15-vuotias laittoi hirtto­silmukan kaverinsa kaulaan – sai 2 vuotta ja 7 kuukautta vankeutta tapon yrityksestä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

15-vuotias laittoi hirtto­silmukan kaverinsa kaulaan – sai 2 vuotta ja 7 kuukautta vankeutta tapon yrityksestä

Syyttäjä vaati nuorelle ehdollista vankeutta törkeästä pahoinpitelystä, mutta Päijät-Hämeen käräjäoikeus arvioi teon vakavammaksi.

12.4. 14:41 | Päivitetty 12.4. 16:44

Hirttosilmukan kaverinsa kaulaan laittanut nuori tuomittiin tapon yrityksestä nuorena henkilönä kahden vuoden ja seitsemän kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeuteen.

Syyttäjä vaati nuorelle ehdollista vankeutta törkeästä pahoinpitelystä, mutta Päijät-Hämeen käräjäoikeus arvioi teon vakavammaksi. Jos saman tempun olisi tehnyt täysi-ikäinen henkilö, olisi käräjäoikeuden mukaan tuomio ollut kolme ja puoli vuotta vankeutta.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden julistama tuomio tuli kaikkiaan seitsemästä väkivallanteoista. Tapon yrityksen lisäksi tuomio sisältää viisi pahoinpitelyä ja yhden törkeän pahoinpitelyn.

Nuori syyllistyi tekoihin vuonna 2019, jolloin hän oli 15-vuotias. Tällä hetkellä hän on 17-vuotias. Nuoren kaikki kolme uhria olivat pahoinpitelyjen aikaan 13-vuotiaita ja he olivat saman yläkoulun oppilaita.

Käräjäoikeus antoi tuomion tänään maanantaina.

Osan väkivallan teoista tuomittu toteutti pienen päijäthämäläisen kunnan yläkoulun alueella. Koulun välituntivalvojina toimineet opettajat näkivät ainakin osittain joitain väkivallan purkauksia, mutta eivät juurikaan puuttuneet niihin.

Ikäisekseen isokokoinen poika retuutti ja mukiloi kavereitaan. Väkivallanteoista vakavin oli hirttosilmukan pujottaminen teinipojan kaulaan. Poika oli jopa hengenvaarassa.

Tilanne oli vakava, sillä uhrin kädet oli teipattu ja hirttonaru oli heitetty puun oksan ylitse. Narussa roikkui isokokoinen nuori, joka oli 10–20 kiloa painavampi kuin uhri. Narun kiristyssolmu oli niskapuolella. Uhri roikkui hetken jalat ilmassa.

Tapahtuma päättyi, kun paikalla olleet kaksi muuta poikaa menivät väliin. Samaa poikaa tuomittu pahoinpiteli useita kertoja kesän 2019 aikana.

Teosta aiheutui uhrille vakavia ahdistustiloja ja mahdollisesti pysyvä henkinen trauma. Hänen koulunkäyntinsä on vaikeutunut. Tapahtumaa valokuvattiin, mikä on lisännyt nuoressa häpeän ja nöyryytyksen tunteita.

Käräjäoikeus katsoi selvitetyksi, että kuristaminen kesti noin minuutin, uhrin hengitys vaikeutui, mutta hän oli tajuissaan tilanteen päättyessä. Oikeuden mukaan hengenvaara oli todellinen.

Hirttämisellä ei ole muuta tunnettua tarkoitusta kuin ihmisen surmaaminen teloittamalla tai itsemurhatarkoituksessa. Käräjäoikeuden mukaan tuomitun täytyi nuoresta iästä huolimatta ymmärtää, että teosta voi seurata kuolema.

Samaan poikaan tuomittu kohdisti kaikkiaan viisi väkivallantekoa, joista neljää muuta oikeus piti perusmuotoisina pahoinpitelyinä.

Uhrilleen tuomitun on maksettava yhteensä 15 700 euron korvaukset muun muassa kärsimyksestä, traumaperäisestä stressihäiriöstä ja masennuksesta. Summasta 14 000 euroa liittyy hirttosilmukkatapaukseen.

Kahta muuta 13-vuotiasta koululaista tuomittu pahoinpiteli yläkoulun alueella. Törkeäksi pahoinpitelyksi oikeus katsoi lähes kahden kuukauden miltei päivittäisen väkivallan, jonka kohteensa oli heiveröinen poika. Pojalla ei ollut mitään madollisuutta puolustautua isokokoista ja pari vuotta vanhempaa poikaa vastaan. Hänelle tuomittu määrättiin maksamaan 5 000 euron korvaukset kivusta, särystä ja traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Toinen koulun alueella uhriksi joutunut poika joutui kestämään väkivaltaa lähes koko syyslukukauden ajan miltei päivittäin. Tuomittu potki ja kuristi häntä.

Käräjäoikeuden mukaan useat teot olivat potentiaalisesti hengenvaarallisia ja ne aiheuttivat pelkoa koulussa.

Tuomittu itse on vahvistanut, ettei ollut tapahtumien aikaan syyntakeeton tai alentuneesti syyntakeinen.

Tuomitun alaikäisyyden vuoksi oikeus ei määrännyt häntä vangittavaksi, vaikka tuomio ylittää kahden vuoden rajan. Käräjäoikeuden antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?