Tästä on kyse turreilussa, jossa fanitetaan ihmismäisiä eläinhahmoja – harrastaja: suurin osa meistä on ”kilttejä turreja”

Turreja löytyy kaikista ikäluokista ja yhteiskunnallisista asemista, mutta osa ei uskalla kertoa julkisesti olevansa turri.

Osa turreista pukeutuu eläinhahmoja esittäviin turripukuihin, jotka maksavat usein tuhansia euroja. Turrikulttuuri on alkujaan peräisin Yhdysvalloista. Kuva on turrekokoontumisesta Chicagosta vuodelta 2015.

7.4.2021 6:21

Korvia, tassuja, pehmeitä turkkeja ja iloisia ilmeitä. Moni on törmännyt kadulla tai ainakin television ruudulla furry-hahmoon, suomalaisittain turriin, mutta mitä kaikkea turrikulttuuriin oikeastaan liittyy?

Yhteistä kaikille turreille on erilaisten fiktiivisten, antropomorfisten eli ihmisen kaltaisten eläinhahmojen fanitus. Turripuku eli fursuit on eläinhahmoa esittävä asu, joka usein kuvastaa käyttäjänsä fursoonaa, eli henkilökohtaista hahmoa, johon tämä samaistuu. Käsityönä valmistetut puvut maksavat usein tuhansia euroja.

Vaikka näyttävät turripuvut ovat ensimmäinen asia, joka useimmille tulee mieleen sanasta turri, todellisuudessa vain osa turreista pukeutuu sellaiseen.

Turriharrastaja Sami Ala-aho ei ole koskaan omistanut turripukua. Hänellä kiinnostus alakulttuuriin näkyy taiteen, kuten kuvien, piirrosten ja animaatioiden seuraamisena.

– Kiinnostus turreihin liittyy monesti siihen, että pitää eläimistä ja haluaa suojella niitä. Voi tuntea olevansa itsekin eläinhahmo, Ala-aho kuvailee.

Ala-aho kertoo itse samaistuvansa moniin hahmoihin, kuten My Little Pony -sarjan Twilight Sparkle -hahmoon, jota hän kuvailee kirjanörtiksi.

Ala-aho perusti Facebookiin ryhmän Suomen turrit kymmenisen vuotta sitten. Nykyisin ryhmässä on vajaat 600 jäsentä, mutta Ala-aho arvelee turreja olevan Suomessa moninkertainen määrä. Suomessa toimii ainakin yksi turriyhdistys, jonka jäsen Ala-aho on. Yhdistys järjestää myös virallisia turritapahtumia.

Tarkkaan Ala-aho ei osaa sanoa, milloin turriharrastus on rantautunut Suomeen, mutta hän kertoo sen yleistyneen, kun yhä useammalla on ollut pääsy internetin keskustelupalstoille.

Joillekin turrikulttuuriin kuuluu myös seksi. Ala-ahon mukaan seksuaalista turrikuvastoa seuraavia turreja on kuitenkin vähemmän kuin ”kilttejä turreja”. Hänen perustamassaan ryhmässä tuhmien kuvien jakaminen on kielletty.

Ala-ahon mukaan turreja löytyy kaikista ikäluokista ja yhteiskunnallisista asemista. Moni ei kuitenkaan uskalla kertoa edes tuttavilleen olevansa turri, vaikka se on harrastus siinä missä muutkin.

– Luultavasti asenteet turreja kohtaan ovat tulevaisuudessa entistä avoimempia, kun maailma muuttuu avarakatseisemmaksi, Ala-aho toivoo.

Osa turreista pukeutuu eläinhahmoja esittäviin turripukuihin, jotka maksavat usein tuhansia euroja. Turrikulttuuri on alkujaan peräisin Yhdysvalloista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?