Husin Järvinen: Koronan ilmaantuvuusluvut ovat todellisessa laskussa, mutta vielä pitäisi jaksaa toukokuun puolelle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pääsiäisen korona­luvuista löytyi hyvää kerrottavaa – Husin Järvinen kertoo, mihin asti pitää vielä jaksaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tartuntatautien ylilääkäri Asko Järvinen iloitsee viime viikkoina laskeneista ilmaantuvuusluvuista.

Ylilääkäri Asko Järvinen kertoo positiivisten koronatestitulosten osuuden vähentyneen.

5.4. 21:38

Koronatesteissä käyvien määrä on pääsiäisen aikana vähentynyt, mutta vielä enemmän on vähentynyt positiivisten testien osuus, ylilääkäri Järvinen sanoo.

– Pyhäpäivinä ja viikonloppuisin testimäärät ovat yleensä pienempiä kuin arkipäivinä.

– Positiivisten näytteiden osuus on laskenut selvästi. Luku on ollut neljän prosentin päällä, nyt ollaan 3,4:ssä.

Aiemmin pääsiäisviikonloppuna myös Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi IS:lle, että positiivisten näytteiden osuus on laskenut selvästi huippuarvoista.

– Vuodepotilaiden määrät eivät ole nousseet, joten myös pääsiäisen alusajan luvut ovat todennäköisesti olleet todellisia, Järvinen laskee. Potilasmäärät seuraavat ilmaantuvuuslukuja viiveellä.

Hän muistuttaa silti, ettei kaikki ole vielä ohi.

– Tässä ei kauhean isoon höllennykseen ole nyt varaa. Tiedämme, että jos tartuntamäärät lähtevät nousuun, se tapahtuu aika nopeasti, Järvinen sanoo ja viittaa marraskuun ja helmikuun nopeasti nousseisiin tartuntamääriin.

– Me olemme aika korkeilla tartuntaluvuilla edelleen.

– Pitäisi jaksaa vielä huhtikuu ja ehkä toukokuun puoltakin vielä, että saataisiin tartuntaluvut alas. Siihen saakka, että kevään ja rokotusten eteneminen toisivat tiettyä turvaa terveydenhuollon näkökulmasta.

Järvinen muistuttaa, että lasku on aina hitaampaa kuin nousu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?