KRAR suosittelee uudenlaista mallia koronarokotuksiin – Husin Tuominen: "Näin pelastetaan ihmishenkiä" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

KRAR suosittelee uudenlaista mallia korona­rokotuksiin – Husin Tuominen: "Näin pelastetaan ihmis­henkiä"

Rokotusasiantuntijaryhmän arvion mukaan painottamisessa voitaisiin käyttää mallia, joka sopeutuisi epidemiologisen tilanteen muutoksiin kaikilla Suomen alueilla.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmän mukaan koronarokotusten painottamista alueellisesti on tarpeen harkita.

18.3. 20:14 | Päivitetty 18.3. 21:34

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmän mukaan koronarokotusten painottamista alueellisesti on tarpeen harkita.

Ryhmä suosittelee, että rokotteiden jakelussa otettaisiin huomioon väestön määrän lisäksi tautitilanne eri alueilla.

– Alueiden väliset erot ovat sen verran suuret, ne ovat pysyneet suurina tai pikemminkin kasvaneet, että olisi aiheellista harkita alueellista painottamista, KRARin puheenjohtaja Ville Peltola sanoo IS:lle.

Peltola lisää, ettei alueellinen painotus tarkoita sitä, että rokotusjärjestys kokonaan muuttuisi. Rokotteiden kohdentamista vain mietittäisiin tarkemmin.

Korona jyllää raivokkaasti nyt pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa.

Suuren ilmaantuvuuden alueilla vuodeosasto- ja tehohoitopotilaiden määrän kasvu uhkaa terveydenhuollon kantokykyä.

– Näillä alueilla yksittäisten ihmisten riski saada tartunta ja sitä mahdollisesti seuraava vakava koronavirustauti on niin merkittävä, että alueelliset erot riskin suuruudessa ovat tällä hetkellä suurempia kuin esimerkiksi erot eri ammattiryhmien riskin välillä, KRAR perustelee tiedotteessa.

Peltola sanoo, ettei KRARin kannanotto merkitse vielä varsinaista päätöstä.

KRAR on antanut kannanottonsa THL:lle. THL voi tämän pohjalta antaa oman lausuntonsa ministeriölle.

Alueellinen painotus voisi toteutua rokotuksissa aikaisintaan 3–4 viikon kuluttua päätöksestä.

Peltola sanoo, että alueellisessa painotuksessa on vielä käytännön tekemistä.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Rokotusasiantuntijaryhmä ehdottaa, että alueellista painottamista varten olisi käytössä malli, jossa tarkastellaan koronan epidemiologista tilannetta ja muutoksia eri alueilla.

Mallin perusteella rokotteita jaettaisiin sairaanhoitopiireihin väestömäärän, edellisten viikkojen tartuntatapausten määrän ja sairaalahoitoon joutuneiden määrän perusteella.

– Jos mallia on liian hidasta lähteä toteuttamaan, alkuun voisi olla kertaerä, joka jaetaan suuremman epidemian alueille, Peltola ehdottaa.

KRARin sihteeri, ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan malli vähentäisi sairaalahoitoa vaativia vakavia tautitapauksia koko maassa arviolta viidenneksen enemmän kuin nykymallilla siihen mennessä, että koko aikuisväestölle on tarjottu ensimmäinen rokoteannos.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen pitää uutta mallia hyvänä.

– On hienoa että tämä suositus tehtiin. Näin säästetään ihmishenkiä. Mutta vielä tarvitaan lopulliset päätökset, ja kannustan niiden ripeään tekemiseen, Tuominen sanoo.

THL käy arviota tehdessään vuoropuhelua kuntien ja sairaanhoitopiirien kanssa. Arviossa otetaan huomioon kuntien mahdollisuus pitää kiinni kansalaisille jo annetuista rokotusajoista.

Uudenlaisen mallin toteuttamiseen vaikuttaa THL:n mukaan oleellisesti myös rokotteiden toimitusaikataulu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?