Suomesta löytyi uusi virusmuunnos - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomesta löytyi uusi virusmuunnos

Kemijärven koronatartuntojen näytteistä on löytynyt vielä tunnistamaton virusmuunnos. Asiasta kertoi Ilta-Sanomille Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

26.3. 20:18 | Päivitetty 26.3. 20:46

Koronavirustilanne Kemijärvellä on pahentunut. Maanantaihin mennessä tartuntoja oli todettu jo kahdeksan. Tartuntojen vuoksi noin 350 ihmistä määrättiin karanteeniin.

Positiivisia virusnäytteitä tutkittiin Vitalab-laboratoriossa Helsingissä niin sanotussa nopeutetussa sekvenssoinnissa.

– Kyse on virusmuunnoksesta, mutta kyseessä ei ole brittiläinen, brasilialainen eikä eteläafrikkalainen muunnos. Näytteet menevät sen takia vielä koko genomin sekvenssointiin, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo Ilta-Sanomille.

Kyse on siis virusmuunnos, jota ei ole vielä tunnistettu.

Aiheesta kertoi aiemmin Yle.

Helmikuussa löytyi Suomesta koronavirusmuunnos

Vita Laboratoriot ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutti kertoivat löytämästään uudesta koronavirusvariantista helmikuussa. Suomesta raportoidun Fin-796H-variantin koko genomi on määritetty.

Sekvensointitutkimuksessa varmistui, että kyseessä on uniikki maailmalla aiemmin tunnistamaton uuden koronaviruksen variantti. Fin-796H poikkeaa kaikista aiemmista varianteista vähintään 15:ssä eri kohdassa viruksen perimää eli genomia.

Fin-796H variantiksi nimettyä kantaa on löydetty myöhemmin kuitenkin lisäksi ainakin Nigeriasta ja Isosta-Britanniasta.

Virusmuunnoksia on jo useita

Virusmuunnokset yleistyvät nopeasti kaikkialla maailmassa. Britanniassa, Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa toisistaan riippumatta kehittyneet samantyyppiset virusmuunnokset ovat vaikea käänne kamppailussa pandemiaa vastaan.

Kun virukset lisääntyvät, niiden perimään ilmaantuu muutoksia eli mutaatioita.

Britanniasta löydettiin joulukuussa 2020 virusmuunnos, joka on todennäköisesti kehittynyt syksyllä 2020. On arvioitu, että tämä virusmuunnos tarttuu helpommin kuin aiemmin kiertänyt viruskanta.

Markku Broas kertoo, että kyseessä ei ole brittiläinen, brasilialainen eikä eteläafrikkalainen muunnos.

Viruskannan arvioidaan aiheuttaneen valtaosan Britannian uusista todetuista koronavirustapauksista ja sitä on havaittu monessa maassa ympäri maailmaa. Britannian virusmuunnosta on todettu Suomessa joulukuusta 2020 alkaen.

Etelä-Afrikassa havaittu virustyyppi kehittyi todennäköisesti syksyllä 2020. Etelä-Afrikan virusmuunnos eroaa kuitenkin Britannian muunnoksesta.

On viitteitä siitä, että myös tämä virusmuunnos tarttuu aiempaa helpommin. Tätä viruskantaa on havaittu useassa maassa, myös Suomessa.

Brasilian virusmuunnos havaittiin Japanissa matkailijoilla maahantulotestauksen yhteydessä. Se on todennäköisesti peräisin Brasiliasta.

On viitteitä siitä, että Brasilian virusmuunnos saattaa olla muita kantoja tartuttavampi. Sitä on helmikuussa 2021 todettu myös Suomessa.

Virusmuunnokset

+ Viruksille on tyypillistä, että ne muuntuvat koko ajan.

+ Näin tekee myös covid-19-tautia aiheuttava koronavirus, sars-cov-2.

+ Kun virukset lisääntyvät, niiden perimään ilmaantuu muutoksia eli mutaatioita.

Lähde. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?