Nilsiän viisi lottovoittajaa ottivat yhteyttä Veikkaukseen – rivin tarkistanut miljonääri yhtiölle: ”Pistää vähän pökerryttämään” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nilsiän viisi lottovoittajaa ottivat yhteyttä Veikkaukseen – rivin tarkistanut miljonääri yhtiölle: ”Pistää vähän pökerryttämään”

300 asukkaan savolaiskylä kihisee huhuja ja varmoja huhuja loton ennätysvoittajista. Vastuu kuulijalla.

Voittoisa lottokuponki pelattiin pikkuruisessa kyläkaupassa.­

13.4. 17:11

”Ihan mahottomat”, arvioi savolaismies, kun laulaja Samantha Fox vieraili Nilsiässä vuonna 1987.

Sellainen oli se lottovoittokin, jonka pallot 24 vuotta myöhemmin pomppivat Nilsiän suuntaan.

Ihan mahoton, Suomen kaikkien aikojen suurin, 15, 7 miljoonaa euroa.

Viime viikonvaihteen lottovoiton keskenään jakava monimiljonääriviisikko antoi kuulua itsestään tiistaina Veikkauksen pääkonttoriin.

Kommentit, jotka Veikkaus välitti, olivat ilahtuneita.

Viisikon puhemies tai puhenainen oli katsellut lauantaina illalla arvontaa televisiosta ja merkinnyt numerot muistiin siinä järjestyksessä, kun pallot pyörivät esiin.

”Tarkistelin sen jälkeen numeroitamme. Ensin tuli yksi pienempi voitto ja sitten oli tämä rivi, jossa oli kaikki seitsemän numeroa oikein.”

Hän ei luonnehtinut voittoa nilsiäläisittäin mahottomaksi, vaan:

”Ihan hirveä summa meille tuli.”

Iloa tuotti, että voittoa oli jakamassa hyvä ja tuttu porukka. ”Kyllä tuossa olisi ollut yhdelle ihmiselle liikaa rahaa. Otetaan rauhallisesti nyt vaan ja mietitään mitä tehdään.”

Numerot tarkastanut laittoi heti viestiä muille ja kehotti katsomaan kuponkejaan, mutta osa näki päätä huimaavan viestin vasta herättyään sunnuntaina.

Itse hän kertoi nukkuneensa ”vähän huonosti”. Sen jälkeen on tullut taas nukuttua paremmin, vaikka ”kyllähän tuollainen pistää vähän pökerryttämään”.

– Koska peli oli pelattu kupongilla, emme voineet tavoittaa voittajia ennen kuin he itse ottivat yhteyttä, kertoo tiedottaja Ilkka Nisula Veikkauksesta.

Kupongilla pelaaminen on loton alkuperäinen tapa, jolla niin sanottu vanha kansa aloitti pelaamisen jo 50 vuotta sitten.

Nilsiän jättivoitto oli kivankokoinen kimppa eli kun kuponkeja on viisi, jokainen on 3,14 miljoonan euron arvoinen arvopaperi.

Palonurmen kylällä kevät tekee tuloaan.­

Mikäli joku viisikosta nyt hukkaa oman kuponkinsa, hän on 3,14 miljoonaa euroa köyhempi, mutta elämä ei tietenkään varsinaisesti muutu.

Ehtinyt muuttua.

Enintään mieliala.

Viisikon jäsenet ovat jokainen yksinäänkin äveriäämpiä kuin Nilsiän ”vanhan rahan” edustaja, öljysheikki Tauno Kuosmanen (1928–2008).

Tarkkaan ottaen öljysheikki ei ollut rikas, eikä Nilsiästä ole löytynyt öljyä, hän vain sattui esiintymään Hannu Karpon ohjelmassa.

Ilman öljyä Nilsiä liittyi vuonna 2013 naapuriinsa Kuopioon ja on nykyisin virallisen latteasti Kuopion yksi kaupunginosa.

Jos oli voitto mahdottoman suuri, sitä piskuisempi oli paikka, jossa se pelattiin: 300 asukkaan Palonurmen kylä ja siellä kylän oma kyläkauppa, jonka vaiheikas historia päättyy tähän viikkoon.

Mutta se on toinen tarina. Sattuma.

Lottovoitto ei muuta kyläkaupan tulevaisuutta, ellei joku lottovoittajista päätä sijoittaa rahojaan aina arvaamattomaan kyläkauppabisnekseen.

Menneisyys muuttui: kyläkaupan historian viimeiset sivut saivat lotonkeltaisen kultaiset reunukset.

Jatkajaa kaupalle on toki etsitty. Se on selvää, että lottovoittajat pystyisivät ostamaan kyläkaupan tyhjäksi moneen kertaan – ja hyllyt ja seinätkin, katon ja lattian.

Halutessaan he voisivat muuttaa sen eksklusiiviseksi savolaisten Miljonäärien klubiksi.

Koska syrjäisellä Palonurmella ei ole läpiajoliikennettä eivätkä kesän mökkiläiset olleet tuplaamassa asukaslukua, voittajat lienevät oman kylän väkeä tai ainakin kylällä töissä käyviä.

Veikkaus julkistaa aina päävoiton pelipaikan – mikäli sellainen on.

Jos peli on pelattu netissä eli bittiavaruudessa, Veikkaus kertoo pelaajan kotipaikan.

– Paitsi jos hän tulee hyvin pieneltä paikkakunnalta, jonka asukasluku on esimerkiksi alle 2 000–3 000 ihmistä, Ilkka Nisula kertoo.

Nyt voittajat löytynevät paradoksaalisesti 300 ihmisen joukosta. Mutta koska ollaan Savossa, vastuu siirtyy etsijöille.

Palonurmen kyläläiset ovat tottuneet juhlistamaan arkeaan ja elämäänsä nuorisoseuran komeassa seurantalossa Poukamassa.

Lottoporukka ei ole tehnyt tilavarausta, kertoo nuorisoseuran puheenjohtaja Jussi Kuosmanen, metallialan yrittäjä.

Ainakaan vielä.

Sitä paitsi korona sotkee tällä erää yhteistä ilonpitoa. Juhannus on perinteisesti vuoden kierron suurin juhla Poukamassa. Ehkä silloin päästään yhteen. Ehkä katsomaan, sytytetäänkö kokko tänä vuonna seteleillä.

Nousiainen on ollut havaitsevinaan ”pikkuisen” lisääntyvää liikennettä kylänraitilla. Voittajista liikkuu monenlaisia mielipiteitä, tiedontynkiä, huhuja ja jopa täysin varmoja huhuja.

– Vaikka eihän mikään varmaa ole elleivät itse kerro.

– Ihmiset tarkkailevat, totta kai.

Tai kuten Savon Sanomat raportoi ”arvuuttelun olevan armotonta”.

Wikipedian perusteella Palonurmen kylässä on kolme kovaa koota: kauppa, koulu ja kierrätyspiste.

Vaikka kauppa lakkaa, koulu jää sivistystä juurruttamaan, alakoulu ja sen yhteydessä toimiva päiväkoti. Koulu kokoaa puolen sataa lasta Syvärin itäpuolen kylistä, joissa oli ennen muinoin seitsemän koulua, eli yhtä monta kuin loton voittorivissä (1, 3, 10, 16, 20, 28, 31) palloja.

Syväri?

– Jotkut sekoittavat, Kuosmanen myöntää.

Nilsiän Syväri ei ole se sama vesistö, jonka rannalla Suuri-Suomi kävi jatkosodassa kopauttamassa päänsä Karjalan mäntyyn.

Nilsiän Syvärin takana ei ole Neuvostoliitto tai Venäjä eikä rautaa tai mitään vaaraa rajalla, pelkkä Rautavaara.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?