Kommentti: Katiska saavutti kyseenalaisen Suomen ennätyksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Katiska saavutti kyseenalaisen Suomen ennätyksen

Syytetyille langetettiin yhteensä yli 192 vuotta vankeutta, kirjoittaa Ilta-Sanomien rikostoimittaja Rami Mäkinen.

Niko Ranta-aho tuossa oikeuden istuntoon kesäkuussa viime vuonna.­

8.4. 17:27

Katiska-huumevyyhti saavutti torstaina Suomen ennätyksen ”lajissa”, jossa menestyminen ei ole varsinainen ylpeyden aihe.

Helsingin käräjäoikeuden torstaisessa tuomiossa langetettiin enemmän vankeutta kuin yhdessäkään huumejutussa Suomessa tätä ennen. Syytetyille langetettiin yhteensä yli 192 vuotta vankeutta.

”Katiska” on alun perin poliisin antama operaationimi jutun tutkinnalle. Tätä ennen ennätystä piti hallussaan operaatio Fanta, joka tutkittiin 2010-luvun alkupuolella.

Fantassa tuomittiin noin 160 vuoden edestä vankeutta. Sitä seuraavat ovat olleet luokkaa 130–150 vuotta.

Katiska ylittää aiemmat, vaikka mukaan laskettaisiin vain ehdottomat vankeudet ja karsittaisiin pois ehdolliset rangaistukset. Tälläkin tavoin laskettuna yhteissumma on yli 186 vuotta.

Kuriositeettina mainittakoon, että yksi Fantassa kymmenen vuoden tuomion saanut mies sai kovan kakun myös Katiskassa. Tällä kertaa tuli 9 vuotta 6 kuukautta.

Katiskaa on tituleerattu ”Suomen suurimmaksi huumejutuksi” eri yhteyksissä, muun muassa kirjassa, jonka itse kirjoitin Kia Kilpeläisen kanssa. Käräjäoikeuden tuomio viimeistään todistaa, että tuulesta temmattu titteli ei ole.

Eri huumejutut eivät tietenkään ole suoraan verrannollisia. Katiskassa oli suuri määrä syytettyjä. Toisaalta Fantan aikaan langetettiin nykyistä enemmän maksimituomioita, kun rangaistuksen pohtimisen tärkein kriteeri oli aineiden määrä.

Sittemmin korkein oikeus on muuttanut oikeuskäytäntöä siihen suuntaan, että nykyään arvioidaan enemmän henkilön asemaa ja roolia teoissa ja organisaatiossa.

Entä miten verrata Katiskaa ja vaikkapa Aarnio-juttua keskenään? Eipä oikein mitenkään.

Se on selvää, ettei kilomäärien vertailussa ole oikein mieltä. Katiskassa maahan tuotiin melkein kaikkea: amfetamiinia, kokaiinia, ekstaasia, LSD:tä, ketamiinia, hasista ja niin edelleen.

Kilo kokaiinia ja kilo hasista ovat aivan eri asia ja eri asteikoilla. Samojakin aineita vertaillessa pitoisuuksissa on eroja. Eri muuntohuumeiden tai lääkeaineiden vertailu keskenään menisi jo hiusten halkomiseksi.

Yksi aika hyvä mittari on raha. Huumebisnes on liiketoimintaa. Katiska-jutussa syyttäjien rikoshyötyvaatimukset olivat miljoonaluokkaa.

Vaikka vaatimuksista merkittävä osa hylättiin, niin silti käräjäoikeus määräsi Niko Ranta-aholle noin 1,7 miljoonaa ja Janne Tranbergille noin 1,8 miljoonaa euroa menetettävää rikoshyötyä.

Huomioon on otettava, että luvut ovat suurelta osin päällekkäisiä. Heidät tuomittiin menettämään valtaosa rikoshyödystä yhteisvastuullisesti keskenään ja/tai eräiden muiden syytettyjen kanssa.

Isoja rahoja silti. Aarnion rikoshyödyksi tynnyrihuumejutussa katsottiin noin 1,3 miljoonaa euroa.

Kommentin kirjoittajan Rami Mäkisen ja Kia Kilpeläisen kirja Katiska - suuri huumevyyhti (Otava) ilmestyi maaliskuussa 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?