Translain uudistamista vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Juridisen sukupuolen vahvistamisen tulisi aloitteen mukaan olla ilmoitusasia 15 vuotta täyttäneille.

Translain uudistuksen puolesta on kampanjoitu jo pitkään. Kuva on mielenosoituksesta vuonna 2018.

Kansalaisaloite translain uudistamiseksi on kerännyt 50 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Tiistaina alulle pantu Oikeus olla -aloite sai nimet kokoon keskiviikkoiltaan mennessä.

Aloitteessa esitetään muun muassa, että translaista tulee poistaa vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ja lääketieteellisestä diagnoosista edellytyksenä sukupuolen juridiselle korjaamiselle.

Juridisen sukupuolen korjaamisen tulisi olla ilmoitusasia kaikille 15 vuotta täyttäneille. Nuorempien kohdalla vahvistamisen esitetään vaativan huoltajan suostumuksen.

Väestörekisteristä tulisi aloitteen mukaan poistaa niin sanottu "transrekisteri" eli luettelo sukupuoltaan juridisesti korjanneista henkilöistä.

Aloite ei ota kantaa sukupuolenkorjaukseen mahdollisesti kuuluviin lääketieteellisiin hoitoihin.

Suomen nykyinen translaki vuodelta 2003 on saanut sekä kotimaista että kansainvälistä kritiikkiä. Sen katsotaan loukkaavan muun muassa YK:n lasten oikeuksien sopimusta, jota Suomi on sitoutunut noudattamaan kokonaisuudessaan. Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu kehotti vuonna 2012 Suomea poistamaan laista vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja naimattomuudesta edellytyksenä sukupuolen vahvistamiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?