Kemijärven mystinen koronamuunnos selvisi – ylilääkäri Broas: Levinnyt aiemmin Meksikossa ja Yhdysvalloissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kemijärven mystinen korona­muunnos selvisi – ylilääkäri Broas: Levinnyt aiemmin Meksikossa ja Yhdysvalloissa

THL ja Lapin sairaanhoitopiiri selvittävät parhaillaan tuntemattoman muuntoviruksen ominaisuuksia ja mahdollisia vaikutuksia rokotesuojaan, ylilääkäri Markku Broas kertoo Ilta-Sanomille.

B.1.1.519-varianttia on raportoitu Suomessa vain kerran aiemmin.

9.4. 16:12

Kemijärvellä löydettiin maaliskuun lopulla Suomessa tuntematon koronamuunnos, jota ei Vita Laboratorioiden sekvensoinnissa kyetty jäljittämään Etelä-Afrikkaan, Britanniaan tai Brasiliaan.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo Ilta-Sanomille, että variantin alkuperästä saatiin perjantaina uutta tietoa Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa.

– Tämä on aika harvinainen yhdysvaltalais-meksikolainen muunnos. Tietokannan mukaan Suomessa näitä on raportoitu aiemmin vain yksi, Broas sanoo.

Tähän mennessä B.1.1.519-variantiksi kirjatuista tartunnoista 63 prosenttia on todettu Yhdysvalloissa ja 31 prosenttia Meksikossa. Broasin mukaan muunnoksen ominaispiirteet ovat Lapin sairaanhoitopiirissä selvityksen alla. Selvityksiin osallistuu myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

– Selvitämme, miten iso merkitys tällä on taudin leviämiseen tai rokotusten tehokkuuteen. Alustavan tiedon mukaan rokotteiden pitäisi toimia.

Broasin mukaan muunnos ei ole toistaiseksi jatkanut leviämistään ainakaan Kemijärvellä. Maaliskuussa muunnostartunnan oli saanut kaupungissa yhdeksän ihmistä. Joukkoaltistumisen vuoksi kaikkiaan 350 ihmistä määrättiin karanteeniin.

Virusmuunnokset yleistyvät nopeasti kaikkialla maailmassa. Britanniassa, Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa toisistaan riippumatta kehittyneet samantyyppiset virusmuunnokset ovat vaikea käänne kamppailussa pandemiaa vastaan.

Britannian varianttia on raportoitu Suomessa joulukuusta 2020 alkaen. Etelä-Afrikan varianttiin törmättiin ensimmäistä kertaa tämän vuoden helmikuussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?