Korona­rajoituksia vastustaneesta mielen­osoituksesta rikos­ilmoitus – poliisi kertoo nyt, miksi se ei hajottanut satapäistä ihmis­joukkoa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korona­rajoituksia vastustaneesta mielen­osoituksesta rikos­ilmoitus – poliisi kertoo nyt, miksi se ei hajottanut satapäistä ihmis­joukkoa

Poliisin eilinen toiminta on herättänyt kritiikkiä. Aiemmin rajoituksia rikkoneita mielenosoituksia on hajotettu.

21.3. 13:13

Eilinen koronarajoituksia vastustanut mielenosoitus Helsingin keskustassa ja poliisin toiminta sen yhteydessä on saanut osakseen kritiikkiä. Ihmetystä on herättänyt, miksi poliisi ei hajottanut voimassa olevia koronarajoituksia rikkonutta mielenosoitusta.

  • Yllä Lehtikuvan kuvaamaa videomateriaalia mielenosoituksesta.

Poliisi sai etukäteen 46 erillistä mielenosoitusilmoitusta. Helsingin poliisilaitos kertoi lauantaina Twitterissä, että mielenosoitusten järjestäjät eivät noudattaneet poliisin kanssa tekemäänsä suunnitelmaa pitää mielenosoitukset erillisinä ja alle kuuden henkilön suuruisina.

Kansalaistorille oli kerääntynyt satojen ihmisten joukko.

Poliisi päätti olla hajottamatta mielenosoitusta.

Iisalmelainen joogaopettaja Merike Sirelpuu puhumassa tilaisuudessa.

Poliisin mukaan mielenosoituksessa ei noudatettu ennalta sovittuja toimintatapoja.

Kansanedustaja Ano Turtiainen oli yksi tilaisuuden puhujista.

Lauantaiseen mielenosoitukseen osallistui satoja ihmisiä.

Lauantaina poliisista kerrottiin, että asiasta kirjataan rikosilmoitus ja sitä punnitaan, ketkä ovat mahdollisesti rikkoneet lakia. Poliisi tarkastelee erityisesti järjestäjien vastuuta.

Poliisin mukaan tapahtuma itsessään sujui rauhallisesti. Mielenosoitusten yhteydessä yksi ihminen otettiin kiinni, koska tämä aiheutti häiriötä eikä poistunut poliisin kehotuksista huolimatta.

– Jos ei olisi koronarajoituksia, mielenosoitus olisi sujunut poliisin näkökulmasta hyvin, Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinonen sanoi Ilta-Sanomille sunnuntaina.

Heinonen sanoo poliisin käyttäneen tilanteessa kokonaisharkintaa. Hän kuitenkin ymmärtää, että poliisin päätös herättää kritiikkiä ja ajatuksia, että toisin olisi pitänyt toimia.

 Mielenosoitus oli paikassa, jossa se ei aiheuttanut haittaa kuin siihen osallistuville ihmisille. Lain mukaan meillä olisi ollut mahdollisuus toimia toisinkin, mutta se oli päätös, joka tehtiin siinä hetkessä.

– Poliisi teki päätöksen, että ei hajoteta. Mielenosoitus oli paikassa, jossa se ei aiheuttanut haittaa kuin siihen osallistuville ihmisille. Lain mukaan meillä olisi ollut mahdollisuus toimia toisinkin, mutta se oli päätös, joka tehtiin siinä hetkessä.

Hän myöntää olemassa olevan riskin siitä, että korona voisi levitä myös tapahtuman ulkopuolelle.

– Jos mietitään tilannetta alkujaan, niin riskit ovat koko ajan läsnä myös, jos väkimassa poistetaan kyseiseltä paikalta. Niin ikävää kuin se tämän hetken tautitilanteessa onkin, ei siinä oikein ollut hyviä vaihtoehtoja, joilla sen porukan olisi saanut tautiturvallisesti toisistaan irtaantumaan.

Heinonen oli eilen tekemässä päätöstä, että mielenosoitusta ei hajoteta.

– Olen ehtinyt näitä asioita paljon eilisen jälkeen miettiä, mutta olen edelleen aika pitkälti sitä mieltä, että siinä tilanteessa valitut toimenpiteet eivät olleet kaikista huonoimpia.

”Kaikki nämä asiat vaikuttavat kokonaisharkintaamme”

Tammikuussa poliisi keskeytti Eduskuntatalolla mielenosoituksen, jossa ei noudatettu aluehallintoviraston kokoontumisrajoituksia.

– Tämäkin mielenosoitus keskeytettiin ja saatettiin lailliseen tilaan. Järjestäjät kuuluttivat ja pyysivät osallistujia hajaantumaan ja osin porukka näin toimikin.

– Jos poliisi alkaa sitä voimatoimin hajottamaan, siinäkin realisoituvat monet riskitekijät. Tämänkertainen kokonaisharkinta oli, että mielenosoitusta ei hajotettu.

Tammikuun 30. päivä poliisi keskeytti mielenilmauksen Kansalaistorilla.

Mielenosoitus on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ihmiset ovat muun muassa ihmetelleet, miksi poliisi hajotti viime lokakuussa Elokapina-mielenosoituksen, joka katkaisi useaksi tunniksi liikenteen Helsingin Kaisaniemenkadulla.

Tuolloin mielenosoituksen hajottamisessa käytettiin muun muassa kaasusumuttimia.

– Jos eroja eiliseen hakee, siinä oli tilanne, että julkinen liikenne itäiseen Helsinkiin estyi.

Heinonen muistuttaa, että silloin poliisin toimintaa johtaneet poliisit ovat rikosepäilyjen kohteena.

– On myös hyvä muistaa, että poliisia epäillään rikoksesta siitä toimintatavasta, jota silloin käytettiin. Asiaa selvitellään, toimiko poliisi oikein vai väärin.

– Silloin käytettiin hyvin paljon sen tyyppisiä puheenvuoroja, että poliisin ei pitäisi voimatoimin hajottaa mielenosoitusta, joka on sinänsä rauhanomainen.

Heinosen mukaan aina on arvioitava sitä, millaisiin lainrikkomuksiin syyllistytään.

– Jos käyttää esimerkkinä sitä mielenosoitusta [Elokapina], jonka poliisi hajotti, siinä rikottiin kokoontumislain lisäksi tieliikennelakia eli estettiin liikennettä. Nyt rikottiin vain kokoontumislakia.

– Kaikki nämä asiat vaikuttavat kokonaisharkintaamme.

Poliisi hajotti Elokapina-liikkeen mielenosoituksen voimatoimin lokakuussa Kaisaniemessä.

Heinonen vertaa eilistä mielenosoitusta viime kesänä järjestettyyn Black Lives Matter -mielenosoitukseen, jota ei myöskään hajotettu voimatoimin, vaikka mielenosoitukseen osallistui noin 3 000 ihmistä. Tuolloin kokoontumisrajoitus oli 500 henkilöä.

– Se oli sikäli samankaltainen mielenosoitus kuin tämä, että sielläkin järjestäjä pyrki saattamaan tilaisuuden lainmukaiseksi. Kun se ei onnistunut, päädyttiin siihen, että tilaisuus päätettiin.

– Omasta näkökulmastani toimintamme mielenosoituksissa on aika johdonmukaista, mutta aina tietenkin kritiikille altista.

Black Lives Matter Helsinki March -tapahtumaan tuli lopulta noin 3000 ihmistä kesäkuun 3. päivä.

– Aina löytyy ihmisiä, joiden mielestä olisi pitänyt toimia toisin. Näyttäisi siltä, että aika usein ihmisten mielipiteet vaihtelevat sen mukaan, miellyttääkö mielenosoituksen aihe itseä vai ei.

– Poliisi ei ole minkään ajatuksen vartija, että mielenosoituksia asetettaisiin järjestykseen sen mukaan, onko aihe jotakuta miellyttävä vai ei. Meidän tehtävämme on turvata kokoontumisvapautta ja edesauttaa sitä, että ihmiset voivat mielipidettään ilmaista.

Mielenosoituksen luonne oli tiedossa

Heinonen kertoo, että poliisin tiedossa oli, että mielenosoituksessa vastustetaan koronarajoituksia ja samat järjestäjät ovat järjestäneet vastaavanlaisia mielenosoituksia aiemmin.

Aiemmilla kerroilla yhteistyö poliisin kanssa on kuitenkin sujunut hyvin.

– Edellisillä kerroilla tämän tyyppistä tilannetta ei ole päässyt syntymään, vaan poliisin ohjeita ja etukäteen sovittuja asioita on noudatettu varsin hyvin. Toki aiemmillakin kerroilla järjestäjiä on jouduttu jonkin verran ohjeistamaan turvaetäisyyksiin ja osallistujamääriin liittyvissä asioissa.

– Ei ollut mitenkään ilmeisesti etukäteen nähtävissä, että nyt yhdessä sovittuja asioita ei haluttaisi noudattaa ja totella.

– Osaltaan siihen vaikutti, että paikalle tuli niin suuri määrä ihmisiä ja paikan päällä vaikutti, että ihmisjoukko ei ole järjestäjienkään kontrollissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?