MTV: Levin nälkäiset hiihtoturistit löysivät uuden ratkaisun – pelastus löytyi 60 kilometrin päästä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

MTV: Levin nälkäiset hiihtoturistit löysivät uuden ratkaisun – pelastus löytyi 60 kilometrin päästä

Kittilän ravintoloiden pysyessä kiinni osa hiihtoturisteista on lähtenyt naapurikunta Kolarin puolelle ravintoloihin.

Ylläksellä pääsee pienelle hiukopalalle tai virvokkeiden äärelle vaikka suoraan laskettelurinteestä. Levillä tätä mahdollisuutta ei tällä hetkellä ole.

2.4. 23:07

Kittilä on Lapin maakunnan kunnista ainoa, jonka ravintolat jäivät kiinni, kun valtioneuvoston asetus salli Lapin ravintoloiden avata ovensa 29. maaliskuuta.

Yksi Lapin suosituimmista hiihto- ja laskettelukeskuksista Levi sijaitsee juuri Kittilässä, ja nyt pääsiäisenä Levi on ääriään myöten täynnä lomailijoita.

Mistä sitten murua rinnan alle, kun pitkän hiihto- tai laskettelupäivän jälkeen nälättää eikä mökissä välttämättä jaksa alkaa kokata?

Moni on ottanut auton tai taksin alle ja ajanut noin 60 kilometrin päähän naapurikunta Kolarin puolella olevan Ylläksen hiihtokeskuksen ravintoloihin.

Asiasta kertoi MTV Uutiset.

Kolarissa toimiva ravintoloitsija Ilkka Poutanen kertoi MTV:lle, että ensimmäinen aukioloviikko on ollut varsin kiireinen.

Ravintola saa olla joka ilta auki kymmeneen saakka.

– Sesonki on käynnistynyt oikein mukavasti. Ihmiset ymmärtävät tilanteen, ja kasvomaskeja käytetään paljon, Poutanen toteaa MTV Uutisille lisäten, että ateriointi ravintolassa on monelle iso osa lomakokemusta.

– Ihmisille on varmasti tärkeää se loman tunne. Laskettelun jälkeen voi tulla syömään tai ostamaan virvokkeita.

Lapin ravintoloiden avaamisen taustalla oli eduskunnan talousvaliokunnan mietintö, jonka mukaan harvaan asuttuja ja pitkien etäisyyksien maakuntia voidaan tarkastella eri kriteerein.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyysi maaliskuun lopussa arviota kunkin Lapin kunnan tartuntatautitilanteesta, virusmuunnosuhkasta, jäljitystilanteesta ja siitä, voitaisiinko ravintolat avata.

Levillä joutuu tyytymään ravintolasta haettuun noutoruokaan, omaan kokkailuun – tai vaikkapa automatkaan naapurikunta Kolarin ravintoloihin.

Lapin sairaanhoitopiiri ja kuntien tartuntataudeista vastaavat lääkärit pitivät laajan kokouksen, jossa arvioitiin kuntakohtaisesti jokaisen kunnan tilanne.

Suurimmassa osassa Lapin kuntia koronaviruksen ilmaantuvuus on pyöreä nolla tai hyvin matala.

Tietojen pohjalta valtioneuvosto antoi 28. maaliskuuta asetuksen, ettei Lapin ravintoloiden pitäminen suljettuna ollut enää välttämätöntä. Kittilä oli kunnista ainoa, jossa tautitilanne oli sen verran aktiivinen, että ravintolat pysyivät kiinni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?