Nuori rekkakuski räpläsi kännykkää – 12-vuotias poika kuoli tuhoisassa ketjukolarissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nuori rekkakuski räpläsi kännykkää – 12-vuotias poika kuoli tuhoisassa ketjukolarissa

Rekkakuski luki uutisia Pohjois-Korean naissotilaista ja jutteli poikaystävänsä kanssa kännykässä.

Onnettomuus tapahtui tiistai-iltana 21. marraskuuta 2017 Lahdenväylällä.

26.3. 11:57

Marraskuussa 2017 nuori rekkakuski aiheutti Lahdenväylällä tuhoisan ketjukolarin, jossa kuoli 12-vuotias poika. Monta muuta sai vakavia vammoja.

Onnettomuus sattui Vantaan Hakkilan kohdalla ilta-aikaan. Keli oli sateinen ja tie märkä, mutta paljas. Liikenne oli ruuhkautunut ja lähes pysähdyksissä.

Rekankuljettaja ei huomannut autojonoa vaan törmäsi 85 kilometrin tuntivauhdista jonon perässä olleeseen henkilöautoon. Turmassa kuollut poika istui henkilöauton takapenkillä.

Henkilöauto sinkoutui edelleen muita autoja päin. Autovahinkokeskuksen tekninen tutkija luonnehti myöhemmin oikeudessa törmäystä ”väkivaltaiseksi”.

Törmäyksen voimaa kuvaa se, että yhden letkassa olleen, alle kymmenen kilometrin tuntivauhtia madelleen auton nopeus kasvoi törmäyksen seurauksena yli 70 kilometriin tunnissa. Teknisen tutkijan mukaan kaikki kolme autoa olivat hetken ajan yhtä massaa.

Törmäyksen syyksi paljastui se, että vuonna 1997 syntynyt rekankuljettaja käytti ajaessaan kännykkää jatkuvasti. Hän oli saanut yhdistelmäajoneuvokortin alle vuotta aiemmin.

Nainen oli muun muassa puhunut poikaystävänsä kanssa, tehnyt muistiinpanoja kännykkänsä muistioon ja hakenut internetistä tietoja Gigantin, Prisman ja Keskisen Kellon sivuilta.

Hän kiisti käyttäneensä kännykkää törmäyshetkellä, mutta todisteet kertoivat toista. Kello 17:55:20 hän klikkasi Pohjois-Korean naissotilaista kertovaa uutislinkkiä, ja vain runsaan minuutin kuluttua kello 17:56:48 hän soitti törmäyksestä hätäkeskukseen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli juttua tammikuussa 2020.

Kuolleen pojan isä kertoi traumatisoituneensa onnettomuudesta pahasti. Hän menetti törmäyksen voimasta tajunsa ja kun hän heräsi, hän näki poikansa myttynä takapenkillä. Isän mukaan hän on elänyt tapahtuneen yhä uudelleen ja uudelleen.

Käräjäoikeus piti rekankuljettajan huolimattomuutta törkeänä. Kyse ei ollut hetkellisestä huomion herpaantumisesta, vaan kuljettaja oli laittanut vakionopeudensäätimen päälle ja käyttänyt kännykkäänsä ajon aikana toistuvasti.

Vaikka tien ruuhkautuminen oli tullut kuljettajalle yllätyksenä, oikeuden mukaan hänen olisi pitänyt varautua paremmin myös yllättäviin tilanteisiin.

Käräjäoikeus katsoi kuljettajan syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, törkeään kuolemantuottamukseen ja neljään vammantuottamukseen.

Kuljettaja tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan 60 päiväsakkoa. Kuljettajan tuloilla päiväsakoista kertyi maksettavaa yhteensä 360 euroa.

Kuljettaja valitti tuomiostaan Helsingin hovioikeuteen ja väitti onnettomuuden johtuneen siitä, että edellä ajanut auto oli yllättäen koukannut toiselta kaistalta hänen eteensä.

Väitteelle ei löytynyt näyttöä. Päinvastoin, kuljettaja oli itse soittaessaan hätäkeskukseen kertonut kolarin aiheutuneen siitä, että liikenne pysähtyi ja ettei hän ehtinyt jarruttaa.

Helsingin hovioikeus ei muuttanut kuljettajan saamaa tuomiota. Hovioikeus antoi ratkaisunsa perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?