Marin: Hallitus puntaroi, tehdäänkö liikkumis­rajoituksista uusi esitys – ”Paljon on kysymys­merkkejä”

Hallitus on neuvotellut torstaina Säätytalolla koronatilanteesta.

31.3.2021 10:23 | Päivitetty 31.3.2021 23:03

Hallituksen keskiviikkoiset neuvottelut Säätytalolla venyivät myöhäiseen iltaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi kokouksesta poistuessaan, että hallitus tarkastelee vielä liikkumisrajoituksiin liittyvää kokonaisuutta ja sitä, onko uuden esityksen antamiselle edellytyksiä.

– Emme ole vielä tehneet tällaista esitystä, Marin sanoi.

– Hallitus arvioi, onko mahdollisuuksia antaa uutta esitystä. Pitää ottaa huomioon, missä aikataulussa tällainen esitys tehdään.

Hallitus peruutti lain liikkumisrajoituksista, kun perustuslakivaliokunta hylkäsi sen.

Perustuslakivaliokunta esitti toisenlaista sääntelyä.

– Paljon on kysymysmerkkejä siitä, minkälainen sääntely olisi.

Marin myös kommentoi esityksen hylkäämisen keräämää kritiikkiä. Pääministerin mukaan virkamiehet ja asiantuntijat ovat tehneet parhaansa liikkumisrajoituksen valmistelussa.

– Tiedän, että on kova tarve ja ymmärrettäviäkin syitä kritisoida tehtyä valmistelua, mutta itse kyllä annan tunnustusta ja arvostusta sille työlle, mitä virkamiehet, asiantuntijat ja terveysviranomaiset ovat tehneet tässä kovassa aikapaineessa, Marin sanoi.

Marin kertoi myös medialle, että maskipakon valmistelu aloitetaan. Pääministeri kiitteli kansalaisia jo tunnollisesta maskien käyttämisestä. Hän kuitenkin muistutti, että koronatilanne vaatii yhä kaikilta sosiaalisten kontaktien välttelemistä.

Hallitus neuvotteli lisäksi rokotejärjestyksen muuttamisesta. Marinin mukaan kiirastorstaina voi rokotuksissa mennä miljoonan rokotuksen raja rikki

Hallitus linjasi keskiviikkona rokotusten painottamista osittain myös tautitilanteen mukaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos voisi jakaa osan yksittäisistä rokote-eristä uuden laskukaavan mukaan. Huomioon otettaisiin sairaanhoitopiirin väkiluku, kahden viikon tautitilanne ja erikoissairaanhoidon kuormitus.

Linjaus laskukaavasta noudattaa Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän suositusta. Kaikkien kolmen tekijän painoarvo olisi yhtä suuri eli kolmannes.

Alueellinen painotus on mahdollinen vasta sitten, kun riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Lisäksi kohdentaminen ei saisi estää tai viivästyttää henkilöä saamasta rokotussarjaan kuuluvaa toista rokoteannosta.

Hallitus lähettää STM:n sekä THL:n esityksen rokotejärjestyksen muuttamisesta sellaisenaan lausuntokierrokselle. Hallitus päättää asetusmuutoksista 13. huhtikuuta päättyvän lausuntokierroksen jälkeen.

IS seurasi neuvotteluja alla päivittyvässä seurannassa. Pääministeri Marinin kommentit näet yllä aukeavalta videolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?