Työtön äiti teki palkatta töitä poikansa tilitoimistossa – sai rikostuomion ja jättilaskun - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Työtön äiti teki palkatta töitä poikansa tilitoimistossa – sai rikostuomion ja jättilaskun

Tuomittiin törkeästä petoksesta vankeuteen ja jättikorvauksiin.

Työttömyysaikana poikansa tilitoimistossa palkatta työskennellyt äiti on tuomittu törkeästä petoksesta ja petoksesta ehdolliseen vankeuteen ja mittaviin vahingonkorvauksiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa.

28.3. 7:45

Työttömyysaikana poikansa tilitoimistossa palkatta työskennellyt äiti on tuomittu törkeästä petoksesta ja petoksesta ehdolliseen vankeuteen ja mittaviin vahingonkorvauksiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Poika puolestaan sai neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion avunannosta äitinsä petoksiin.

Äiti oli hoitanut poikansa tilitoimistossa yhden asiakkaan kirjanpitoa yli kolme vuotta. Työstä hän ei nostanut palkkaa. Tilitoimisto sitä vastoin sai äidin asiakkaana olleelta yritykseltä palkkioina kymmeniä tuhansia euroja.

Nainen oli samaan aikaan työttömänä. Hän sai työttömyyskorvausta Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassalta 56 415 euroa. Lisäksi hän sai vakuutusyhtiöltä työttömyysajan lainaturvaa 9 600 euroa.

Käräjäoikeus katsoi, että vaikka nainen ei saanut työstään palkkaa, hän ei ollut työttömyysturvalain edellyttämällä tavalla työtön. Käräjäoikeuden mukaan kyseistä työtä tehdään tilitoimistoissa yleensä työsuhteessa tai yrittäjänä.

Oikeudessa nainen myönsi palkattoman työnsä, mutta kiisti rikoksen. Puolustuksen mielestä työn tekeminen palkatta ei ole rikos. Sen nainen oikeudessa myönsi, että hän ei nostanut palkkaa nimenomaan siitä syystä, ettei se olisi vaikuttanut hänen työttömyyskorvaukseensa.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen työttömyyskorvauksen osalta törkeästä petoksesta ja vakuutuskorvauksen osalta petoksesta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Oikeuden mielestä teoista olisi voinut tuomiota pitempääkin vankeusrangaistukseen, mutta se kohtuullisti tuomiota suurten vahingonkorvausten vuoksi.

Oikeuden päätöksellä nainen joutuu maksamaan takaisin saamansa työttömyys- ja vakuutuskorvaukset, yhteensä 66 000 euroa. Hänen maksettavakseen jäävät myös 3 512 euron asianajokulut. Pojalta valtio perii asianajokuluja 1 900 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siihen voi hakea muutosta Itä-Suomen hovioikeudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?