Koronarokotukset AstraZenecalla jatkuvat, mutta haittavaikutusepäilyjen vuoksi vain yli 65-vuotiailla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koronarokotukset AstraZenecalla jatkuvat, mutta haittavaikutus­epäilyjen vuoksi vain yli 65-vuotiailla

Rokotuksia AstraZenecan koronarokotteella jatketaan Suomessa maanantaina.

28.3. 16:37

Rokotetta ei varotoimenpiteenä toistaiseksi anneta kuitenkaan alle 65-vuotiaille rokotteen haittavaikutusepäilyjen vuoksi.

Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Saksassa on ilmoitettu alle 65-vuotiailla rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia ja niin kutsuttuja yleistyneitä suonensisäisiä hyytymisiä, THL on kertonut. Niiden mahdollista yhteyttä AstraZenecan koronarokotteeseen selvitetään. 65 vuotta täyttäneillä rokotetuilla vastaavia oireita ei ole tullut esiin.

AstraZenecalla on rokotettu Suomessa noin 180000 ihmistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek sanoi perjantaina, että vielä ei voida vastata kysymykseen, saavatko alle 65-vuotiaat yhden AstraZenecan rokotteen saaneet toisen piikin samaa rokotetta.

– On onneksi vielä aikaa siihen, että yhden AstraZeneca -rokotteen saaneiden ensimmäisestä rokotuksesta tulee kuluneeksi 12 viikkoa (jolloin toinen rokotus olisi määrä antaa). Toivomme toki, että yhden piikin saaneiden rokottamista voitaisiin jatkaa samalla rokotteella. Haluamme kuitenkin varmistaa, että näyttö rokotteen turvallisuudesta tukee tätä päätöstä, Nohynek kertoi STT:lle.

Nohynekin mukaan AstraZenecalla on rokotettu Suomessa noin 180 000 ihmistä. Heistä arviolta 118 000 eli noin kaksi kolmasosaa on alle 65-vuotiaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?