selviävät puhumalla. Jos tilanne ei selviä, niin vaihtoehtoja ovat kirjallinen varoitus, viranomaisen kutsuminen paikalle ja tarvittaessa myös lentokielto. Lentokiellot eivät ole yleisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?