Ex-turri Pernon murhista: Olen pelännyt, että jotain tällaista tapahtuu

”En ole nähnyt missään muussa harrastusporukassa yhtä paljon draamaa”, kertoo entinen turriharrastaja.

8.4.2021 6:01

Turun Pernon tapahtumat eivät tulleet yllätyksenä entiselle turriharrastajalle. Pernon murhissa on ainakin yhtenä yhdistävänä piirteenä ollut turriharrastus, joka tarkoittaa erilaisten eläinhahmojen fanitusta. Epäilty tekijä ja uhri ovat kumpikin IS:n selvityksen perusteella olleet alan harrastajia.

– Tämän kaltaista tapahtumaa osattiin odottaa, 27-vuotias hämäläisnainen ja entinen turriaktiivi kertoo.

Turriporukat ovat pienet ja ihmissuhdekuviot saattavat olla sekavia, nainen kuvailee.

– Ihmiset ruokkivat piireissä toistensa negatiivisia piirteitä. En ole nähnyt missään muussa harrastusporukassa yhtä paljon draamaa.

Paavolankadulla asunut 27-vuotias mies menehtyi Pernon ammuskelussa lauantaina aamuyöllä. Ammuskelussa kuoli myös sivullinen 25-vuotias nainen.

Turreilussa fanitetaan eläinhahmoja. Harrastajalla on fursoona eli hahmo, johon hän samaistuu. Hänellä on eläinhahmoa esittävä turripuku. Osalla kiinnostus alakulttuuriin näkyy taiteen, kuten kuvien, piirrosten ja animaatioiden seuraamisena.

Tamperelaisnainen ajautui turriharrastuksen pariin 14–15-vuotiaana. Hän jätti aktiivikuviot neljä viisi vuotta sitten, kun huomasi turreilun lieveilmiöt.

– Siellä on hyvin vahvasti mukana aikuisia ja sitten on nuoria.

Kymmenen vuotta sitten nainen huomasi, että aikuisilla saattoi olla taipumuksia juottaa nuorille jäsenille esimerkiksi alkoholia.

Naisen mielestä viime vuosina turrit ovat halunneet tuoda esille, miten he ovat iloisia eläinhaalareihin pukeutuneita hahmoja, jotka käyvät muun muassa sairaaloissa vierailuilla.

Todellisuus on naisen mukaan toisinaan ollut toista. Piireissä on naisen mukaan esiintynyt seksuaalista hyväksikäyttöä ja huumeita.

– Aikoinaan liityin turrien nettikanaville ja kerroin parilla viestillä, että olen nuori tyttö pohjoisesta. Ei mennyt kuin kaksi minuuttia ja yksityisviestit olivat täynnä miehiä, että onpa kiva, kun meille tulee tällainen pieni tyttönen.

Nainen lisää samaan hengenvetoon, ettei asioita voi yleistää. Suomen turreissa on jäseniä laidasta laitaan, hävittäjälentäjästä autokauppiaaseen.

– Yhteisöön kokoontuu ihmisiä, joilla on ehkä menestystä, mutta ei aina sosiaalisia taitoja. Kun he hakeutuvat yhteen ja riitaantuvat, kärpäsestä tulee härkänen.

Turriharrastuksessa fanitetaan ihmismäisiä eläinhahmoja.

27-vuotias nainen kertoo, että ennen turreilua hän itse oli koulukiusattu ja kärsi monenlaisista traumoista. Hän loi itselleen vahvan eläinhahmon. Eläimen kautta hän pystyi elämään sellaista elämää, johon hän ei aiemmin pystynyt.

Nainen tuntee Pernon epäillyn tekijän nimimerkillä ja henkilönä. Kouvolalainen mies oli pitkään mukana turreissa. Mies esiintyi dragon- eli lohikäärmehahmona.

Kerrostalossa kuolleen uhrin eläinhahmo puolestaan oli rabbit eli jänis.

Naisen mukaan osalla eläinhahmon valinnassa voi määrittelevä tekijä olla visuaalinen.

Pernon murhista epäilty on 27-vuotias mies.

Eläinhahmon valinnassa voivat painaa myös psykologiset tekijät.

– Henkilö voi kokea itsensä pienempänä ja haluaa tuntea itsensä isommaksi. Lohikäärmeet sylkevät tulta ja niin pois päin.

Turrius on naisen mukaan ensisijaisesti ajattelutapayhteisö.

Joillakin turreilla ei naisen mukaan ole fursoonaa. Heille turrius on enemmän seksuaalinen fetissi.

– Heillä ei ole henkistä puolta mukana, mutta he katsovat turrihahmoista piirrettyä pornoa, nainen kuvailee.

IS:n aiemmin haastatteleman turriharrastajien Facebook-ryhmää pyörittävän Sami Ala-ahon mukaan turrikulttuuriin kuuluu myös seksi. Ala-ahon mukaan seksuaalista turrikuvastoa seuraavia turreja on kuitenkin vähemmän kuin ”kilttejä turreja”.

Ala-ahon mukaan turreja löytyy kaikista ikäluokista ja yhteiskunnallisista asemista. Moni ei kuitenkaan uskalla kertoa edes tuttavilleen olevansa turri, vaikka se on harrastus siinä missä muutkin.

– Luultavasti asenteet turreja kohtaan ovat tulevaisuudessa entistä avoimempia, kun maailma muuttuu avarakatseisemmaksi, Ala-aho toivoi.

Aiheen harrastajat vannovat, että kaikki ovat samanarvoisia.

– Turriharrastajille ei ole merkitystä sillä, missä kukin on töissä tai minkälainen sosiaalinen status harrastajilla on yhteiskunnassa. Niillä ei ole turrimiiteissä mitään väliä, turreilua harrastava perheenäiti kommentoi Ylelle viime vuonna.

– Eihän siinä ole mitään väärää, että tykkää puhuvista eläinhahmoista tai eläinhahmoista, jotka kävelevät kahdella jalalla. Mikä siinä nyt loppujen lopuksi on niin outoa, perheenäiti sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?