Naton naisviha­tutkimuksesta nousi kohu, kun kerrottiin, että se olisi tilattu pääministerin kansliasta – tästä on kyse

Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoo, että tutkimusta ehdotettiin, ei tilattu, StratComilta Juha Sipilän kaudella.

Suomen naisvetoinen hallitus saa internetissä niskaansa paljon naisvihamielistä häirintää.

18.3.2021 18:34

Suomen naisvetoinen hallitus saa internetissä niskaansa paljon naisvihamielistä häirintää. Tämä selvisi Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksen StratComin tuoreesta raportista, joka julkaistiin torstaina.

Huomiota herätti raportin datatutkijan Rolf Fredheimin tiedotustilaisuudessa julkaisema kalvo, jossa kerrottiin, että raportti olisi Valtioneuvoston kanslian tilaama.

Datatutkijan Rolf Fredheimin tiedotustilaisuudessa julkaisemassa kalvossa kerrotaan, että se on tilattu Valtioneuvoston kansliasta.

Tutkimuksen alkuperästä nousikin ihmettelyä sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi julkisoikeuden dosentti, Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Matti Muukkonen ihmetteli raportin alkuperää Twitterissä.

– Ei herranjumala sentään. Siis miten kukaan on edes saanut tällaisen idean? Valtio tilaa omien kansalaistensa Twitter-tekemisiä suhteessa hallitukseen tarkastelevan tutkimuksen?

Muun muassa toimittaja Sanna Ukkola kommentoi, että uutisissa tulisi mainita, että raportin on tilannut Natolta pääministerin kanslia.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja varapuheenjohtaja Riikka Purra ihmettelivät tutkimuksen alkuperää. Halla-aho kysyi Twitterissä, onko todella niin, että Marinin kanslia on itse tilannut itseään koskevan Nato-tutkimuksen.

Pääministeri Sanna Marin (sd) vastasi twiittiin lyhyesti: ei ole. Marin linkkasi vastaukseensa Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtajan Päivi Anttikosken Twitteriin postaaman selvityksen asiasta.

Anttikoski kertoo, että tutkimusta ehdotettiin – ei tilattu – Valtioneuvoston kansliasta StratComille keväällä 2019, kun Juha Sipilä (kesk) oli pääministerinä. Tuolloin aiheena oli informaatiovaikuttamisen tutkiminen.

– Keskus pyytää tällaisia ehdotuksia vuosittain. Ideana oli siis tutkia, onko sosiaalisessa mediassa koordinoituja vaikuttamiskampanjoita, joiden kohteena on Suomen valtio tai esimerkiksi vaalit, Anttikoski kirjoittaa.

Anttikosken mukaan StratCom ei löytänyt informaatiovaikuttamisesta koordinoitua toimintaa, joten he halusivat kääntää tutkimuksessa huomion vihapuheeseen.

– Se oli meidän puolestamme ok, Anttikoski kirjoittaa.

Twitterissä on myös pohdittu, että maksoiko Valtioneuvoston kanslia raportista. Tähän Anttikoski vastasi:

– Valtioneuvoston kanslia ei tietenkään ole maksanut raportista.

IS ei tavoittanut Anttikoskea kommentoiman asiaa.

Jutun otsikkoa on tarkennettu 18.3.2021 kello 18.51.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?