THL:n asiantuntijalta kaivattu ilouutinen: Suomeen tulossa jättierä korona­rokotteita – kuva näyttää valtavan käänteen

THL kertoo, että tällä viikolla Suomi saa 283 000 annosta. Määrän pitäisi nousta kuukauden päästä yli 400 000:n viikossa.

29.3.2021 19:36

Tästä se hiljalleen alkaa – koronavirusrokotteiden isompi vyöry Suomeen.

Tällä viikolla Suomeen tulee ensimmäinen isompi satsi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio sanoi, että Suomeen tällä viikolla ennustettu noin 283 000 rokoteannoksen erä pitää kutinsa. Määrä on selvästi enemmän kuin minään aikaisempana viikkona.

THL:n viikkotilastoista käy ilmi, että edellinen yksittäisen viikon suurin rokote-erä oli viikolta 10, kun Suomeen tuli vajaat 165 000 annosta.

– Kyllä tuon 283 000 annoksen toteutuminen aika varmalta näyttää, AstraZenecankin lähetystiedot ovat jo tulleet, Kontio sanoi.

Kontion mukaan tämän viikon määrästä noin 115 000 annosta on Pfizer/BioNTechin rokotetta, 45 000 annosta Modernaa ja noin 123 000 annosta AstraZenecaa.

Ensi viikolla jäädään todennäköisesti viimeisen kerran alle 200 000 annoksen (arvio 181 000), mutta sen jälkeen rokotetahdin odotetaan hiljalleen kiihtyvän niin, että kuukauden päästä rokotetta pitäisi tulla jo 450 000 annoksen viikkotahtia. Kuukausitasolla se tietää yli 1,5:tä miljoonaa annosta.

Rokotetoimitusten iso lisäys johtuu pääasiassa Pfizerin/BioNTechin rokotteen tuotantomäärän merkittävästä kasvusta. Pfizerin Puursin-tehtaalle Belgiaan on rakennettu toinen tuotantolinjasto. Lisäksi BioNTechin Saksan Marburgiin valmistunut tehdas sai viime viikolla Euroopan lääkeviraston EMAn hyväksynnän, ja se alkaa suoltaa isoa määrää rokotetta jo lähiaikoina.

Lisänä tulevat AstraZenecan ja Modernan sekä uutena huhtikuun puolivälissä alkavat Johnson & Johnsonin toimitukset.

Suomeen tuleva rokotemäärä kasvaa nyt selvästi.

Kaikkiaan Suomeen odotetaan kesäkuun loppuun mennessä yhteensä 5–7:ää miljoonaa rokoteannosta. On yhä täysin mahdollista, että jokainen yli 16-vuotias on rokotettu kertaalleen heinäkuun puoliväliin mennessä.

Kontio sanoo, että AstraZenecan epäilty yhteys veritukoksiin on hieman muuttanut rokotussuunnitelmia. THL linjasi, että AstraZenecaa annetaan toistaiseksi vain yli 65-vuotiaille.

Rokotusjärjestyksen mukaan ensimmäisinä rokotetaan koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat. Tästä ryhmästä suurin osa on jo rokotettu.

Seuraavassa ryhmässä ovat ikääntyneet (yli 70-vuotiaat) ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia.

Kontio sanoo, että kaikki yli 70-vuotiaat on rokotettu kertaalleen noin kahden viikon kuluttua.

– Joillakin alueilla yli 70-vuotiaat on jo rokotettu, ja siellä on siirrytty rokottamaan 65–69-vuotiaita riskiryhmäläisiä. Jotta kaikki tuleva AstraZeneca saadaan heti käyttöön, jossain päin aletaan rokottaa jo myös 65–69-vuotiaita perusterveitä, Kontio kuvaa.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo, että pian ensimmäiset perusterveet ei-terveydenhuoltohenkilöstöön kuuluvat voivat alkaa saada rokotuksia. Syynä on se, että joillakin alueilla yli 70-vuotiaiden ensimmäinen rokotuskierros alkaa olla valmis, ja kaikki Suomeen tuleva AstraZeneca halutaan kuitenkin käyttää heti.

Kontion mukaan vielä ei ole tehty päätöstä siitä, mitä tehdään niille alle 65-vuotiaille, jotka ehtivät saada ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotetta ennen kuin ikärajaa muutettiin: annetaanko toinen annos AstraZenecaa suunnitelman mukaan, toinen annos jonkun toisen valmistajan rokotetta vai aloitetaanko uusi ensimmäinen annos toisella rokotteella.

– Toisen annoksen kierros alkaa viikolla 17. Tässä on vielä kuukausi aikaa. Paljon riippuu, mitä uutta tietoa Astra­Zenecasta sinä aikana saadaan, Kontio sanoi.

Viime viikolla Suomeen tuoduissa rokote­annoksissa meni miljoonan kappaleen raja rikki. THL:n tilastojen mukaan annoksista on pistetty yli 932 000.

Ensimmäisissä annoksissa (lähes 844 000) Suomen rokotekattavuus (15,1% väestöstä) on maailman korkeimpia, kokonaan rokotetuissa (noin 88 500) paljon vaatimattomampi (1,6% väestöstä). Syynä on 12 viikon annosväli, johon siirryttiin tammikuun lopussa.

– Viikolla 14 alkaa Pfizerin ja Modernan rokotteilla kakkosannosten antaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?