Sää tekee täys­käännöksen maanantaina – arktisen alueen portit avautuvat

Säässä tapahtuu raju käänne.

Vielä sunnuntaina liki pitäen koko maassa nautittiin auringosta ja sen tuomasta lämmöstä.

Etelässä ja Keski-Suomessa mitattiin 8–10 plusasteen lukemia. Pohjoisimmassa Lapissakin mitattiin muutamia lämpöasteita, joskin siellä sateli myös lunta.

– Päivän korkein lukema on ollut Hattulan +11,8 astetta, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala sanoi IS:lle puoli kuuden aikoihin sunnuntaina illalla.

Maanantaina tahti muuttuu.

Pyöräilijöitä Kalasataman ja Mustikkamaan välisellä sillalla Helsingissä sunnuntaina.

Arktisen alueen portit avautuvat, ja ne tuovat tullessaan Skandinaviaan ja myös Suomeen viileää ilmaa.

– Se kiepauttaa kylmempää ilmaa tämän päivän aikana Skandinaviaan. Kylmä ilmamassa leviää Keski-Eurooppaan asti maanantain aikana. Kylmää ilmaa tulee siis Suomeenkin asti, Latvala kertoo.

Laajan matalapaineen myötä koko Suomessa tulee myös sateita. Varsinkin maan etelä- ja keskiosassa sää on jo hyvin tuulinen ensi yönä ja maanantaina päivällä.

– Lämpötilat laskevat. Hädin tuskin päästään viiden asteen tienoille etelässäkään. Koko maassa ollaan muutaman plusasteen puolella.

– Sateita tulee pitkin maata, minkä lisäksi on pilvistä, Latvala toteaa.

Kalasataman rannat Helsingissä olivat suosittu määränpää sunnuntaina.

Sateet tulevat päivällä vetenä, mutta ne muuttuvat rännäksi ja lumeksi illalla. Eli jopa eteläisessä Suomessa maa saattaa värjäytyä lumesta maanantaina illalla.

– Sademäärä vaihtelee etelän kohdalla viidestä kymmeneen millimetriin, mutta selvästi suurin osa siitä tulee vetenä. Eli loppuvaiheessa tulee räntää ja lunta, ja ne voivat jäädä pariin senttiin, Latvala kertoo.

Tiistain vastaisena yönä lämpötilat putoavat pakkasen puolelle lähes koko Suomessa. Pakkasta on muutamia asteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?