Naapuri työnsi postiluukusta yllätyksen, joka vetää hiljaiseksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Naapuri työnsi postiluukusta yllätyksen, joka vetää hiljaiseksi

Naapuririidat paisuvat entistä useammin täysin järjettömiin mittoihin. Syynä lienee se, että hermot ovat korona-aikana kireällä, asiantuntijat pohtivat.

28.3. 7:30

Kuluneen vuoden aikana riidat naapureiden välillä ovat lisääntyneet, kertovat useat Ilta-Sanomien haastattelemat asiantuntijat.

Naapuruussovittelun päällikkö Pia Slögs kertoo, että tapausmäärät ovat peräti tuplaantuneet verrattuna vuoteen 2019. Naapuririitojen lisääntymisen ovat havainneet myös Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja Isännöintiliiton johtaja Marianne Falck-Hvilstafeldt.

Hermot ovat korona-aikana kireällä muutenkin, mikä näkyy naapuririidoissa siten, että riidat myös eskaloituvat nyt entistä pahemmiksi.

– Elämänrytmi ja arjen rutiinit ovat muuttuneet, joten stressin tuoma kuorma on jo valmiiksi isompi. Silloin konfliktit ovat haastavampia sovitella, naapuruussovittelun johtaja Slögs selittää.

Asianajaja Antti Haanpää kertoo, että myös räikeimmät naapuririitoihin liittyvät rikosasiat ovat lisääntyneet viime vuonna.

– Puhutaan kunnianloukkauksista ja laittomista uhkauksista. Voi olla vahingontekojakin, että naapurin omaisuutta tuhotaan, Haanpää kuvailee oikeuteen päätyneitä riitajuttuja.

Naapuririidoille tyypillistä on, että ne alkavat verrattain pienestä asiasta, kuten pianon soitosta tai pyykkitupavuorosta.

Eräässä taloyhtiössä riita pianon soitosta johti siihen, että naapuri kävi pudottamassa postiluukusta ensin pianonsoittajan taitoja haukkuvia viestejä. Kun pianonsoitto ei loppunut, joku oli pudottanut postiluukusta raa’an kalan.

Kun ihmiset viettävät korona-aikana päivät pitkät kotona, on enemmän aikaa kiinnittää huomiota naapureihin ja kaikkeen, mikä heidän tekemisissään ärsyttää.

– On tullut sellaisia ylilyöntejä enemmän. Helposti kohtuullisen pienestä häiriöasiasta kasvaa ihan suhteeton riita, Haanpää kuvailee.

Naapurista kuuluvat äänet ja meteli ovat olleet ylivoimaisesti suurin syy naapuririitoihin tänä vuonna.

Taloyhtiössä tulee kuitenkin sietää normaaleja asumisen ääniä, muistuttaa Isännöintiliiton johtaja Falck-Hvilstafeldt.

Mekkalaa ja häiriöitä on tänä vuonna aiheuttanut sekin, kun ravintolat ovat koronarajoitusten vuoksi kiinni tai niiden aukioloaikoja on rajoitettu. Juhlat ovat joissakin tapauksissa siirtyneet koteihin.

– Myös lisääntynyt päihteidenkäyttö kodeissa näkyy taloyhtiöissä. Olen kuullut tähän liittyen sellaisesta uudesta ilmiöstä, että seksuaalinen häirintä on lisääntynyt rappukäytävässä ja muissa taloyhtiön yhteisissä tiloissa, Falck-Hvilstafeldt sanoo.

Korona-aika on tuonut asumiseen etätyöskentelyn lisäksi muitakin uusia trendejä. Kotona esimerkiksi treenataan.

– Voi olla, että kotiin on hankittu vaikka juoksumatto, kun salille ei voi mennä, Pynnönen kertoo.

Naapurin kotikuntosalin aiheuttamasta piinasta kertoo myös eräs Ilta-Sanomien lukija:

– Yläpuoleltani kuuluu tuntitolkulla tärinää. Ikään kuin juostaisiin juoksumatolla. Usein kuuluu myös teräviä tömähdyksiä. Vaikuttaa siltä kuin painoja pudotettaisiin lattiaan.

Kaiken muun lisäksi monet ovat innostuneet korona-aikana remontoimaan ja sisustamaan entistä innokkaammin. Tästä seuraa tietysti poraamista, naulaamista ja muuta naapureiden hermoja koettelevaa meteliä.

 Alakerrassa tehtiin täysremontti. Siinä sitten kuuntelin kolme kuukautta poraamista samalla, kun yritin tehdä etätöitä, IS:n lukija kertoo.

Ongelmia aiheuttavat myös sellaiset naapurit, joilla on toisten mielestä nyt liikaa aikaa puuttua muiden tekemisiin.

Yhdessä taloyhtiössä asukas piti silmällä porrassiivoojan työnjälkeä antaumuksella ja teki jatkuvia valituksia siivottomuudesta rappukäytävässä, vaikka muut taloyhtiön asukkaat eivät nähneet siivoojan työnjäljessä moitittavaa. Siivooja väsyi valituksiin ja kyttäämiseen ja irtisanoutui.

Sama asukas valitti jatkuvasti myös lasten leikkikaluista piha-alueilla ja lemmikkien jätöksistä. Taloyhtiön hallitus yritti puuttua sarjavalittajan toimintaan, tuloksetta.

Eräs IS:n lukija kertoo naapurista, joka pyrki ensin hänen kaverikseen, mutta muuttui sitten hankalaksi ja alkoi vaatia rahaa.

– Eräänä päivänä sanoin hänelle asiallisesti, että nyt en voi enää auttaa sinua. Hän haukkui minua muille naapureille ja levitti valheellisia tietoja.

Naapuruussovittelun Slögsin mukaan kaikkein vaikeimpia ja ikävimpiä tapauksia ovat ne, joissa konfliktit ovat kehittyneet pitkän aikaa, ja taloyhtiöissä tai naapurustoissa on kehittynyt leirejä.

– Silloin ihmiset usein kokevat, että heitä kiusataan ja väheksyntään. Tämä voi vaikuttaa vakavallakin tavalla ihmisten hyvinvointiin. Kun meille jokaiselle kodin pitäisi olla sellainen turvallinen ja mukava paikka, Slögs huomauttaa.

Lisäksi kiistoja syntyy perinteisesti aiheista: yhteisten tilojen, kuten saunojen, pyykkitupien, pihojen ja parkkipaikkojen käytöstä.

Erään taloyhtiön yhteisessä pyykkituvassa yksi naapureista heitti toistuvasti toisten märät pyykit koneesta tuvan lattialle ja otti pesukoneen omaan käyttöönsä, vaikka pyykkien omistaja olisi tullut hakemaan niitä ennen oman vuoronsa loppua.

Välillä kiistoja tulee myös lasten leikkimisestä – missä on sallittua leikkiä ja missä ei.

Lisäksi lemmikit ovat kestoaihe. Erään taloyhtiön Facebook-ryhmässä riita koirien jätöksistä johti siihen, että eräs asukas uhkaili keräävänsä koirien kakat ja heittävänsä ne koirien omistajien postiluukuista.

 Eräs asukas uhkaili keräävänsä koirien kakat ja heittävänsä ne omistajien postiluukuista.

Tietyt ongelmat ovat jo ehtineet rauhoittua viime keväästä, jolloin koronavirus oli uusi asia. Enää ei esimerkiksi synny niin paljon epäselvyyksiä siitä, voiko samaan hissiin mennä muiden kanssa. Myöskään yhteisten lenkkisaunojen peruminen ei herätä enää samanlaista vastarintaa.

– Näihin on saatu pelisäännöt, Kiinteistöliiton Pynnönen kertoo.

Naapuriongelmat saattavat helpottaa tulevaisuudessa: moni tekee jo omassa etätyöarjessaan muutoksia, jotka auttavat tekemään töitä kotona kenties vähemmällä kitkalla.

– Yhdessä taloyhtiössä oli jopa hieman leikillisesti pohdittu, pitäisikö kaikille asukkaille ostaa vastamelukuulokkeet, Pynnönen kertoo.

Naapuririitakokemuksia kertoivat tätä artikkelia varten myös nimettöminä pysyvät isännöitsijät ja Ilta-Sanomien lukijat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?