Jehovan todistajien johto­henkilöitä epäillään rahankeräys­rikoksesta – ”Puhutaan miljoonista euroista” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jehovan todistajien johto­henkilöitä epäillään rahankeräys­rikoksesta – ”Puhutaan miljoonista euroista”

Rikoksesta epäiltyinä on kymmenkunta johtohenkilöä.

Rikosepäily liittyy muun muassa Vartiotorni-lehdissä julkaistuun lahjoitustilinumeroon. Vartiotorni on Jehovan todistajien julkaisema hengellinen lehti.­

14.4. 6:02

Jehovan todistajien johtohenkilöitä epäillään rahankeräysrikoksesta. Juttu on parhaillaan syyteharkinnassa.

Valtionsyyttäjä Mika Appelsin kertoo, että rikoksesta epäiltyjä henkilöitä on kymmenkunta. Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Keskeinen problematiikka pyörii Jehovan todistajien Vartiotorni-lehtien ja internetsivujen ympärillä. Lehdissä ja internetsivuilla oli jaettu Jehovan todistajien lahjoitustilin numeroa, ja tämä oli tehty ilman rahankeräyslupaa.

– Poliisihallituksen käsityksen mukaan se olisi vaatinut luvan. Uskonnollisilla yhteisöillä on mahdollisuus kerätä uskonnon harjoittamisen yhteydessä kolehtia ilman rahankeräyslupaa, mutta muu rahan kerääminen toimintaa varten vaatii lain mukaan luvan, sanoo Appelsin.

– Rikoksesta epäillyt ovat tästä toiminnasta vastanneita henkilöitä.

Valtionsyyttäjä Mika Appelsin.­

Jehovan todistajia on Suomessa noin 17 000. Jehovan todistajien internetsivujen mukaan uskonnollisen yhdyskunnan toiminta rahoitetaan pääasiassa Jehovan todistajilta saatavilla vapaaehtoisilla lahjoituksilla. Sivujen mukaan lahjoituksia käytetään järjestön uskonnollisen toiminnan lisäksi humanitääriseen apuun.

 Kun kysymys on vuosien ajasta, jäseniä on tuhansia ja toiminta rahoitetaan paljolti lahjoituksilla, kyllä siitä iso kokonaissumma tulee. Puhutaan miljoonista euroista.

Appelsinin mukaan kokonaisuus ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen. Asiaa on selvitelty vuosia ja jutun esitutkinta valmistui viime vuoden syksynä.

Esitutkinnassa ei pystytty selvittämään tarkasti sitä, kuinka paljon rahaa kyseisellä lahjoitustavalla oli kerätty. Rahaliikenteen mittaluokka on joka tapauksessa suuri.

– Kun kysymys on vuosien ajasta, jäseniä on tuhansia ja toiminta rahoitetaan paljolti lahjoituksilla, kyllä siitä iso kokonaissumma tulee. Puhutaan miljoonista euroista.

Appelsin arvioi, että syyteharkinta valmistuu tämän kevään aikana. Syyteharkinnassa syyttäjä ratkaisee, nostetaanko henkilöitä vastaan syyte vai ei.

Ilta-Sanomat pyysi kommenttia asiaan myös Jehovan todistajilta ja puheenjohtaja Jukka Ropposelta. Tiedottaja Jukka Palonen sanoo, etteivät Jehovan todistajat halua kommentoida keskeneräistä asiaa. Hän lähetti asiasta lyhyen lausunnon sähköpostitse.

– Toimimme tässä asiassa täydessä yhteistyössä viranomaisten kanssa. He ovat esittäneet asiasta oikeutettuja huolenaiheita, mutta uskomme, että antamamme selvitys asiasta vastaa heidän kysymyksiinsä. Koska asian käsittely heidän kanssaan on vielä kesken, tässä vaiheessa ei ole asianmukaista kommentoida asiaa tämän enempää.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun uskonnollisessa toiminnassa kerätyt rahalahjoitukset joutuvat tarkasteluun.

Pohjanmaan käräjäoikeudessa käsiteltiin vuonna 2020 Marttyyrikirkon ystävien rahankeräystä. Yhdistys oli lähettänyt uutiskirjeitä, jotka olivat sisältäneet tilinumeron lahjoitusta varten. Rahaa oli kerätty näin 2,5 miljoonaa euroa.

Syyttäjän mukaan kyse oli yleisölle suunnatusta rahankeräyksestä, joka olisi vaatinut rahankeräysluvan. Yhdistyksen mukaan uutiskirjeet taas olivat henkilökohtaisia eivätkä rajaamattomalle yleisölle suunnattuja.

Syytteet rahankeräysrikoksesta kaatuivat. Käräjäoikeus katsoi, että Marttyyrikirkon ystävillä oli hyväksyttävä syy järjestää toiminta rahankeräyslain ulkopuolella. Asia kuitenkin etenee vielä hovioikeuteen.

Tunnetuin rikostapaus lienee Rukousystävät-yhdistyksen juttu, jossa maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara ja yhdistyksen talousasioista vastannut mies tuomittiin rahankeräysrikoksesta ehdolliseen vankeuteen.

Rukousystävät oli saanut rahankeräysluvan esirukoustapahtumien järjestämiseen ja hyväntekeväisyyteen, mutta varoista leijonanosa virtasi muualle, kuten Jalovaaran omiin palkkoihin. Jalovaaran arvioitiin nauttineen suurimmillaan jopa yli 130 000 euron vuosipalkkaa.

Alun perin rikoshyödyn epäiltiin olevan jopa satojatuhansia euroja, mutta Helsingin hovioikeudessa sen laskettiin olleen lopulta runsaat 86 000 euroa. Jalovaara ja talousasioista vastannut mies tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen syksyllä 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?