38-vuotiaan Katiska-diilerin hämmentävä tarina: Näin vauraan kenkätehdas­suvun perijä luisui huume­bisnekseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

38-vuotiaan Katiska-diilerin hämmentävä tarina: Näin vauraan kenkätehdas­suvun perijä luisui huume­bisnekseen

Black metal -kitaristi, kokaiinia sviitissä ja luisu kohti kovaa huumebisnestä.

Tunnettuun kenkätehdassukuun kuuluva Matias Palmroth nousi otsikoihin vuoden 2007 kokaiinibileiden myötä.­

10.4. 6:44 | Päivitetty 10.4. 8:10

Kehityskaari on suorastaan hämmentävä. Vauraan teollisuussuvun pojasta tuli black metal -kitaristi, seurapiirihai, katujen kovanyrkki ja lopulta yksi merkittävimmistä Katiska-vyyhdin huumediilereistä.

Tunnettuun kenkätehdassukuun kuuluva Matias Palmroth, 38, tuomittiin Katiska-jutussa yhdeksän vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen.

Helsingin käräjäoikeus luki Palmrothin syyksi kahdeksan törkeää huumausainerikosta, törkeän ampuma-aserikoksen, räjähderikoksen, ampuma-aserikoksen, rattijuopumuksen ja vaarallisen esineen hallussapidon.

Palmroth kytkeytyi Katiskan päätuomituista ennen kaikkea Janne ”Nacci” Tranbergiin. Heidän puhelimistaan löytyi mm. identtiset velkalistat.

Karkkilaan kesällä 2018 kätketystä huume-erästä Palmrothin hallinnassa tai levityksessä oli jopa noin 20 kiloa amfetamiinia. Hän oli sotkeutunut myös ainakin kokaiiniin, huumaaviin lääkkeisiin ja ekstaasiin.

Käräjäoikeuden mukaan Palmroth kuului Katiska-liigassa ylätasoon. Tranbergin ja Niko Ranta-ahon lisäksi organisaatiossa oli käräjäoikeuden mukaan kolme muuta miestä, jotka ohjeistivat muita syytettyjä. Palmroth oli yksi heistä.

Miten ihmeessä tähän oli tultu? Kuten Ranta-aholla, myös Palmrothilla on ollut päällisin puolin ja ulkoisesti katsoen hyvät lähtökohdat. Hän kuuluu tunnettuun Palmrothien kenkätehtailijasukuun.

Monien muiden nuorten suomalaisten miesten tavoin Matias Palmroth mieltyi raskaaseen musiikkiin. Hänen makunsa vei tyylilajin äärilaitaan.

Palmroth soitti 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä IS:n tietojen mukaan kitaraa ainakin kahdessa black metal -yhtyeessä, joista tunnetumpi oli Enochian Crescent.

Yhtye soitti satanistista äärimetallia. Se oli aiheuttanut ennen Palmrothin liittymistä bändiin alan piireissä kohun, kun yhtyeen laulaja viilsi veitsellä ranteensa auki Tavastia-klubin lavalla niin, että joutui keikalta sairaalaan. Vuonna 1997 sattuneesta tapauksesta kerrotaan Tero Ikäheimosen kirjassa Pirunkehto (Svart Publishing 2016).

Palmroth ui 2000-luvun mittaan sisään myös suihkuseurapiireihin. Hän alkoi seurustella entisen Miss Suomi -perintöprinsessan kanssa.

Valvontakameran kuvaa vuoden 2007 kokaiinibileistä Crowne Plaza -hotellissa.­

Helmikuussa 2007 Palmroth järjesti hotelli Crowne Plazan yhdeksännen kerroksen sviitissä kuuluisia vieraita houkutelleet juhlat.­

Helmikuussa 2007 pariskunnalle tuli riita. Palmroth marssi Helsingin keskustan hotelli Crowne Plazaan ja maksoi tiskillä yhdeksännen kerroksen sviitin. Kohta sinne alkoi lapata vieraita: tunnetun poliitikon poika, pornotähti, pikavippiyrittäjiä ja niin edelleen.

Pitkien bileiden jälkeen siivooja löysi huoneistosta rikotun lasioven, hajotetun allastason ja sängyn alta tarjottimen, jolla oli kokaiinia ja Palmrothin luottokortti.

Ilta-Sanomat uutisoi kokaiinitapauksesta 16.10.2007.­

Tapauksesta seurasi rikostutkinta ja isoja otsikoita. Loppujen lopuksi kuitenkin vain Palmroth tuomittiin huumausaineen käyttörikoksesta, kukaan muu ei saanut syytettä.

Tuosta eteenpäin aina 2010-luvun puoliväliin asti Palmroth keräsi useita rikostuomioita, joissa oli kyse muun muassa pahoinpitelyistä ja huumeista.

Tuomiot jäivät sen verran lieviksi, ettei Palmroth joutunut niistä vankilaan, vaikka pari kertaa läheltä liippasi. Pahoinpitelyt olivat pääosin katutappelutyyppisiä: ravintolassa tai bussipysäkillä alkanutta sanaharkkaa ratkottiin nyrkein.

Tämän jälkeen Palmrothin elämässä seurasi muutama vuosi hiljaiseloa, ainakin mitä rikoshistoriaan tulee. Huumeet ja pahoinpitelyt olivat tauolla. Katiskan esitutkinnassa Palmroth itse kertoi eläneensä terveellisesti ja urheilleensa.

Tuli kuitenkin henkinen takaisku, jonka tarkempi luonne on salattu esitutkintapöytäkirjasta. Päihteiden käyttö alkoi uudelleen.

Loppuvuodesta 2018 poliisi pysäytti Palmrothin auton ratista Helsingin Punavuoressa. Veressä oli amfetamiinia, kokaiinia ja lääkeaineita. Autossa oli 50 sentin terällä varustettu machete-veitsi ja tutkanpaljastin.

Kia Kilpeläisen ja Rami Mäkisen (jälkimmäinen on tämän artikkelin kirjoittaja) kirjassa Katiska – suuri huumevyyhti (Otava 2021) kerrotaan, että Palmrothin kyydissä oli Cannonball-jengiin ainakin aiemmin kuulunut mies, jolla oli taustallaan seitsemän vuoden tuomio jengiammuskelusta. Katiskan pääsyytetty Tranberg kuului aiemmin Cannonballin johtajistoon.

Uudestaan Palmroth kärähti samoja aineita veressään ratista maaliskuussa 2019. Tässä kohtaa häntä alettiin kuulustella Katiska-epäilyistä.

Rikkaan suvun pojasta oli tullut merkittävä huumekauppias, joka muun muassa pyöritti Helsingin Haagassa huumeiden postimyyntikonttoria ja järjesteli amfetamiinia Katiskan niin sanotulle Riihimäen haaralle. Haagan konttorista poliisi löysi huumevelan pantiksi annetun Jatimatic-konepistoolin.

Muutakin aseistusta ja räjähteitä Palmrothilta takavarikoitiin.

Katiskan esitutkinnassa ja oikeudessa Palmroth tunnusti omat tekemisensä. Muiden tekemisistä hän ei hiiskunut.

Käräjäoikeus katsoi hänen rikoksensa niin vakaviksi, että lähtökohtaisesti niistä tuomittaisiin maksimi eli 13 vuotta vankeutta. Hän kuitenkin auttoi asioiden selvittämistä heti alusta lähtien merkittävästi ja kävi näyttämässä maastokätköjä tutkinnan aikana.

– Palmrothin rangaistusta on siten alennettava hieman vajaalla 4 vuodella, käräjäoikeus päätti torstaina antamassaan tuomiossa.

Alennus on selvästi suurempi kuin vaikkapa Ranta-aholla, joka tunnusti vasta oikeudessa ja sai kahden vuoden alennuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?