Kommentti: Ano Turtiaisen usutus poliisia vastaan on jotain, mitä ei kuule edes järjestäytyneeltä rikollisuudelta

Turtiaisen uho on erityisen ongelmallista siinä sakeana leijuvassa pelon ja epävarmuuden ilmapiirissä, jossa 2020-luku on kaikkialla maailmassa alkanut, kirjoittaa Ilta-Sanomien rikostoimittaja Rami Mäkinen.

13.4.2021 21:56

Kansanedustaja Ano Turtiainen julkaisi tiistaina Facebookissa julkisen kirjoituksen, jossa hän usutti kansalaisia poliisia vastaan.

– Minä en luota enää poliisiin. Suhtaudun siihen samalla tapaa kuin sodassa pitää suhtautua pahimpaan viholliseen, Turtiainen kirjoitti.

Hän pohdiskeli, että maailma on sodassa ja ettei tästä selvitä ”ilman pahempia rähinöitä”. ”Keskuudessamme elävää vihollista” vastaan pitää Turtiaisen mielestä puolustautua.

Kirjoitus on täysin poikkeuksellinen istuvan kansanedustajan laatimaksi. Ei edes järjestäytyneeltä rikollisuudelta kuule nykyään yhtä suoraa julkista usutusta poliisia vastaan.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arveli STT:lle, että Turtiainen liikkuu jo lähellä rikoslaissa rangaistavaksi määriteltyä julkista kehottamista rikokseen.

Olen itse ollut viime vuosina yksi poliisin äänekkäimmistä kriitikoista, mitä tulee esimerkiksi sen harjoittamaan julkisuuslain tulkintaan. Instituutiona tunnustan kuitenkin poliisin tärkeäksi ja välttämättömäksi demokraattisessa yhteiskunnassa. Juuri siksi poliisin toiminnan kriittinen tarkkailu on sitäkin tärkeämpää.

Perustyönsä Suomen poliisi hoitaa mielestäni pääosin hyvin. Valtaosa poliisissa työskentelevistä on kunnollisia ja lainkuuliaisia ihmisiä, jotka tekevät työtä yhteiseksi hyväksi usein haastavissa oloissa.

Näitä tavallisia ihmisiä Turtiainen nyt sitten pitää pahimpina vihollisina. Hänen kirjoituksellaan ei ole mitään tekemistä asiallisen kritiikin kanssa.

Turtiaisella itsellään on taustallaan tuomioita väkivaltarikoksista. Kansanedustajana Turtiainen on jo ennen tuoretta Facebook-kirjoitusta saanut potkut perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja puolueesta.

Suuri uhka ei silti ole Turtiainen itse henkilönä. Jos hän henkilönä on ongelmaksi jollekulle, niin todennäköisesti itselleen ja urakehitykselleen.

Turtiaisen uho ei kuitenkaan ole ongelmatonta siinä sakeana leijuvassa pelon ja epävarmuuden ilmapiirissä, jossa 2020-luku on kaikkialla maailmassa alkanut. Tällaisessa ilmapiirissä löytyy tavallistakin enemmän kaikupohjaa sanoille, jotka lupaavat lopullista tai ratkaisevaa taistelua.

Myös Suomen kaduilla kulkee järkkyneitä mieliä, ideologisesti vääristyneitä ajatusrakennelmia, psykoottisia uskomusjärjestelmiä. Moni heistä on hiljaa, mutta kuuntelee. Jopa typeryyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?