Kiuru: STM valmistelee ennakollisiin koronatodistuksiin perustuvan maahantulomallin

Asiasta kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) Twitterissä.

Krista Kiurun mukaan rajojen terveysturvallisuudessa on vieläkin parannettavaa.

14.3.2021 17:57 | Päivitetty 14.3.2021 19:12

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valmistelee mallin maahantulijoita koskevasta ennakkotestitodistuksesta. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) Twitterissä sunnuntaina. Kiurun mukaan malli perustuu eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausumaan.

Valiokunta hyväksyi aiemmin tällä viikolla lausumaehdotuksen, jossa se edellytti hallitukselta ennakollisiin koronatodistuksiin perustuvan maahantulomenettelyn valmistelua. Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) kertoi STT:lle, että valiokunta hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti.

Suomi ei ole toistaiseksi vaatinut todistusta negatiivisesta koronatestistä maahan saapuvilta ihmisiltä, mikä on herättänyt paljon keskustelua.

Aiemmin sunnuntaina ilmestyneessä Helsingin Sanomien jutussa johtaja Jari Keinänen STM:stä sanoi, että ennakkotesteihin perustuvaa lainsäädäntöä selvitettiin ministeriössä. Asiasta kuitenkin Keinäsen mukaan luovuttiin, koska mallia ei olisi voitu pitää aukottomana, se olisi vaatinut sitä heikentäviä poikkeuksia ja olisi estänyt vain osan matkustajien tartunnoista.

– Sosiaali- ja terveysministeriön näkemyksen mukaan maahan saapumisen jälkeen tehtävä terveystarkastus ja tarvittaessa testaus estävät tartuntoja tehokkaammin kuin ennakkotestaus yksinomaan, Keinänen kirjoitti vastauksessaan lehdelle.

Hallitus: Jokainen maahantulija testattava

Kiuru nosti Twitterissä esille myös rajoilla tehtävät testaukset. Hänen mukaansa hallituksen tahto on, että jokainen maahantulija testataan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa kannattaneensa viime kesästä kaikkien maahantulijoiden testausta. Hän sanoi, että aluehallintovirastot eivät ole käyttäneet toimivaltuuksiaan asiassa niin paljon kuin mahdollista.

Aiemmin tällä viikolla sosiaali- ja terveysvaliokunnan Lohi sanoi STT:lle pitävänsä ennakkotestausmallia tarpeellisena. Hän korosti, että rajojen avautuessa ja liikenteen lisääntyessä resurssit eivät riitä kaikkien matkustajien testaukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?