Kevään tulo ottaa nyt huiman harppauksen: +10 astetta voi rikkoontua huomenna monilla paikkakunnilla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kevään tulo ottaa nyt huiman harppauksen: +10 astetta voi rikkoontua huomenna monilla paikka­kunnilla

Föhn-ilmiö tuo vallitseviin päivälämpötiloihin neljä astetta lisää etenkin maan länsi- ja lounaisosissa.

22.3. 11:08

Talven ote kirpoaa selvästi, kun Kölivuoriston yli virtaa lämmintä ilmaa viikon ensimmäisinä päivinä.

Lämpötilat nousevat kymmenen asteen tuntumaan länsi- ja lounaisosissa tiistaina. Föhn-ilmiöksi kutsuttava sääilmiö vauhdittaa kevään tuloa.

– Talven viimeinen tiukka ote jäi viime viikkoon, päivystävä meteorologi Anniina Valtonen Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Maanantaina lämpötila nousee Lounais-Suomessa jo viiden asteen tuntumaan. Tiistaina tavoitellaan kymmentä astetta, kun lämmin länsivirtaus tuo lisää lämmintä ilmamassaa ja sen päälle kevätaurinkokin lämmittää.

– Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa, niillä seuduin kymmenen asteen lämpötilat ovat mahdollisia, Valtonen sanoo, mutta ei lähde sijoittelemaan lukemia paikkakuntakohtaisesti. Suunta on selvä.

– Föhn-ilmiön lämmittävä vaikutus on noin neljä astetta, Valtonen laskee.

Itään päin mentäessä lännestä tuleva ilmavirtaus jäähtyy niin, että Keski- ja Itä-Suomessa ei päästä hätyyttelemään kymmenen asteen rajalukemia. Suojan puolella ollaan kuitenkin selvästi.

Aivan rannikolla lämpötilat voivat sielläkin merivaikutuksen vuoksi jäädä pari astetta alhaisemmiksi rannikon sisämaan lukemia.

Keskiviikkona Föhn-ilmiön vaikutus Suomen säähän heikkenee, ja ilmavirtaukset kääntyvät luoteeseen. Lämpötilat laskevat hieman, mutta pysyvät yhä kevään tuloa vauhdittavissa lukemissa.

– Keskiviikkona ja torstaina viiden, jopa kymmenen asteen lämpötiloja voidaan mitata, Valtonen ennustaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?