Naton naisviha­tutkimuksen taustasta nousi kohu – Anttikoski huomiota herättäneestä kuvasta: ”Siinä on varmasti käännös­virhe”

Valtioneuvoston viestintä kiistää raportin laatineen tutkijan suullisesti ja kirjallisesti esittämän tiedon ja sanoo sitä väärinkäsitykseksi.

18.3.2021 22:00

Valtioneuvoston viestintä kiistää, että Naton strategisen viestinnän osaamiskeskus StratComin torstaina julkaisema tutkimus Sanna Marinin (sd) naisministereihin kohdistuvasta vihapuheesta olisi hallituksen tilaama.

Tällainen käsitys syntyi raportin päätutkijan Rolf Fredheimin esiintymisestä tutkimuksen julkistustilaisuudessa torstaina.

Fredheim sanoo aloitussanojen jälkeen sanatarkasti ”tämä raportti oli tilattu pääministerin kansliasta Helsingistä”. Samaan aikaan esiintymistilaisuudessa näytettiin kuva, jossa luki sama asia.

Rolf Fredheimin tiedotustilaisuudessa julkaisemassa kalvossa kerrotaan, että se on tilattu Valtioneuvoston kansliasta.

Asiasta syntyi sosiaalisessa mediassa kohu.

Esimerkiksi julkisoikeuden dosentti, Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Matti Muukkonen ihmetteli raportin alkuperää Twitterissä.

– Ei herranjumala sentään. Siis miten kukaan on edes saanut tällaisen idean? Valtio tilaa omien kansalaistensa Twitter-tekemisiä suhteessa hallitukseen tarkastelevan tutkimuksen?

Toimittaja Matti Virtanen jakoi saman kuvan, josta hän oli alleviivannut englanninkielisen lauseen, jonka mukaan raportin olisi tilannut pääministerin kanslia.

Tämän jälkeen valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski aloitti Twitterissä viestiketjun, jossa hän kertoi aloitteen pääministeri Marinin hallitukseen kohdistuvan vihapuheen tutkimisesta tulleen StratComilta eikä Marinin hallitukselta, kuten tutkimuksen pääkirjoittaja esityksessään kertoi.

– Siinä on varmasti käännösvirhe, Anttikoski kommentoi IS:lle tutkimuksen tekijän näkemystä.

Anttikoski kiistää, että valtioneuvoston kanslia olisi tilannut tai mitenkään muuten vaikuttanut Marinin hallituksen ministereitä koskevan tutkimuksen valmistumiseen Naton alaiselta Strategisen viestinnän osaamiskeskukselta.

Anttikosken mukaan Marinin hallitukseen kohdistuva vihapuheselvitys on jälkikaikuja edellisestä selvityksestä vuodelta 2019, jossa oli tarkoitus tutkia eduskuntavaaleihin kohdistuvaa vieraan vallan vaikuttamista.

Kun sellaisesta ei löytynyt näyttöä, Anttikosken mukaan StratCom itse halusi kääntää aiheen vihapuheeseen, koska sellaista havaittiin vaalien aikana.

Miten 2019 vaaleissa havaittu sosiaalisen median vihapuhe päätyi Marinin hallituksen naisministereiden kohtaamaan loukkaavan tai jopa vihapuheen tutkimiseen, siinä ei hallituksella tai pääministerin kanslialla ole Anttikosken mukaan mitään roolia.

– Tämä on ollut virkamiesten valmistelema asia, Anttikoski sanoo.

Anttikosken mukaan virkamiehet ovat valmistelleet vihapuhetutkimusta ilman, että pääministerin kansliaa sen paremmin kuin vihapuhetutkimuksen kohteina olevia ministereitä olisi informoitu.

Anttikosken mukaan vihapuhetutkimus paljastui sen kohteille vasta aivan loppumetreillä.

– Me kerroimme pääministerin esikunnalle toissa viikolla, että tällainen tutkimus on tulossa, Anttikoski sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?