Tästä verisestä joulun­vietosta alkoi koko Katiska-vyyhti: Vuosaaren puukottajalle kahdeksan vuotta vankeutta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tästä verisestä joulun­vietosta alkoi koko Katiska-vyyhti: Vuosaaren puukottajalle kahdeksan vuotta vankeutta

Oikeus ei uskonut selitystä, että hengenvaaralliset viillot olisivat tulleet wc-pöntön sirpaleista.

Vuosaaren puukotus tapahtui täällä.­

9.4. 13:35

Koko jättimäinen Katiska-vyyhti sai alkunsa rikkoontuneesta wc-pöntöstä ja sitä seuranneesta puukotuksesta. Helsingin käräjäoikeus langetti puukottajalle kahdeksan vuoden vankeustuomion tapon yrityksestä, törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä dopingrikoksista ja huumausainerikoksista.

Puukotus tapahtui Helsingin Vuosaaressa Katiskapolulla sijainneessa asunnossa joulupäivänä 25. joulukuuta 2018. Juuri tapahtumapaikan takia poliisi antoi huumetutkinnalle operaationimen Katiska.

Satimeen jäi suurempi saalis kuin poliisi alkuun kuvittelikaan. Mutta ensin oli vain verinen ja puolialaston mies, joka toikkaroi sekavana pitkin talvisen Vuosaaren polkuja.

Koiraa ulkoiluttanut vanhempi pariskunta ihmetteli näkyä ja soitti paikalle poliisit. Poliisit löysivät tapahtuma-asunnon ja siellä olleen päihtyneen seurueen.

Kylkiäisinä asunnosta ja autotallista löytyi huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä ja dopingaineita. Niiden alkuperää selvitettäessä alkoi purkautua vyyhti, joka lopulta johti Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin johtaman liigan paljastumiseen.

Wc-pönttö, josta Suomen suurin huumevyyhti sai alkunsa.­

Asunnon kodinhoitohuoneessa oli muovikassissa Ksalol-tabletteja. Autotallista löytyi mm. dopingaineita.­

Puukotuksesta tuomittiin 28-vuotias Oscar Olof Fagerström. Puukotusta edelsi sekava tapahtumaketju.

Viisihenkinen seurue oli päätynyt baarista jatkoille Fagerströmin ja tämän tyttöystävän asunnolle.

– Pelkästään viina oli mielessä, nyt ryypätään. En ollut moneen vuoteen ryypännyt, kertoi 39-vuotias uhri oikeudessa.

Päälle nuuskattiin kokaiinia.

Siitä eteenpäin osapuolten kertomukset ovat osin sekavia ja osin toisistaan poikkeavia.

Vuosaaren puukotus tapahtui täällä.­

Yhtä mieltä oltiin siitä, että jossain vaiheessa uhri sammui tai muutoin menetti tajuntansa asunnon vessassa. Kun hän heräsi wc-pönttö oli säpäleinä. Vettä valui pitkin lattiaa.

Seurasi lisää viinanjuontia ja aggressiivista käytöstä. Uhrin mukaan häntä lyötiin ja peloteltiin ilma-aseella, nyrkkirautakin oli esillä.

– Itse en lyönyt yhtään, otin vain turpaani, uhri sanoi oikeudessa.

Puolialaston, paidaton uhri meni pihalle. Hänet lukittiin sinne. Uhri yritti monta kertaa takaisin sisälle, mutta tuupittiin aina takaisin ulos.

Uhrille pillastui etenkin Fagerström.

”Sitten Osku flippas,” tyttöystävä viestitti asunnosta kaverilleen. ”Yritin vaan soittaa apua ko toi yks ei mua kuunnellut. Murhan syytteen toi olisi saanu jos en olisi tullu välii”.

Poliisi löysi asunnosta nyrkkiraudan.­

Uhri itse oli sitä mieltä oikeudessa, ettei häntä puukotettu. Hän arveli saaneensa haavansa wc-pöntön posliinisirpaleista tai kenties pihagrillin päälle kaatuessaan.

– Ei ole mitään muuta loogista selitystä kuin että olen kaatunut vessan päälle. En muista, mutta en ainakaan usko, että veitsellä on isketty, uhri sanoi.

Myös Fagerström kiisti puukottaneensa.

Lääkärinlausunnon mukaan uhrilla oli oikean nännin tason alapuolella kaksi teräväreunaista syvää haavaa, joista toinen ulottui keuhkopussin läpi keuhko-onteloon. Selässä oli viiltohaava.

Asiantuntijatodistajan mukaan oli mahdotonta, että vammat olisivat syntyneet wc-pöntön sirpaleista. Grillikään ei ollut uskottava selitys.

Käräjäoikeuden mukaan puukottajasta ei jäänyt varteenotettavaa epäilystä. Kyse oli tapon yrityksestä, koska oli täysin sattumanvaraista, ettei pahemmin käynyt.

Takapihalla oli verijälkiä.­

Asunnosta löytynyt ilmapistooli.­

Fagerström ja hänen tyttöystävänsä kuuluivat Katiska-vyyhdessä niin sanottuun Järvenpään porukkaan, joka ei ollut suoraan tekemisissä Ranta-ahon kanssa, mutta levitti tämän Suomeen järjestämiä aineita.

Tyttöystävä Anastasia Gorova sai kolme vuotta yksitoista kuukautta. Tuomioon sisältyi pahoinpitely. Hän oli lyönyt Vuosaaren uhria puukotusjupakan yhteydessä.

”Järvenpään porukasta” kovimman tuomion sai Marko Eemeli Pengermaa, 30, jolle langetettiin seitsemän vuotta vankeutta. Myös useat muut saivat ehdotonta vankeutta.

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion massiivisessa Katiska-jutussa torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?