Kissa litki glykolia ja kuoli – omistajille ehdollista vankeutta

Todistajan mukaan pariskunta ei ollut suostuvainen turvautumaan eläinlääkärin apuun todella huonossa kunnossa olleen kissansa kanssa.

14.4.2021 8:53

Keskisuomalaisen pariskunnan kissa sairastui maaliskuussa 2018. Kissa meni yhtäkkiä huonoon kuntoon ja pari päivää sairastettuaan se kuoli. Siitä alkoi prosessi, joka tiesi pariskunnalle ehdollisia vankeustuomioita törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Perheen mies kertoi käräjäoikeuden istunnossa, että heillä oli ollut ongelmia asuntovaunun lämmityksen kanssa. Pariskunta oli mennyt miehen äidin luokse, jossa vaunulta mukaan otettu kissa oli alkanut oireilemaan. Myöhemmin vaunulla käydessään he olivat havainneet lämmitysjärjestelmän vuotaneen ja glykolia päässeen pienissä määrin vaunun sisälle. Sen sijaan vaunun alla oli vuotanutta nestettä vielä enemmän.

Tässä vaiheessa pariskunta oli ruvennut myös miettimään, että olisiko kissa saanut myrkytyksen nestettä nautittuaan. Nainen oli soittanut miehen kertoman mukaan kahdelle eläinlääkärille kissan tilasta, mutta nämä eivät olleet antaneet hoitoa tai neuvoja, koska pariskunnalla ei ollut rahaa.

Sairasta kissaa pakkoruokittiin

Kissaa yritettiin piristää pakkoruokkimalla sitä pipetillä antamalla maitoa ja kermaa, mutta Eviran lausunnon mukaan tästä oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Ruokaa päättyi keuhkojen ilmateihin aiheuttaen akuutin keuhkopöhön.

– Se kissa meni karmeeseen kuntoon. Se oli nuutunut, makas vaan eikä syönyt eikä juonu mitään. Arvelen, että sen kunto meni päivässä, parissa niin huonoon kuntoon, että aateltiin, ettei se siitä enää parane, oli mies kertonut kissan sairastumisesta esitutkinnassa.

Miehen äitiä hoitamassa käyneen todistajan mukaan pariskunta ei ollut suostuvainen turvautumaan eläinlääkärin apuun todella huonossa kunnossa olleen kissansa kanssa. Naisen mukaan yleisellä tasolla oli myös puhuttu siitä, että pariskunnalla olisi aiemminkin kissoja glykolimyrkytykseen kuollut.

Todistaja oli yrittänyt asunnosta lähdettyään soittaa eläinlääkärille, mutta ei ollut saanut tätä viikonloppuna vastaamaan puhelimeen. Tämän jälkeen hän oli tehnyt kissasta ilmoituksen eläinsuojeluun.

– (Vastaaja) vain sanoi, että se on juonut glykolia. Sitä en tiedä, oliko se juonut sitä itse vapaaehtoisesti. Minulla on vain sellainen olo, että kissa ei juo sellaista vapaaehtoisesti, todistaja kertoi esitutkinnassa.

Kissa huusi

Myös toinen miehen äitiä hoitamassa käynyt nainen oli kertomansa mukaan yrittänyt saada pariskuntaa auttamaan kissaansa. Miehen äiti oli kertonut hoitajalleen, että kissa oli huutanut yhden yön kuin syötävä. Todistaja oli pyytänyt kissan omistajaa lopettamaan eläimen ja päästämään tämän tuskistaan, mutta mies oli kertonut, ettei hän pysty sitä tekemään.

Viikonlopun aikana kuolleen kissan ruumis noudettiin arjen koittaessa ja toimitettiin valvontaeläinlääkärin toimesta Eviran tutkittavaksi. Eviran lausunnon mukaan kissa kuolinsyy oli ollut voimakas munuaisten vajaatoiminta ja voimakas akuutti keuhkopöhö. Munuaisvauriot ovat Eviran mukaan tyypillisiä jäähdytysnestemyrkytyksille.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tuoreessa päätöksessään vuonna 1967 miehen ja hänen 1968 syntyneen puolisonsa törkeästä eläinsuojelurikoksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan kissan omistajien olisi pitänyt hankkia sairastuneelle kissalle aktiivisemmin apua eläinsuojelun tai poliisin kautta.

Syyttäjä vaati molemmille vastaajille viiden vuoden eläintenpitokieltoa, mutta käräjäoikeus katsoi vuoden mittaisen kiellon riittäväksi. Molemmat vastaajat ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä tuomioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?