VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari pidätetään virasta – selitykset eivät tyydyttäneet - Kotimaa - Ilta-Sanomat

VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari pidätetään virasta – selitykset eivät tyydyttäneet

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti torstain kokouksessaan Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virasta pidättämisestä.

8.4. 11:58 | Päivitetty 8.4. 15:14

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari pidätetään virasta poliisitutkinnan ajaksi yksimielisellä päätöksellä. Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kertoi asiasta torstain tiedotustilaisuudessa.

  • IS seurasi tapahtumien etenemistä tässä artikkelissa. Seurannan löydät jutun lopusta.

Vehviläisen mukaan esitutkinnan kohteena ovat laittomaksi linjattu työsopimus ja Finnair-pisteet.

Yli-Viikari oli aiemmin eduskunnan kansliatoimikunnan kokouksessa kuultavana. Hän oli valmistellut kokoukselle kirjallisen vastineen, jossa todettiin, että virasta pidättämismenettelyn käynnistämisen syynä olivat asian pitkään jatkunut käsittely julkisuudessa, kansalaispalaute ja median paine.

– Meillä oli hyvä keskustelu, ja odotan lopputulemaa, ja palaamme sitten asiaan, julkisten syytösten keskellä oleva Yli-Viikari kommentoi poistuessaan kokouksesta.

Yli-Viikarin mukaan merkittävänä syynä virasta pidättämismenettelyn aloittamiselle on myös ollut se, että hän ei ole luopunut virkamiehelle säädetystä oikeusturvasta eikä ole pidättänyt itseään virantoimituksesta painostuksesta huolimatta.

Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari poistui eduskunnan kansliatoimikunnan kokouksesta eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä torstaina 8. huhtikuuta 2021 Helsngissä.­

Kansliatoimikunta voi päättää pääjohtajan virasta pidättämisestä määräajaksi. Pääjohtajan mahdolliseen irtisanomiseen tarvitaan eduskunnan täysistunnon päätös.

VTV:tä ja Yli-Viikaria koskevia selvityksiä on käynnissä useilla eri tahoilla keskusrikospoliisia myöten.

Keskusrikospoliisin käynnissä olevassa esitutkinnassa epäiltyinä ovat STT:n tietojen mukaan Yli-Viikari ja VTV:n lakiasiainjohtaja Mikko Koiranen. Molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä virkarikokseen.

VTV ilmoitti torstain tiedotteessaan pidättäneensä Koirasen virantoimituksesta mahdollisen rikossyytteen ja sen edellyttämän esitutkinnan ajaksi.

Eduskunnan oikeusasiamies totesi VTV:ssä tehdyn työsopimuksen lainvastaiseksi viime joulukuussa. Sopimuksen tekivät Yli-Viikari ja silloinen hallintojohtaja Koiranen. Sen myötä viraston työntekijälle maksettiin noin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle siirtymistä.

Tarkastusviraston pääjohtajan sijaisena toimii johtaja Matti Okko.

– Julkinen ja avoin keskustelu on tärkeää. On selvää, että toimintatavat on arvioitava huolella ja toimintaa parannettava, Okko sanoo tiedotteessa.

Eduskunnassa tehdään lisäksi ylimääräinen tilintarkastus Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) osalta, kertoo eduskunnan tilintarkastajien puheenjohtaja, kansanedustaja Veijo Niemi (ps). Ylimääräinen tilintarkastus liittyy Yli-Viikarin toiminnassa havaittuihin epäselvyyksiin.

Eduskunnan tilintarkastajien on määrä allekirjoittaa eduskunnan tilintarkastuskertomus ensi viikolla, mutta Niemen mukaan tilintarkastuskertomusta ei voida allekirjoittaa VTV:n osalta. Niemen mukaan ylimääräinen tilintarkastus on määrä saada tehtyä huhtikuun aikana.

Eduskuntatiedotuksen mukaan erityistilintarkastus kohdistuu VTV:n ylimmän johdon edustus-, matka- ja hankintakuluihin vuodesta 2020 lähtien. Tilintarkastuksen toteuttaa Niemen mukaan julkishallinnon tilintarkastustyöhön erikoistunut BDO Oy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?