Hallitus sorvaa esitystä liikkumis­rajoituksista aikapaineessa – eduskunnan kalenterissa ensi viikolla pääsiäisvapaa

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavolan mukaan eduskunta joutuisi todennäköisesti ottamaan ensi viikon istuntovapaalta viikolta päiviä käyttöön.

23.3.2021 14:06

Hallituksella alkaa olla kiire saada sorvattua esityksensä liikkumisrajoituksista valmiiksi, jos se mielii saada sen läpi eduskunnasta ennen pääsiäistä. Eduskunnan kalenterissa ensi viikko on merkitty istuntovapaaksi. Lakiesityksen käsittelyyn kuluu eduskunnalta nyrkkisääntönä minimissään noin viikko.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavolasta on hyvin todennäköistä, ettei esitystä ehdittäisi käsitellä eduskunnassa ennen ensi viikkoa. Hän alleviivaa eduskunnan suhtautuvan poikkeusoloissa kuitenkin joustavasti asiaan.

– Ensi viikon on tarkoitus olla istuntovapaa. Siinä tapauksessa ensi viikko pitäisi ottaa ainakin osittain käyttöön muutamien päivien osalta. Riippuu tietenkin hyvin paljon siitä, milloin esitys annettaisiin ja mihin eduskunta on valmis. Otetaanko käyttöön esimerkiksi sunnuntai. Kyllä eduskunta tietenkin aika pitkälle joustaa tällaisessa tilanteessa, Paavola sanoo.

Hallitus ei pystynyt etenemään asiassa eilen, vaan keskeytti neuvottelunsa liikkumisrajoitusten osalta. Tänään se jatkaa neuvottelujaan vasta kello 18.

Eilen hallituksessa oli epäilyjä siitä, ettei esitys menisi silloin käytössä olleilla perusteluilla läpi eduskunnan perustuslakivaliokunnasta. Kokonaisuus annettiin vielä STM:n, THL:n ja valtioneuvoston kanslian työstettäväksi. Esityksestä on myös vaikeuksia löytää yhteisymmärrystä.

Jos hallitus löytää tien edetä asiassa, sen pitäisi järjestää vielä valtioneuvoston yleisistunto, jonka päätöksellä esitys annettaisiin eduskunnalle. Neuvottelujen myöhäisen ajankohdan ja ongelmien valossa näyttää epätodennäköiseltä, että esitystä pystyttäisiin antamaan ennen huomista.

Näin ollen eduskunta joutuisi todennäköisesti rukkaamaan aikataulujaan uusiksi.

Hallitus päätti maanantain neuvotteluissa esittää, että ravintoloiden sulkua jatketaan kolmella viikolla 18. huhtikuuta asti. Asia nuijittiin eteenpäin tänään valtioneuvoston istunnossa ja on jo iltapäivällä eduskunnassa lähetekeskustelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?