Kansallis­arkisto ilmoitti lopettavansa yhteistyön Postin kanssa – kadonnut arkisto­lähetys löytyi heti

Kateissa ollut arkistolähetys löytyi hetimmiten, kun Kansallisarkisto ilmoitti lopettavansa yhteistyön Postin kanssa.

Kansallisarkisto ilmoitti, ettei se käytä enää Postia kaukolainojen kuljettamiseen.

7.4.2021 23:22

Tyystin kadonneeksi luultu Kansallisarkiston kaukolainausaineisto on löytynyt Postin hallusta, jota myös ehdittiin hetki epäillä aineiston kadottajaksi.

Ennen aineiston löytymistä Kansallisarkisto ehti ilmoittaa luopuvansa Postin kuljetuspalveluiden käytöstä kaukolainatoiminnassaan.

Kansallisarkisto kertoi verkkosivuillaan, että ”esiin tulleiden vakavien häiriötilanteiden ja aineistojen katoamisen vuoksi Kansallisarkisto ei enää käytä Postin palveluita vastuullaan olevan asiakirjallisen kulttuuriomaisuuden kuljetuksissa”.

Tapaus koski erään harrastajahistoriantutkijan tilaamaa asiakirjalähetystä Kansallisarkiston Jyväskylän toimipisteestä Helsinkiin.

Lähetyksessä oli ei-arkaluontoisia ja ei-salassapidettäviä, mutta historiantutkimuksen näkökulmasta arvokkaita yhdistystoiminta-asiakirjoja 1940–60-luvuilta.

Ne annettiin Postin hoteisiin tammikuun puolella, mutta lähetys ei vain ottanut saapuakseen Helsinkiin. Kun asiaan ei tullut selvyyttä, Kansallisarkisto ilmoitti lopettavansa Postin palveluiden käyttämisen.

Muutama tunti myöhemmin Posti ilmoitti, että tietymättömissä ollut arkistolähetys on löytynyt.

– Lähetys on tullut Postista, kansallisarkiston johtaja Päivi Hirvonen vahvistaa.

Hän ei ota kantaa tai lähde spekuloimaan ajatuksella, oliko Kansallisarkiston ilmoituksella luopua Postin käytöstä vaikutusta lähetyksen löytymiseen vai onko kysymys puhtaasta sattumasta.

– Posti on selvittänyt asiaa ja mahdollisesti jatkaa tapauksen selvittämistä yhä tahollaan, Hirvonen sanoo.

Hänen mukaansa onni onnettomuudessa on, että aineisto lopulta löytyi eikä jäänyt kateisiin. Tapahtunut ei kuitenkaan muuta Kansallisarkiston aikeita alkaa kilpailuttamaan kuriiripalveluita aineistolainojen kuljetuksissa.

Harrastajatutkija pääsee uppoutumaan tilaamiinsa yhdistysasiakirjoihin Kansallisarkiston tiloissa vielä tämän viikon aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?