Uuden Mersun hankkinut Harri asuu Suomen lotto-onnekkaimmassa kunnassa – voittajia on arvuuteltu: ”Äkkiähän se näin pienellä paikka­kunnalla huomataan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uuden Mersun hankkinut Harri asuu Suomen lotto-onnekkaimmassa kunnassa – voittajia on arvuuteltu: ”Äkkiähän se näin pienellä paikka­kunnalla huomataan”

Ruokolahti on maan onnekkain kunta, jos katsotaan mihin on tullut eniten rahaa Loton jättipoteista asukasta kohden. Onko lottovoitto asua Ruokolahdella?

Ruokolahti on onnekas kunta jonka kadulta löytyi onnellisia ihmisiä.­

9.4. 6:45

Ruokolahden kunta Etelä-Karjalassa tuli kesällä 1992 kuuluisaksi leijonastaan.

Legenda Ruokolahden metsissä tuolloin seikkailleesta leijonasta elää paikkakunnalla edelleen. Legendaa ei sitä vastoin ole se, että ruokolahtelaisia on potkaissut onni lottoarvonnoissa oikein leijonan käpälällä.

Ruokolahdelle on osunut Loton päävoitto Veikkauksen tilastojen mukaan vuodesta 1993 neljä kertaa. Suurin voitto tuli kesällä 2018, kun joku onnekas Ruokolahdella voitti peräti 14,5 miljoonan euron jättipotin.

Muita päävoittoja kuntaan, tai ainakin Ruokolahdella pelatuilla lottopeleillä, on tullut vuosina 1993 (1,9 miljoonaa), 1996 (600 000) ja vuonna 2012 (5 miljoonaa). Markka-ajan voitot on tässä muutettu euroiksi.

Legenda Ruokolahden leijonasta elää edelleen, vaikka sen seikkailuista tuleekin pian kuluneeksi 30 vuotta. Leijonapatsas tervehtii taajamaan tulijoita.­

 Kertovat, että joku voittajista olisi ostanut noista uusista kerrostaloista ihan useamman asunto-osakkeen.

Näistä taloista väitetään lottovoittajan ostaneen asuntoja. Mene ja tiedä, kylän puheita.­

Jos kaikki kunnassa pelatut Loton päävoitot jaettaisiin nyt tasan kuntalaisten kesken, 22 miljoonan summasta riittäisi jokaiselle ruokolahtelaiselle yli 4 400 euroa. Se on Suomen ennätys.

– On lottovoitto asua Ruokolahdella, myhäilee helmikuussa kunnanjohtajana aloittanut Matias Hilden. Hänen mukaansa 22 miljoonaa vastaa kunnan yhden vuoden verotuloja.

Samaa mieltä tuntuvat olevan myös pitempiaikaiset ruokolahtelaiset, jotka antoivat tuoreessa kunnan teettämässä asukasviihtyvyystutkimuksessa kotikunnalleen hyvän arvosanan.

Tämän tunnustaa myös paikallisen kahvilan pihatuolilla huhtikuun auringosta torstaina nauttinut Risto Sund.

– Lottovoitto tämä tänne muutto on minulle ollut. Imatran palvelut ovat varttitunnin ajomatkan päässä ja ihan hyvät palvelut on täällä Ruokolahdellakin. Harmi vaan, ettei nyt koronan vuoksi pääse kirjastoon.

Loton jättipotin voittajia Sund ei sanonut tuntevansa, mutta kyllä niitä kovasti aikanaan arvuuteltiin.

– Kertovat, että joku voittajista olisi ostanut noista uusista kerrostaloista ihan useamman asunto-osakkeen. Se on plussaa se, että ainakin ne rahat ovat jääneet hyödyttämään Ruokolahtea.

Risto Sundin mielestä on lottovoitto asua Ruokolahdella.­

Anne Nenonen ja Eija Juga ovat tietoisia Ruokolahden jättipoteista, mutta eivät niiden voittajista.­

Joka torstaisella yhteisellä sauvakävelyllä olleet Ansa Nenonen ja Eija Juga olivat tietoisia Ruokolahden jättipoteista, mutta eivät hekään tunnustaneet tuntevansa voittajia.

– Kyllä se ajan mittaan pienellä paikkakunnalla huomataan, keiden pihaan ne kalleimmat autot ilmestyvät. Mutta kateeksi ei ole käynyt. Miten siitä selviäisikään, jos suuremman voiton saisi, pienillä panoksilla satunnaisesti lottoava Nenonen tuumi.

Kuntakeskuksen taksikopilla kyytejä odotellut taksiautoilija Harri Ahonen tiesi hänkin, että Ruokolahdelle on loton jättipotteja osunut useita, mutta ei hänkään sanonut ”muistavansa” ketkä ovat niillä äkkirikastuneet.

– Kovasti voittajia aikoinaan arvuuteltiin, mutta minä en enää muista keitä he olivat. Mutta äkkiähän se näin pienellä paikkakunnalla huomataan, kuka käy vähän leveämmin elämään.

Ruokolahdelle vuosien mittaan osuneet 22 miljoonan euron lottovoitot vastaavat kunnan vuoden verotuloja. Uutta koulukeskusta ja liikuntahallia on tuskin rakennettu lottovoitoilla.­

Taksiyrittäjä Harri Ahonen ei sano olevansa lottovoittaja, vaikka hankkikin helmikuussa uuden Mersun.­

Ruokolahti on Ahosenkin mielestä lottovoiton arvoinen asuinpaikka.

– Täällä on lähes kaikki tarpeellinen, sijainti on hyvä, puhdas ympäristö ja turvallinen asua. Leijona valvoo edelleenkin Ruokolahden turvallisuutta.

Taksiyrittäjänä Ahonen sanoo uskovansa tulevaisuuteen, vaikka korona on rokottanut rajusti hänenkin kyytejään.

– Uskon, että tästä vielä noustaan. En minä muuten olisi uutta autoa helmikuussa vaihtanut, ja syksyllä aioin ostaa toisen, Ahonen tuumi.

Eikä hän tunnustautunut onnelliseksi lottovoittajaksi, vaikka pihalla uusi musta Mersu seisoikin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?