Jopa 20 miljoonan euron huumeet kukkarekkojen kyydissä Suomeen – näin hollantilaismiehet selittävät roolejaan

Oikeudenkäynti alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Salakuljetusverkoston uskotaan olleen myös Katiska-jutun huumeiden merkittävä lähde.

Suuren huumejutun käsittely alkoi keskiviikkona Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa.

17.3.2021 9:58 | Päivitetty 17.3.2021 14:29

Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa 001 alettiin keskiviikkoaamuna käsitellä suurta huumevyyhtiä, jossa huumeita epäillään tuodun Alankomaista Suomeen kukkarekkojen kyydissä. Osa huumeista päätyi myös Ruotsiin Tukholmaan.

Salakuljetusverkoston pyörittäjiksi epäillään 47- ja 44-vuotiaita hollantilaismiehiä. Syyttäjät vaativat heille rangaistusta lukuisista törkeistä huumausainerikoksista ja salakuljetuksesta.

Syyttäjien mukaan miesten verkosto kuljetti ja levitti Suomeen vuodesta 2018 lähtien muun muassa kokaiinia, amfetamiinia, kristallia, ekstaasitabletteja, lsd-lappuja, marihuanaa ja lääkeaineita.

Maahantuontieriä oli yhteensä 17. Poliisin tutkimusten mukaan levitettyjen huumeiden katukauppa-arvo nousee jopa 20 miljoonaan euroon.

Salakuljetusverkoston asiakkaina pääkaupunkiseudulla oli kaksi erillistä rikollisryhmää, joista toisen jäsenet olivat peräisin pääosin Itä-Afrikasta ja toisen pääosin Lähi-idästä.

Myös liikemies Niko Ranta-ahon uskotaan olleen verkoston asiakas, sillä verkostoa pidetään Katiska-jutun huumeiden hyvin merkittävänä lähteenä.

Katiska-jutussa ei ole annettu vielä tuomiota, vaan sen odotetaan tulevan huhtikuussa. Ranta-aho on tällä hetkellä tutkintavankeudessa uusista huumerikoksista epäiltynä.

Huumausaineet oli pakattu kuorma-autoon kukkien ja kasvien kuljetusruukkuihin. Rahtia kuljettanutta yritystä ei epäillä osallisuudesta mihinkään rikokseen.

47-vuotias mies on työskennellyt kukkabisneksessä ainakin vuodesta 2012. Hänen yrityksensä toimiala oli kukkien ja taimien tukkukauppa Alankomaista Suomeen.

Poliisin mukaan bisnestä ei perustettu varta vasten huumekauppaa varten, vaan yritys toimi ensimmäiset vuodet laillisesti. Huumeet tulivat kuvioihin myöhemmin. Ikänsä kukka-alalla toiminutta 44-vuotiasta hollantilaismiestä pidetään kukkayrittäjän rikoskumppanina.

Rikostutkinnan yhteydessä takavarikoituja ekstaasitabletteja.

Kukkayrittäjä myöntää syyllistyneensä törkeisiin huumausainerikoksiin, mutta kiistää olevansa salakuljetusverkoston tirehtööri. Hän myöntää ainoastaan myötävaikuttaneensa siihen, että yrityksen kuljetuksissa tuotiin huumeita Suomeen.

– Päämieheni ei ole tiennyt tarkalleen, mitä huumausaineita kulloisessakin kuormassa on ollut. Päämieheni on saanut palkkion kuljetuksista lähettäjältä, eikä ollut varsinaisen huumekaupan osapuoli, sanoi kukkayrittäjän avustaja, juristi Ville Hoikkala.

Puolustuksen mukaan mies on ollut ainoastaan huumeiden kuljettaja. Kukkayrittäjä myöntää saaneensa huumekuljetuksista palkkioita ja myöntää rikoshyödyn olevan noin 65 000 euroa.

44-vuotiaan hollantilaismiehen puolustus on samalla linjalla.

Puolustus myöntää törkeät huumausainerikokset, mutta huomauttaa, että miehen tehtävänä on ollut viedä huumeet ohjeiden mukaan tiettyyn paikkaan ja luovuttaa ne eteenpäin.

– Tekeminen on rajoittunut vain huumausaineiden kuljettamiseen Hollannista Suomeen. Mitään huumeiden myyntivarastoja ei ole ollut. Hänellä ei ole ollut tarkempia tietoja huumausaineiden laaduista tai määristä. Hän on itse useimmiten mieltänyt kuljettavansa kannabista, perustelee miehen asianajaja Ari Nieminen ennakkovastauksessa.

Jutussa on syytettyjä yhteensä noin 30. Syytteet koskevat suurimmaksi osaksi törkeitä huumausainerikoksia.

Kuten tavallista, käräjäoikeuden turvasalissa ei saanut keskiviikkonakaan kuvata.

Yleensä turvasalia käytetään jengirikosten käsittelyyn, mutta epidemia-aikana salissa 001 on käsitelty myös muita juttuja, sillä tilava sali mahdollistaa turvavälien pitämisen. Esimerkiksi Koskelan teinimurhana tunnettua juttua on käsitelty tässä salissa.

Osa osallistujista oli keskiviikkona läsnä etäyhteydellä. Oikeuden puheenjohtaja joutui kesken kaiken huhuilemaan erään syytetyn puolustajaa, kun videoyhteys saliin katkesi useaan otteeseen.

– Teidän kuvanne ei näy enää tänne käräjäoikeuteen. Kuuletteko ääneni? Pidetään pieni tauko, yritetään saada hänet takaisin linjoille.

Jutun käsittely kestää käräjäoikeudessa kuukausia, alustavan aikataulun mukaan juhannukseen saakka.

Käsittelyä hidastaa muun muassa tulkkien käyttö, sillä suuri osa syytetyistä on ulkomaalaisia ja ulkomaalaistaustaisia.

Tämä on seuranta-artikkeli, jonka tietoja on täydennetty päivän kuluessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?