Tutkimus: Astman hoitoon käytetty lääke vähentää riskiä sairastua vakavaan koronaan – suomalais­asiantuntija: ”Johdonmukainen tulos”

Keuhkojen tulehdusreaktioihin ja astman ennaltaehkäisemiseen käytetty budesonidi voi olla pian tärkeä lääke covid-19-taudin hoidossa. Tuoreesta tutkimustuloksesta kertoi lääketieteen aikakauslehti Lancet.

Bunesonidin käyttö voi estää covid-19-taudin vakavaan muotoon sairastumista.

12.4.2021 17:27

Uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin hoidossa on saatu hyviä tutkimustuloksia.

Tuore tutkimus viittaa siihen, että pääasiassa keuhkojen tulehduksiin ja astman ennaltaehkäisyyn käytettävä bunesonidi voisi vähentää riskiä sairastua covid-19-tautiin vakavasti.

Lääketieteen aikakauslehti Lancet kertoo, että tutkimus sai alkunsa, kun havaittiin, että sellaiset astmaa sairastavat covid-19-taudin potilaat, jotka käyttivät inhaloitavaa bunesonidia, ovat aliedustettuina vakavaan tautimuotoon sairastuneiden joukossa.

Tutkimusryhmää johti Sanjay Ramakrishnan. Lancet arvioi, että tutkimusryhmän kliinisen testin tulos on merkittävä, sillä bunesonidin käyttö voi estää covid-19-taudin vakavaan muotoon sairastumista.

Suomalaisasiantuntija: Johdonmukainen tulos

Bunesonidi kuuluu glukokortikosteroidien lääkeryhmään. Budesonidijauhe on yleensä pakattu inhalaattoriin.

Budesonidin jauhe hengitetään keuhkoihin inhalaattorin suukappaleen kautta. Budesonidi vähentää ja ehkäisee keuhkojen turvotusta ja tulehdusreaktiota. Kyseessä on tulehdusta hoitava lääke, jota käytetään astman oireiden ennaltaehkäisemiseen. Se kuuluu kortikosteroidien lääkeaineryhmään.

– Tämä tutkimustieto näyttää johdonmukaiselta, kokenut allergia- ja astmalääkäri Timo Vanto Turusta kertoo.

Hän kertoo pitää tulosta lupaavana ja arvioi sitä, mistä tässä lupaavassa tuloksessa saattaisi olla kysymys.

– Ilmeisesti lääke tehoaa paikallisesti annettuna keuhkoputkiin. Tähän viittaa se, että covid-19-taudin sairaalahoidossa on jo aiemmin käytetty tuloksellisesti toista samaan lääkeryhmään kuuluvaa lääkettä eli deksametasonia, Vanto sanoo.

Deksametasoni on glukokortikoideihin kuuluva orgaaninen yhdiste.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?