Yli-Viikarin viraltapano kerää kiitosta VTV:ssä: Ainoa oikea ratkaisu – ”Yksikään henkilö meillä ei ole suurempi kuin virasto” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yli-Viikarin viraltapano kerää kiitosta VTV:ssä: Ainoa oikea ratkaisu – ”Yksikään henkilö meillä ei ole suurempi kuin virasto”

– Ainoa oikea ratkaisu, sanoo VTV:n pääluottamusmies Pasi Tervasmäki. Tunnelmaa kuvailtiin huojentuneeksi.

8.4. 18:22

Eduskunnan kansliatoimikunnan päätös pidättää Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtaja Tytti Yli-Viikari häntä koskevan rikostutkinnan ajaksi kerää kiitosta henkilöstön edustajilta.

– Tämä oli ryhdikäs päätös kansliatoimikunnalta etenkin kun se tehtiin yksimielisesti, VTV:n johtava tilintarkastaja, pääluottamusmies Pasi Tervasmäki sanoo.

– Yksikään henkilöstön jäsen ei ole suurempi kuin virasto ja tämä päätös osoitti sen, johtava tuloksellisuustarkastaja Sami Vuorinen sanoo.

Tervasmäen ja Vuorisen mukaan päätöksen painoa lisää se, että kansliatoimikunnalla oli käytettävissään Keskusrikospoliisin esitutkinta-aineisto, jota heistä kummallakaan ei ole. Tutkinnan keskiössä ovat virkamiehen työsopimukseen liittyvät epäselvyydet ja Finnair-pisteet, vaikka julkisuudessa on esitetty muitakin väärinkäytösepäilyitä esimerkiksi kauneushoitojen maksattamisesta veronmaksajien rahoilla.

– Itse pidän raskauttavimpana lentopisteiden käyttöön liittyvää epäselvyyttä. Pidän hyvänä, että KRP tutkii asian ja maineeseensa kolhuja saaneen viraston uskottavuus paranee, Tervasmäki sanoo.

Yli-Viikari itse totesi tuoreeltaan kansliatoimikunnan kansliatoimikunnan päätöksen jälkeen, että hänen viraltapanolleen ei ollut edellytyksiä. Henkilökunnan edustajien mukaan lausunto oli harkitsematon ja se pahensi VTV:n mainehaittaa.

– Se edusti sitä melko johdonmukaista käytöstä, uhmakkuutta, jota hän (Yli-Viikari) on viime viikkoina osoittanut, Vuorinen sanoo.

Vuorinen on hämmästellyt pääjohtajan vaikenemista häneen henkilöityvän kohun keskellä.

– Hän on ollut hiljaa, vaikka olisin odottanut hänen tulevan julkisuuteen selvittämään kohua. Ainoa ulostulo tapahtui viraston omalla blogisivulla. Pidän huonosti harkittuna käyttää viraston virallista viestintäalustaa siinä tilanteessa, kun henkilöön kohdistuva rikostutkinta on käynnissä, Vuorinen sanoo.

Luottamusmies Tervasmäki yhtyy Vuorisen esittämään kritiikkiin.

– Avoin ja rehellinen toiminta olisi rajannut syntyneitä mainehaittoja ja tilanne olisi ehkä ollut ehkä korjattavissa. Kohu viraston ympärillä on vienyt keskittymistä virkatehtäviin, Tervasmäki katsoo.

Vuoriselle kansliatoimikunnan päätös oli lopulta odotettu.

– Tämä kohu on ollut kuin juna, joka etenee ja virasta pidättäminen oli yksi pysäkki tällä matkalla. Olen eräässä tilanteessa sanonut hänelle (Yli-Viikari), että yksikään henkilö meillä ei ole suurempi kuin virasto. On ollut kohtuutonta asettaa oma ego viraston edun yläpuolelle.

Vuorinen uskoo, että pääjohtajan hyllyttäminen on varsin laajasti helpotus VTV:n työntekijöiden parissa. Tervasmäki on samoilla linjoilla.

– Nopea tuntuma on, että henkilökunta on huojentunut siitä, että kansliatoimikunta päätyi tähän ratkaisuun, luottamusmies Tervasmäki sanoo.

Vaikka virasta pidätetyn pääjohtajan rikostutkinta on vielä kesken, katse on tulevassa.

– Toivottavaa on, että sijaisuusaika jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Katse kääntyy nyt eduskunnan suuntaan, Tervasmäki sanoo.

Eduskunta vastaa VTV:n pääjohtajan nimityksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?