Valokuvaprojekti Poikkeustila 2020 esittelee erityistä vuotta. Hankkeeseen osallistui yli 160 valokuvaajaa.

Kun Suomi meni kiinni, arki pysähtyi

Yli 160 valokuvaajaa tallensi viime kevään poikkeusoloja, kukin ainakin yhden kuvan päivässä. Nyt projektin hedelmiä on koottu kirjaksi.


17.3.2021 19:01

Ei tyhjiä katuja tai työpaikkoja, ei poliiseja vahtimassa Uudenmaan rajaa. Valokuvaprojekti Poikkeustila 2020 näyttää sellaisen poikkeusolojen Suomen, jota uutiskuvissa ei nähty.

Projekti alkoi samaan aikaan kun Suomi sulkeutui, maaliskuun 18. päivä 2020. Valokuvaaja Hannamari Shakya päätti, että erityislaatuinen ajanjakso on dokumentoitava.

Hannamari Shakya ja Hanna Weselius.

Aluksi Shakya pyysi mukaan kolmea muuta kuvaajaa. Kun tieto projektista levisi, kuvaajia ilmoittautua mukaan yli 160. Enempää ei enää voitu ottaa.

Ajatuksena oli, että jokainen ottaa yhden kuvan päivässä. Kun juuri muutakaan ei voinut kuvata, kamera käännettiin kohti omaa elämää.

– Sen takia kuvat keskittyvät niin vahvasti omaan arkeen ja lähipiiriin. Niistä näkyy mainiolla tavalla myös pitkästyminen ja se, että jotain tekemistä pitäisi keksiä, Shakya sanoo IS:lle.

Aluksi Iida halusi leikkiä piilosta. Sen jälkeen suunnitelma oli säikäyttää isosiskot. Seisoimme kaapissa ja odotimme että isosiskot tulevat.

Sunnuntaiaamun legoleikit.

Illanviettoa.

Kuvia on aiemmin julkaistu projektin omilla sivuilla ja Instagramissa, ja nyt niistä on koottu kirja. Poikkeustila 2020 (Kustantamo S&S) ilmestyy tänään keskiviikkona.

Kuvien lisäksi poikkeusoloja dokumentoidaan kirjailija Hanna Weseliuksen päiväkirjamerkinnöin. Ne kertovat pitkistä Zoom-palavereista ja kävelyretkistä, siitä miten yksityisyyden rajat liudentuvat puolipukeisten perheenjäsenten vilahdellessa toistensa etäkokouksissa.

– Tiskipöytää pyyhkiessä mietin, että oikeastaan tämä muistuttaa matkalla oloa. Olemme yhdessä koko ajan ja keskitymme siihen, että pysyttelemme uteliaalla mielellä ja hyvällä tuulella. Laskemme leikkiä pikkuhavainnoista. Huolehdimme siitä, että eväät ja puhtaat vaatteet eivät lopu, Weselius kirjoitti huhtikuun lopulla.

Tänään ei onnistu: lohi on pilaantunut, en osaa kuoria porkkanoita, tavarat tippuvat käsistä ja hajoavat. En halua nähdä itseäni.

Kurkistus aidan yli.

Aamu.

Joutseno.

Lounaan jälkeen Giovanni painaa päänsä tyttöystävänsä Annan syliin.

Puuma ei jaksanut enää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?